“Εξαρχειώτης”: η ζωντανή εφημερίδα μιας παρεξηγημένης γειτονιάς

Έπιασα στα χέρια μου τον "Εξαρχειώτη" πριν απο μερικά χρόνια στην αναμονή της οδοντιάτρου μου, της Αύρας Παπαθανασίου, συνέχισα την ανάγνωση στο σπίτι μου και από τότε την παρακολουθώ και διαδικτυακά.

Εξαρχειώτης, από επιλογή εγώ, παρακολουθώ τις αγωνίες και τις ευαισθησίες των κατοίκων της περιοχής που έχει – τις περισσότερες φορές άδικα – στοχοποιηθεί και συκοφαντηθεί όσο καμία άλλη γειτονιά της Αθήνας. 
Αποφάσισα να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους που τολμάνε στην εποχή του διαδικτύου να τυπώσουν σε χαρτί τις αναζητήσεις και τις ευαισθησίες τους. Ο Ευθύμης Κουτσούκης μιλάει για την εφημερίδα, αλλά και για τη γειτονιά του τα Εξάρχεια και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. 

Είναι γκέτο τα Εξάρχεια, έχει στραβά, γιατί είναι διαφορετική γειτονιά από άλλες της Αθήνας, πρέπει κανείς να φοβάται να κυκλοφορήσει εκεί;
Με τον Ευθύμη τα κουβεντιάσαμε όλα!

Exarxiotis-4-viewtagΕφημερίδα σε χαρτί, το 2016… πώς μπήκατε στον πειρασμό;

ΕΚ Για τη διαχρονικότητα που έχει η έντυπη μορφή, καθώς και για την οικεία αίσθηση που σου δίνει ο,τιδήποτε έρχεται σε άμεση επαφή μαζί σου. Βιώνουμε μια εποχή, κατά την οποία επικρατεί, εύλογα, το διαδίκτυο, η ταχύτητα και η πληθώρα των πληροφοριών. Τον Οκτώβριο του 2013, λοιπόν, γεννήθηκε ο «Εξαρχειώτης», εφημερίδα, ιστοσελίδα, web/radio -πλέον και web/tv-. Επιθυμία μου ήταν να «δέσω» το internet με την παραδοσιακή πληροφόρηση, δηλαδή την εφημερίδα.

Ο βασικός… πειρασμός ήταν να ακουστεί για ΠΡΏΤΗ φορά μια εξαρχειώτικη… φωνή, καθαρά πολιτιστική, η οποία να περνά τη φιλοσοφία της περιοχής, όχι τόσο τοπικιστικά, όσο ως νοοτροπία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πιο «ροκ» συνοικία της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια ύπαρξης, το γεγονός της πρωτοπορίας του «ΕΞ» να περάσει μια διαφορετική οπτική για τη γειτονιά και το ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας (πέραν των Εξαρχείων, το φύλλο, το οποίο είναι μηνιαίο, διανέμεται σε Σύνταγμα, Ψυρή, Μοναστηράκι…), με καθιστά, αν μη τι άλλο, χαρούμενο και αισιόδοξο για ΕΞαιρετικότερα πράγματα στο μέλλον…


Μένετε όλοι στα Εξάρχεια ή είστε «εξαρχειώτες» από επιλογή;

ΕΚ Κάποιοι ΕΞ ημών ναι -ο υποφαινόμενος επαναλαμβάνω γέννημα θρέμμα-, άλλοι όχι, ωστόσο ο καθένας και η κάθε μία κουβαλούν αυτή την ξεχωριστή εξαρχειώτικη… μαγκιά και αγάπη για ΈΞοχα, ΕΞαίσια πράγματα…

Κι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται ακόμη, ας ανέβει στο… τρένο μας, το ταξίδι μας μακρύ και ο προορισμός μας ΈΞω από μίζερους, τετριμμένους και μη, επαναστατικούς «σταθμούς»!

Ως «Εξαρχειώτης» από επιλογή εγώ, θέλω να μου μιλήσεις για τα καλά και κακά της γειτονιάς σου.

