22/01/2022

Δημήτρης Σπύρου: Ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που προσφέρουμε στα παιδιά

Δημήτρης Σπύρου

«Το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης του Πύργου».

Κάθε Δεκέμβριο, εδώ και είκοσι χρόνια, η Πελοπόννησος βάζει τα καλά της και γιορτάζει μαζί με αμέτρητους φίλους της έβδομης τέχνης από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Το 21ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ολυμπίας που πραγματοποιείται από 1-8 Δεκεμβρίου 2018 στον Πύργο αναμένεται να αποτελέσει για μια ακόμη φορά αγαπημένο προορισμό αμέτρητων επισκεπτών.

Σκέφτηκα πως ο κατάλληλος άνθρωπος που μπορεί να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο του φεστιβάλ κινηματογράφου της Ολυμπίας είναι ο διευθυντής του, ο Δημήτρης Σπύρου. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή του στη γιορτή αυτή του σινεμά που έχει έδρα της το νομό Ηλείας και κάθε χρόνο καταφέρνει και αγγίζει μικρές και μεγάλες ηλικίες.

-Τι σημαίνει για σας το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Ολυμπίας;

-«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Περιλαμβάνει αγάπη, τρυφερότητα, σκληρή δουλειά, στενοχώριες και χαρές. Αλλά το σπουδαιότερο δεν είναι τι σημαίνει το Φεστιβάλ για μένα (και για τους στενούς συνεργάτες μου) αλλά τι σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά και τους νέους, για την τοπική κοινωνία του Πύργου, για τον οπτικοακουστικό χώρο και την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Κι ακόμη τι σημαίνει για τα ομοειδή φεστιβάλ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Είμαστε υπερήφανοι γιατί τα παιδιά και οι νέοι έχουν αγκαλιάσει το Φεστιβάλ, έχουμε την ομόφωνη αποδοχή και στήριξη του οπτικοακουστικού χώρου και την αναγνώριση της προσφοράς μας από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι ξένοι συνάδελφοι σε όλα τα διεθνή φόρα μας αναφέρουν ως παράδειγμα για τα καινοτόμα προγράμματά μας και επιδιώκουν να αναπτύσσουμε κοινές δράσεις, πράγμα που αποδεχόμαστε με χαρά, προς αμοιβαίο όφελος. Χαιρόμαστε επίσης που τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί και από τους φορείς της Πολιτείας η προσφορά του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Παιδεία και τον Πολιτισμό στη χώρα μας».
– Ποια ήταν μεγαλύτερη χαρά που νιώσατε στη διάρκεια της εικοσάχρονης πορείας του;

-«Αρκετές χαρές. Η ομορφότερη στιγμή ήταν και παραμένει η τελετή έναρξης του 1ου Φεστιβάλ, το 1997, στην εξοπλισμένη από εμάς με υπερσύγχρονα μηχανήματα εικόνας και ήχου αίθουσα του θεάτρου Απόλλων του Πύργου. Ελάχιστοι από τους θεατές είχαν δει ταινία σε αίθουσα με ήχο Dolby Stereo. Τα πυρομαχικά που έσκαγαν στην αριστουργηματική κινέζικη ταινία «Ο βασιλιάς των μασκών» του μέντορα της τέταρτης γενιάς των κινέζων κινηματογραφιστών Γου Τιαν Μινγκ (βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών) και οι ήχοι που έρχονταν από όλες τις πλευρές της αίθουσας, δημιούργησαν αρχικά μια ευχάριστη ταραχή μεταξύ των θεατών και σταδιακά αφέθηκαν όλοι στη μαγεία της κινηματογραφικής προβολής. Κι εκείνη τη βραδιά ο αξέχαστος Νίκος Κούνδουρος, βλέποντας τα παιδιά να χειροκροτούν με φλογισμένα πρόσωπα μετά την προβολή, σηκώθηκε όρθιος στη μέση της αίθουσας κι απευθυνόμενος στους ενήλικες και στους θεσμικούς είπε με τη βροντώδη φωνή του: «Κύριοι, έχετε αντιληφθεί ότι εδώ, μπροστά στα μάτια μας συντελείται απόψε  ένα θαύμα;». Δεν θέλω να αποσιωπήσω και τη χαρά τη δική μου και των συνεργατών μου, το φετινό Φλεβάρη, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.  Εκεί, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, εξήρε την προσφορά του Φεστιβάλ και αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση κυβέρνησης και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ανακαινίσουν τις σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ Πύργου και να λειτουργήσει ως έδρα του Φεστιβάλ. Όλοι οι σύνεδροι, προερχόμενοι και από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας και από όλες τις παρατάξεις καταχειροκρότησαν, αποδεικνύοντας ότι η πολυετής προσφορά κάποια στιγμή αναγνωρίζεται τόσο μέσα στην κοινωνία και στους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, όσο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας».
– Τι συμβολίζει για το νομό Ηλείας αλλά και για την Πελοπόννησο αυτό το Φεστιβάλ;

-«Το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης του Πύργου. Είναι σημείο αναφοράς σχετικά με τα σπουδαία  αποτελέσματα που προκύπτουν, όταν αξιοποιούνται οι ζωντανές δυνάμεις το τόπου, όταν δεν υπάρχουν διακρίσεις και αποκλεισμοί, όταν αναζητούμε αυτά που μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν. Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με το Φεστιβάλ, αποκτούν κινηματογραφική παιδεία, κριτική σκέψη, πολιτική συνείδηση, γίνονται πολίτες του κόσμου, υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας και ανοιχτοί στους άλλους πολιτισμούς. Η ευρύτερη περιοχή απολαμβάνει την ανάπτυξη του Φεστιβάλ, αφού οι προβολές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα εξακτινώνονται ως και τα πιο μακρινά χωριά. Φέτος, προβάλλονται στην 18η Camera Zizanio, 13 ταινίες που δημιουργήθηκαν από ομάδες παιδιών και νέων  της Ηλείας. Δεν αναφερόμαστε σε άλλες ταινίες που δημιούργησαν συμμετέχοντας σε διάφορους θεματικούς διαγωνισμούς που προκηρύσσουν διάφοροι φορείς. Το γεγονός αυτό  αποτυπώνει  ότι η περιοχή αυτή είναι η πιο προηγμένη της περιφέρειας της χώρας στον τομέα της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας και της κινηματογραφικής παιδείας.

