21/06/2021

Μαθήματα Κωπηλασίας με την Ολυμπιονίκη, Χρύσα Μπισκιτζή


Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση αλλά και σεβασμό κάθε φορά που συναντώ έναν πρωταθλητή, πόσο μάλλον έναν Ολυμπιονίκη! Άνθρωποι που έχουν δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για έναν ευγενή σκοπό! Θέλω να τους σέβομαι, έτσι έμαθα!
Με αυτά τα συναισθήματα βρέθηκα απέναντι στην κυρία Χρύσα Μπισκιτζή, ένα πρωινό Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Αιγυπτιωτών στον Άγιο Κοσμά.

Μελίσσι, πολύβουο. Οι πιτσιρικάδες μέσα στο γυμναστήριο έκαναν τις ασκήσεις τους. Ο καιρός ήταν μεν καλός αλλά ο αέρας δεν επέτρεψε να ρίξουν τα σκάφη τους στη θάλασσα. Η προπόνηση επίπονη αλλά στεγνή σήμερα.

Πιτσιρικάδες του γυμνασίου κοιτούσαν με δέος τους προπονητές τους (Πολύμερο – Μπισκιτζή) και όταν μπήκαμε στο γραφείο για να κουβεντιάσουμε δεν σταμάτησαν τις ασκήσεις τους, μη σου πω ότι τις έκαναν και με περισσότερη ζέση!

Πρέπει να τραβήξουν πολύ κουπί για να φτάσουν τους δασκάλους τους, αλλά φαίνονται κεφάτοι και αποφασισμένοι!

 

Η Χρύσα Μπισκιτζή έχει το προνόμιο της συμμετοχής της σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτη Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο, Πρώτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006, και Πρώτη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007 – είναι μόνο λίγες από τις περγαμηνές της.

 

«Έκανα 20 χρόνια κωπηλασία, έχω πάει σε 4 ολυμπιάδες. Ξεκίνησα από την Ατλάντα, μετά Σύδνεϋ, Αθήνα και η τελευταία ολυμπιάδα που ήταν η καλύτερη από θέμα θέσης ήταν στο Πεκίνο.

Το να λαμβάνεις μέρος σε μία Ολυμπιάδα είναι το όνειρο κάθε αθλητή, να πηγαίνεις σε τέσσερις για μένα  ήταν ό,τι καλύτερο γιατί η κωπηλασία ήταν η ζωή μου και σίγουρα ήταν μοναδικές οι εμπειρίες που έζησα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από αυτό το άθλημα».

XRYSA-BISKITZI-1

Σε ποια από τις τέσσερις τα συναισθήματα χτύπησαν «κόκκινο»;

 

«Εκτός από την ολυμπιάδα της Αθήνας που οι αγώνες ήταν στη χώρα μου,  πιο μεγάλο ενθουσιασμό ένοιωσα στην ολυμπιάδα της Ατλάντας, την πρώτη μου φορά, ήμουν σε μικρή ηλικία, οπότε αυτή μου έχει χαραχτεί πιο έντονα από πλευράς συναισθημάτων. Αλλά όπως και να χει κάθε ολυμπιάδα έχει το δικό της χαρακτήρα, που εξαρτάται και από τους ανθρώπους της διοργανώτριας χώρας».

 

Πότε ξεκινήσατε να κάνετε προπονήσεις σε παιδιά;

 

Το 2008 , μετά το τέλος της Ολυμπιάδας του Πεκίνου όταν σταμάτησα την ενεργή δράση ως αθλήτρια, ο πρόεδρος του Ελληνικού ναυτικού ομίλου Αιγυπτιωτών έκανε μια επαφή μαζί μου και μου πρότεινε να γίνω προπονήτρια στον όμιλο να αναλάβω το τμήμα της κωπηλασίας του ΕΝΟΑ.

 

Πόσο δύσκολο είναι να έχεις πιτσιρίκια και να τα βάζεις σε τάξη από τις έξη ώρα το πρωί ή τις επτά που έρχονται εδώ;

Δεν είναι δύσκολο γιατί αν τα παιδιά γνωρίσουν το άθλημα, το αγαπήσουν, και το κάνουν επειδή τα εκφράζει δεν αισθάνονται ότι κάνουν αγγαρεία! Στο τέλος το αναζητάνε και τους κακοφαίνεται αν δεν έρθουν στην προπόνηση. Κάνουν φιλίες εδώ και νιώθουν καλά!

Πόσες ώρες προπόνηση έχουνε;

Εξαρτάται από την ηλικία.

Έχουμε παιδιά που είναι στην κατηγορία ανάπτυξης ηλικία 11 έως 14 και κάνουν 4 ώρες την εβδομάδα 4-5 .