ΕΚ Καταρχάς, «ουδέν κακόν αμιγές καλού»! Απόλυτα αντικειμενικά δε θα μπορούσα να μιλήσω ποτέ για τη γειτονιά μου και θα σου τόνιζα κατά κύριο λόγο τα θετικά στοιχεία της:

Ζωντάνια, η αίσθηση της αδέσμευτης/ανεξάρτητης έκφρασης και πράξης, πολιτιστική-καλλιτεχνική «φωλιά», επαναστατικότητα, νεανικότητα, διαφορετικότητα, εναλλακτικές επιλογές, η καλώς εννοούμενη «αλητεία» που απέπνεε πάντα και μαγνήτιζε πλήθος κόσμου… Αυτή την «αλητεία» έζησα από μικρό παιδί εδώ, στα σοκάκια, στα μαγαζιά, στα σπίτια των Εξαρχείων, κάτι που με… σφυρηλάτησε και με έκανε να τολμώ, να πέφτω μέσα στη φωτιά, να μη φοβάμαι!

Όμορφα, δυνατά, ενίοτε ΕΞτρεμιστικά, αλλά ταυτόχρονα ρομαντικά…

Μου καλλιέργησε μία βασική πίστη: H ελευθερία πάνω από όλα! «ΝΑΙ», λοιπόν, σε όλα αυτά και σε άλλα… μύρια τόσα! Την εν λόγω πίστη κουβάλησα στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά μου, σε ό,τι κι αν έκανα…

«ΟΧΙ» στα ναρκωτικά, στις μαφίες, στους δήθεν, στις ψευτομαγκιές, στους «πουθενάδες», στα στημένα, στη… βιτρίνα των γελοίων που καπηλεύονται τον αέρα της ελευθεριότητας που αναπνέουμε στα Εξάρχεια.

Αυτά, εν ολίγοις, είναι τα αρνητικά της περιοχής, τα οποία μάλλον δε θα μπορούσαν να μην προσκολλούνται σαν βδέλλες, προκειμένου να ρουφήξουν το «αίμα» της Αθήνας, ονόματι Εξάρχεια!
Ως ένα σημείο είναι αναπόφευκτο για το μέρος, όπου γεννήθηκαν, «κοινώνησαν» την εξαρχειώτικη αύρα και… σουλατσάρισαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυαλά και «πνεύματα» της χώρας.

Αυτό που σιχαίνομαι είναι να το αντιμετωπίζουν μερικοί ως… παιδική χαρά, για να ξεσπούν και να κάνουν ό,τι δεν επιτρέπεται αλλού… Μην ξεχνάτε, τα Εξάρχεια δεν είναι μόνο περιοχή, είναι ιδεολογία, που δεν περιορίζεται σε τοπικά σύνορα, γνωστή ακόμα και στο εξωτερικό. Σεβαστείτε το «σπίτι» σας, απολαύστε το, γυρίστε την πλάτη σας στα χαζολαμόγια, πολεμήστε τις εξαρτήσεις και αυτούς που τις προωθούν, σκεφτείτε και δράστε αναλόγως: ΕΞαιρετικά…

Θα μου περιγράψεις με λέξεις έναν Εξαρχειώτη;

ΕΚ Θα σου περιγράψω την ψυχή του αληθινού Εξαρχειώτη με λόγια του Άσιμου: «Έχεις έναν ήλιο μέσα σου, τον έχεις σε ταχύτητα… Άλλαξε…». Έτσι, απλά, μεστά και ουσιαστικά…

Είναι τελικά «γκέτο» τα Εξάρχεια – όπως τα παρουσιάζουν πολλοί ή η «γκετοποιήση» είναι εν πολλοίς δημιούργημα από μερίδα του τύπου;