Η προσφορά του Φεστιβάλ είναι τεράστια κι όσον αφορά στη διεθνή προβολή της περιοχής. Αποτελεί επίσης μοχλό της οικονομικής της ανάπτυξης. Ο Πύργος έχει γίνει η αγαπημένη πόλη πολλών ξένων επισκεπτών λόγω της παραδοσιακής φιλοξενίας των κατοίκων του».
– Πώς αποφασίσατε να υλοποιήσετε ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα;

-«Ήταν αναγκαιότητα να υπάρχει και στη χώρα μας ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Τα Φεστιβάλ αυτού του είδους αποτελούν διεθνώς δείκτη του επιπέδου του Πολιτισμού και της Παιδείας της κάθε χώρας. Είμαι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γνώριζα τις ιδιαιτερότητες του κινηματογράφου για παιδιά και νέους, κατάγομαι από μια περιοχή που έχει την Ολυμπία, διεθνές σύμβολο της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας. Θεώρησα λοιπόν πως είχα καθήκον να προσπαθήσω και από τη στιγμή που η ιδέα αγκαλιάστηκε από φίλους και από φορείς της περιοχής, ήμουν βέβαιος για την επιτυχία του. Φυσικά είχαμε επεξεργαστεί λεπτομερώς κοντοπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο, ρεαλιστικό και κατανοητό, το οποίο θέσαμε εξ αρχής υπ’ όψη τόσο των πολιτών όσο κι όλων των τοπικών φορέων, οι οποίοι το υιοθέτησαν».
– Γιατί πρέπει να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει το φεστιβάλ;

-«Οι θεατές γιατί θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν μέσα σε μια βδομάδα ταινίες που προέρχονται από πενήντα χώρες απ’ όλο τον κόσμο, που φωτίζουν όλες τις πλευρές των σύγχρονων κοινωνιών, να συζητήσουν με τους ίδιους τους δημιουργούς, να ανταλλάξουν απόψεις με Έλληνες και ξένους. Ιδιαίτερα τα παιδιά, να γνωρίσουν άγνωστους πολιτισμούς, να δουν πως ζουν οι συνομήλικοί τους σε άλλες χώρες, να πάρουν μέρος στα εργαστήρια, στις κριτικές επιτροπές, στις ραδιοφωνικές εκπομπές, στις τελετές, να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν φίλους, να χαρούν, να εκφραστούν, να νοιώσουν, να μάθουν να ακούν και να βλέπουν, να αναπτυχθεί η ενσυναίσθησή τους και η κριτική τους σκέψη, να ξεπεράσουν τα στερεότυπα».
– Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που θέλουν να λάβουν μέρος;

-«Δεν δίνουμε συμβουλές στα παιδιά. Είμαστε μαζί τους, μαθαίνουμε από αυτά και τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς. Τους δίνουμε χώρο να εκφραστούν δημιουργικά μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και ισοτιμίας. Προσπαθούμε να αναπτύσσουμε όλοι μαζί τη φαντασία μας, να βρίσκουμε λύσεις στα εμπόδια που ορθώνονται τη στιγμή που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Το κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, την οποία σεβόμαστε. Γι’ αυτό και τα παιδιά μας σέβονται και μας αγαπούν. Δεν καλλιεργούμε τον βεντετισμό αλλά προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα της ομαδικής εργασίας στην πράξη».

– Είστε ευχαριστημένος από αυτά που έχετε πετύχει ως τώρα ή βάζετε κάποιους στόχους παραπάνω;

-«Ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που προσφέρουμε στα παιδιά. Οφείλουμε να προσφέρουμε περισσότερα. Κυρίως στα παιδιά που ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Διαρκώς βάζουμε νέους στόχους. Γι’ αυτό διατηρούμε τη φρεσκάδα μας, συνδυασμένη βέβαια με μεγάλη εμπειρία πλέον. Διαθέτουμε ένα τεράστιο «οπλοστάσιο» τεχνικών για την κινηματογραφική παιδεία στα παιδιά, τους νέους και τους εκπαιδευτικούς. Εκδίδουμε εκπαιδευτικά βιβλία και παιδαγωγικούς φακέλους. Αλλά η ζωντανή σχέση και διδασκαλία είναι αναντικατάστατα».
– Έχετε κάποια σχέδια για προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία;

-«Ο Κινηματογράφος παραμένει πάντα στις προτεραιότητές μου. Αμέσως μετά το Φεστιβάλ θα συνεχίσω τη συγγραφή του σεναρίου για μια ταινία για εφήβους. Βασίζεται στο βιβλίο μου «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη».

Βασίλης Λούκας

 

(Συνολικές Επισκέψεις 456, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο Βασίλης Λούκας με τον Δημήτρη Σπύρου - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*