Οι ηλικίες 15- 16 που κάνουν έξι φορές την εβδομάδα και μετά είναι οι πιο μεγάλες ηλικίες 17-18 και πάνω που εξαρτάται που αν είναι εθνική ομάδα , όπως η Σοφία Ασουμανάκη που θα πάει τώρα στο Ρίοπου κάνουν διπλές προπονήσεις , προπονούνται πιο εντατικά.

KOPHLASIA-HLIOVASILEMA

Υπάρχουν ηλικιακά ή σωματικά κριτήρια για να μπει ένα παιδί στην προπόνηση;

Πρέπει να έχει κάποιο ύψος για να είναι σωστά τα κουπιά , δεν είναι συγκεκριμένο ψηλότερα δεν μας πειράζει, εκεί στην ηλικία των έντεκα είναι καλά αρκεί να μην είναι πολύ κοντά.

Ξεκινάμε την προπόνηση με προθέρμανση περίπου 10 -15 λεπτά και μετά περνάμε στο κυρίως πρόγραμμα που είναι στη βάρκα , που εξαρτάται την εποχήπιο μεγάλα κομμάτια το χειμώνα πιο σύντομα κομμάτια και πιο έντονα όταν πλησιάζουμε στην αγωνιστική περίοδο και μετά συμπληρώνουμε την προπόνηση είτε με βάρη είτε με τρέξιμο είτε με κυκλική προπόνηση , Αναλόγως την ημέρα μπορεί να έχει τρέξιμο και κυκλική προπόνηση ή εργόμετρο και μετά βάρη ή βάρκα και μετά ασκήσεις για τον κορμό δηλαδή κοιλιακούς ραχιαίους κλπ.

Ποιο είναι το κύριο προσόν για έναν κωπηλάτη;

Αν ψάχνουμε για κάποιο ταλέντο , θέλουμε να είναι ψηλό παιδί να έχει μακριά άκρα ,να έχει μεγάλους «μοχλούς» στην κωπηλασία να κάνει μεγάλη κουπιά και να είναι σχετικά δυνατό. Αν το παιδί είναι ψηλό και έχει κάποια προσόντα , τη δύναμη την αντοχή την φτιάχνουμε με την προπόνηση.

Πως ξεχωρίζεις το ταλέντο τι είναι αυτό που σε κάνει να πεις αυτός ή αυτή το ‘ χουν. Τι είναι αυτό που βλέπει ένας προπονητής;

Το παιδί που δεν έχει δυσκολία στην κίνηση , δηλαδή από την ώρα που θα καθίσει στη βάρκα ή στο εργόμετρο και του εξηγήσεις την κίνηση , το πιάνει και κάνει ακριβώς την κίνηση, μετά δεν έχει πρόβλημα στο τρέξιμο. Υπάρχουν παιδιά που έρχονται εδώ και δεν έχουν τρέξει ποτέ στη ζωή τους όποτε εκεί ξεκινάμε από το μηδέν.

KOPHLASIA-ANTRES

Όμως πολλά παιδιά παρόλο που δεν δείχνουν καλή εικόνα στην αρχή, έχουν πολύ μεγάλη βελτίωση σιγά –σιγά πρέπει να περιμένεις 1-2 χρόνια για να σου δείξει ένα παιδί αν πραγματικά έχει ταλέντο επειδή είναι μικρές οι ηλικίες δεν μπορείς να καταλάβεις από την αρχή 100%

Ως προπονήτρια ξέρω μέχρι πού να ζορίσω ένα παιδί. Υπάρχουν παιδιά που ζορίζονται από το σπίτι τους. Τους πιέζουν οι γονείς τους – γενικά μιλάμε όχι για τον όμιλο εδώ. Μιλάω για το φαινόμενο των γονιών που σπρώχνουν τα παιδιά και τα πιέζουν. Ευτυχώς στον δικό μας όμιλο δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα!

Σίγουρα πάντως έχετε ακούσει για πιεστικούς γονείς …

Έχω ακούσει περιπτώσεις που είτε οι γονείς ήταν οι ίδιοι  αθλητές και  δεν είχαν καταφέρει κάποια πράγματα είτε επειδή το παιδί μπορεί να πάρει από κάποια κίνητρα , το πιέζουν να φέρει αποτέλεσμα είτε για να μπει σε κάποιο Πανεπιστήμιο είτε να πάρει  κάποια μόρια , οπότε εκεί χάνουμε την ουσία του αθλητισμού και συνήθως αυτά τα παιδιά δεν τα καταφέρνουν.