ΕΚ Γκέτο… Μία λέξη «καραμέλα» για τα Εξάρχεια. Ετυμολογικά είναι ένα σημείο συνάθροισης ομοϊδεατών, συχνά υπό μορφή απομόνωσης… Σε ένα βαθμό ισχύει κάτι τέτοιο, διότι αυτό καλλιεργεί δεκαετίες μερίδα του τύπου, όπως διευκρίνισες. Αυτό βολεύει εκείνους που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τα Εξάρχεια ανέκαθεν ήταν… κυματοθραύστης έντονων κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων. Είναι κομμάτι της φύση τους. Γκετοποίηση όμως, σε αντίθεση με αυτό που προβάλλεται δεν υπάρχει, κατ' εμέ. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, όσο περισσότερο πιέζεις τους ανθρώπους της περιοχής, κι όχι μόνο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η «έκρηξη», που θα ακολουθήσει.

Δεν μπορείς να «μαντρώσεις» τους… λύκους! Συνεπώς, παρουσιάζεις μεμονωμένες πτυχές, υπερβολικά δοσμένες, της καθημερινότητας ενός μέρους, βάζεις ταμπέλες και συνθέτεις ένα «γκέτο». Η αλήθεια, σε όλη την έκφανσή της, δεν ανακαλύπτεται ποτέ μέσα από την τηλεόραση ή τα sites, η αλήθεια είναι εκεί έξω -κατά γνωστή επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά- και δεν αναφέρομαι σε εξωγήινους (γέλια)! Στο δρόμο, στη βόλτα, στην επικοινωνία… Μην τρώτε, ό,τι σας σερβίρουν, κοπιάστε και σχηματίστε/διαμορφώστε τη δικά σας άποψη.

Σε τι διαφέρει η γειτονιά αυτή από άλλες της Αθήνας;

ΕΚ Στη δράση, στον παλμό, στο πρωτογενές του “dna” της, στην ιδιαίτερη ιστορικότητα, στην αυθεντικότητά της… Στα μάτια μου είναι το κύτταρο της πόλης μας.

Αν έπαιρνες κάποιον που «φοβάται» τα Εξάρχεια, τι θα του έδειχνες για να αλλάξει γνώμη, πού θα τον πήγαινες;

ΕΚ Στην πλατεία! Να ζήσει το… μύθο από κοντά (γέλια)! Πιστεύω στη βουτιά στα… βαθιά! Μετά απ’ αυτό, θα μάθει να μην επηρεάζεται από τρομολάγνα «παπαγαλάκια». ΕΞάλλου, συνήθως το φόβο τον προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μην «ψαρώνετε», δεν υπάρχουν… Λερναίες Ύδρες! Σίγουρα, όχι στα Εξάρχεια… Είναι περισσότερο θέμα αισθητικής του καθενός. Live your myth!

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη «γωνιά» της γειτονιάς σου;

ΕΚ Πολλές… Δύσκολο να επιλέξω. Είμαστε γεμάτοι από «ενεργειακές» γωνίες! Ίσως, Σπυρίδωνος Τρικούπη και Στουρνάρη. Κι αυτό γιατί εκεί πιτσιρικάδες, φιλαράκια είχαμε κλείσει τη συμβολή των δρόμων με αυτοκίνητο, για να βγούμε και να «χτυπηθούμε» με Motörhead και Ramonάκια… Κουβέντα από τους γύρω… Ήμαστε «μπουμπούκια»! The "EX" way

Ανακοινώθηκε ότι βάζει λουκέτο το Floral, τι πιστεύεις ότι φταίει – θα αλλάξει η εικόνα της πλατείας χωρίς αυτό;

ΕΚ Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορικότητα του Floral για τα Εξάρχεια και κατ’ επέκταση για το κέντρο της Αθήνας. Για τους υπόλοιπους αρκεί μια πρόχειρη διαδικτυακή αναζήτηση, προκειμένου να πάρουν μια μικρή γεύση.

Προσωπικά, απ’ όσο γνωρίζω… χονδρικά το «λουκέτο» οφείλεται σε ζήτηση αυξημένου ενοικίου, καθώς και στο… αφιλόξενο του σημείου, λόγω της παραβατικότητας και της μάστιγας των ναρκωτικών με ό,τι τη συνοδεύει.

Εύχομαι στο μέλλον να επαναλειτουργήσει, είτε στα Εξάρχεια -το ιδανικό-, είτε αλλού… Όπως και να ‘χει αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τη γειτονιά και το κλείσιμό του πληγώνει τη συνοικία. Όσες όμως επιχειρήσεις κι αν κλείνουν, κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν για επίσης ιστορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ κ.τ.λ., η πλατεία, τα Εξάρχεια παραμένουν ζωντανά, ώστε να ΕΞιστορούν μοναδικές στιγμές γωνιών σαν αυτής, Αραχώβης και Θεμιστοκλέους… Ενώ παράλληλα καινούρια στέκια ξεπηδούν… Η ιστορία, σαν τη ζωή, ΕΞυπακούεται, συνεχίζεται…

Exarxiotis-3-viewtag Η εφημερίδα και το site ποια ανάγκη καλύπτουν – θέλω να πω είναι μια εσωτερική ανάγκη κάποιων ανθρώπων της γειτονιάς ή ένα αυστηρά επαγγελματικό Project; 

ΕΚ Είναι προσωπική ανάγκη, που μετατράπηκε σε μαζικότερη, να ακουστούν τα Εξάρχεια δημιουργικά, όπως τους αρμόζει, με βάση τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει την… οικογένεια του Εξαρχειώτη. Όταν το μεράκι γίνεται project, τότε έχεις επιτύχει κάτι σημαντικό.

Η ύλη του «ΕΞ», όπως προείπα, είναι αποκλειστικά πολιτιστική (μουσική, τέχνες, γράμματα κ.τ.λ.). Ως συνεντευξιαζόμενοι έχουν ενδεικτικά ανέβει στο… βήμα του «ΕΞ» οι εξής: Rob Halford/Judas Priest, Eυθύμης Καραδήμας (Νightfall), Rotting Christ, Nightstalker, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Αρμένης, Κώστας Μπάρας, Χάρρυ Κλυνν, Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Τζίμης Πανούσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Μπέζος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Αντώνης Αντωνίου, Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Μητσικώστας, Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά.
Υπάρχουν στήλες για το βιβλίο, τα διεθνή νέα, τις επιστήμες γενικότερα, τα φιλοζωικά, την ποίηση, την οικονομία, την ιατρική, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τα αθλητικά, τα εικαστικά και ποικίλα άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Τόσο στην εφημερίδα, έντυπη και διαδικτυακή, όσο και στις ενότητες της ιστοσελίδας (
www.exarhiotis.gr). We always stay EXcited

Web radio και web tv με δικά σας στούντιο (αν κι εκτός ΕΞαρχείων), ποιες «φωνές» φιλοξενείτε, θέλετε να φιλοξενήσετε;

Exarxiotis-2-viewtag

ΕΚ To studio του webradio είναι στα Εξάρχεια. ΕΞαρχής. Το αντίστοιχο των video/εκπομπών είναι στην Ηλιούπολη, σε δικό μας πάλι επαγγελματικό χώρο, full ΕΞοπλισμένο για τις ανάγκες μας.

Είπαμε… Εμείς δεν γκετοποιούμε… ΕΞαπλώνουμε παντού την εξαρχειώτικη φιλοσοφία μας.

Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη φιλοξενηθεί πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής και θεατρικής σκηνής, αλλά και νέοι, αξιόλογοι και δυνατοί καλλιτέχνες. Ειδικότερα στο "Mr EX Music Show" μας έχουν τιμήσει οι Δημήτρης Πουλικάκος, Potergeist, Γιάννης Ζουγανέλης, Νightstalker, Rotting Christ και Σταμάτης Κραουνάκης. Και μόλις… ζεσταθήκαμε! Οι… πύλες του «ΕΞ» θα παραμείνουν ανοιχτές για ΈΞοχες μορφές! Ελληνικές και διεθνείς…

Exarxiotis-5-viewtag

Ποια είναι τα θέματα του φύλλου του «Εξαρχειώτη» που κυκλοφορεί;

ΕΚ H χαρά βρίσκεται στην αναζήτηση και δε θέλω να τη στερήσω… Εντοπίστε τα θέματα και πολλά ακόμα στο www.exarhiotis.gr

EXjoy and stay “EX”…

Ποιοι είστε η ομάδα του «Εξαρχειώτη», συστηθείτε παρακαλώ.