Όταν κάτι δεν πηγάζει από μέσα σου δεν το θέλεις πολύ, ειδικά στην κωπηλασία που είναι δύσκολο άθλημα δεν μπορείς να το κάνεις αγγαρεία θα το κάνεις ένα μήνα θα το κάνεις  δύο δεν μπορείς να το συνεχίσεις αν δεν το θέλεις.

Η κωπηλασία είναι μοναχικό άθλημα;

Αν κάποιος είναι μοναχικός και θέλει να τα καταφέρει μόνος του , δεν έχει πολλές επαφές , θέλει να εκτονώνεται χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλους, έχουμε το απλό σκιφ που μπορεί μόνος του να κάνει κωπηλασία πιο μοναχικός . Υπάρχουν μετά βάρκες με δύο άτομα με τέσσερα με οκτώ, εξαρτάται με το τι θέλει ο καθένας, τα περισσότερα παιδιά όμως παρόλο που μπορεί να μην είναι μαζί σε πλήρωμα κάνουν πολύ καλή παρέα μεταξύ τους.  Βλέπω παιδιά που κάνουν παρέα με συναθλητές τους παρά με τα παιδιά του σχολείου τους .

Είναι φυσιολογικό γιατί έχουν έναν κοινό στόχο, περνάνε σκληρές δύσκολες καταστάσεις και αυτό τα ενώνει.

Όταν βάζεις ένα στόχο που είναι δύσκολος και τελικά τον πετυχαίνεις αυτό ενώνει την ομάδα, και βελτιώνει το χαρακτήρα τους.

Βλέπω εδώ και την Σόφια (Ασουμανάκη), που είπαμε ετοιμάζεται για το Ρίο, αυτή είναι σε άλλο επίπεδο προπόνησης;

Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς είναι άλλου επιπέδου. Αφιερώνεις όλη τη ζωή σου σε αυτό. Πρωί-απόγευμα προπονήσεις,  συνήθως βρίσκεσαι σε κοινόβιο με την εθνική ομάδα, στον Σχοινιά. Είσαι όλη ημέρα – εκεί τρως εκεί κοιμάσαι εκεί κάνεις προπόνηση. Τα ρεπό είναι μόνο δύο την εβδομάδα και αυτά μόνο απόγευμα Πέμπτη και Κυριακή. Και όλες τις υπόλοιπες μέρες πρωί απόγευμα έχεις προπόνηση.

Εχει μείνει κάτι καλό , από τους Ολυμπιακούς στην Ελλάδα μετά το 2004;

Το καλό με την κωπηλασία είναι ότι το κωπηλατοδρόμιο δεν έπαψε να λειτουργεί. Η ομοσπονδία χρησιμοποίησε και τις εγκαταστάσεις το γυμναστήριο, τους ξενώνες που είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εκεί βρίσκονται οι βάρκες η προπόνηση γίνεται κανονικά μέσα στο κωπηλατοδρόμιο και φιλοξενούνται και ομάδες από άλλες χώρες. Τώρα ήταν εδώ η ομάδα της Λιθουανίας ενώ κατά καιρούς έχουν έρθει εδώ ομάδες από την Κίνα από την Ιρλανδία.

Κυκλοφορείτε στην Αθήνα, πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε παρατημένες και λεηλατημένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις;

Είναι λυπηρό σαν εικόνα να έχεις  εγκαταστάσεις που πληρούν τις ολυμπιακές προδιαγραφές και να μην τις εκμεταλλεύεσαι. Σκέφτομαι τι φταίει πέρα από την κρίση γιατί είναι και άλλοι παράγοντες …  Αν γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλους μπορεί να λειτουργήσουν αυτά τα κτίρια που είναι τώρα παρατημένα. Είναι  μια κληρονομιά από τους ολυμπιακούς αγώνες και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Ακόμη και από επιχειρηματική άποψη να το δούμε κέρδος θα είναι και για το κράτος!

KOPHLASIA-KONTRA-HLIOS

Ο επόμενος στόχος για τα «παιδιά» σας;

Έχουμε αρχές Ιουλίου  Πανελλήνια συνάντηση ανάπτυξης δηλ. για ηλικιές 11-14. Είναι διοργανωτής η κωπηλατική ομοσπονδία , δεν είναι πρωτάθλημα είναι συνάντηση και μετά ακολουθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων κορασίδων που είναι στα Γιάννενα 21-24 Ιουλίου  

 

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την κωπηλασία και τις άλλες δραστηριότητα του ΕΝΟΑ μπορείτε να επικοινωνήσετε  στα τηλέφωνα: 2109818525 – 2109858708

 

(Συνολικές Επισκέψεις 1,972, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1919 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*