ΕΚ Αρχικά, συστάθηκε το team των παραγωγών του ραδιοφώνου (μουσικού μόνο περιεχομένου, τουλάχιστον προς το παρόν) και σχεδόν παράλληλα συγκεντρώθηκαν οι συντάκτες του φύλλου. Όσον αφορά στους παραγωγούς, πολύ γρήγορα σχηματίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, η οποία πλαισίωσε κι αγκάλιασε αμέσως το εγχείρημα. Το ίδιο συνέβη και με τους συντάκτες, πολλοί ΕΞ' αυτών συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι. Αυτή τη στιγμή στο ραδιόφωνο εκπέμπουν ζωντανά οι Κώστας Χαρλαύτης, Milo Yerol, Xριστόφορος Αχιλλέως, Θανάσης Λεοντής, Κon Risko, Γιώργος Κοτροζίνης, Δημήτρης Τσουκαλάς, η Λίτσα (Metalistas), Petran Frosti, o Γιάννης Ζώης, η αφεντιά μου και, να είμαστε καλά, οι ενδιαφερόμενοι για νέες εκπομπές πολλοί… Στο δε φύλλο, εκτός εμού, γράφουν οι Ευάγγελος Σπανδάγος, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και των εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη, Ανδρέας Αναγνωστόπουλος, Σταύρος Βλάχος, Εύη Βρέττα, Κ. Χ., Έμμη Πανούση, Ανδρέας Πασσάς, Γρηγόρης Μυλόπουλος, Νικόλαος Κοτσαμπουγιούκης (Κιχέμ), Μαρίνα Σαουλίδου, Γιάννης Ζώης, Γιώργος Κοτροζίνης, Χρήστος Σιάμος, Γιώτα Μαυραγάνη, Χάρης Κονταξής. Επιπλέον, τα σκίτσα του οπισθόφυλλου αποτελούν πόνημα της Βέρας Ράπτη, ενώ έπονται «φρέσκιες» προσθήκες… Επίσης, υφίσταται εδώ και αρκετούς μήνες η ενότητα των video/εκπομπών "Μr EX Music Show". Συνεργάτες μου σ' αυτή είναι οι Άρης Κολομβάτσος, Κώστας Γκαβάκος (Call me Lazy), Βασίλης Κουρούπης και χορηγός η εταιρεία Bon Studio. Στο σημείο αυτό να τους ευχαριστήσω όλους, ακόμη και όσους δεν είναι πλέον ενεργοί, λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων και δεν αναφέρθηκαν παραπάνω, για την πραγματικά συγκινητική στήριξή τους, αλλά και τον ΕΞαιρετικό ζήλο που επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν… Επιπρόσθετα, τους χορηγούς του «ΕΞ», εταιρείες και επιχειρήσεις, από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα! Φυσικά και όλους τους φίλους του Εξαρχειώτη, που συνεχώς αυξάνονται και τον ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά -απρόσμενα γρήγορα και ΕΞελικτικά-! All stay "EX"… (όπως συνηθίζουμε να λέμε).

Ευθύμη σε ευχαριστώ για την κουβέντα, καλή επιτυχία στον Εξαρχειώτη!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

1 thought on ““Εξαρχειώτης”: η ζωντανή εφημερίδα μιας παρεξηγημένης γειτονιάς”

  1. Pingback: 10 χρόνια Εξαρχειώτης και το γιορτάζει με ένα live στο Αn Club στις 27 Οκτωβρίου (Video) - viewtag.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top