Γιάννης Ιωάννου, Αντίο σε έναν σπουδαίο γελοιογράφο

Για πολλά χρόνια μια γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου ήταν κολλημένη σε ένα ντουλάπι της βιβλιοθήκης στο εφηβικό και μετέπειτα φοιτητικό μου δωμάτιο. 
Κιτρίνιζε αυτό το πρωτοσέλιδο της “Πρώτης” καθώς πέρναγαν τα χρόνια, άλλαζα εγώ, αλλά το σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου παρέμενε πάντα επίκαιρο. 
Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωάννου, ευχαριστώ για τις αφορμές για σκέψεις, και τα χαμόγελα  που μου προκάλεσε η δουλειά σου!

Υ.Γ.
Κοιτώντας στο Facebook είδα αυτό τον “αποχαιρετισμό”  από τον συνάδελφό του, δημοσιογράφο, Βαγγέλη Δεληπέτρο 

Οι γελοιογραφίες του ήταν πάντοτε τροφή για σκέψη αν και συχνά πικρές, γιατί ήταν ολοκληρωμένες πολιτικές αναλύσεις. Και αυτό με είχε εντυπωσιάσει και στις συζητήσεις μας τότε που τον γνώρισα στον “Σχολιαστή”.

Και βέβαια ήταν συνεπής στις απόψεις του.
Όπως τότε που εργαζόταν στο ΒΗΜΑ αλλά δεν δίστασε να καυτηριάσει τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα της εφημερίδας του “Συγκροτήματος” που οδήγησαν στην εισβολή των Ματ στο σπίτι του Βασίλη Τσιρώνη και στην “αυτοκτονία” του γιατρού.

Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωάννου

 

Γεννημένος το 1944 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Ιωάννου έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το ’68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72.

Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το ΄75. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό «Αντί».

Τα σκίτσα του χαρακτηρίζονταν από ένα ιδιαίτερο εικαστικό στιλ αλλά και από μεγάλη δόση χιούμορ που συμπλήρωνε τον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας.

Δούλεψε σαν γελοιογράφος, πρώτα στο καθημερινό «Βήμα», με το ψευδώνυμο «ΙΩΑΝΝΟΥ» (76). Στη συνέχεια, δημοσίευσε στο σατιρικό «Ποντίκι», και έκανε το πολιτικό κόμικ «Ο Τρίτος Δρόμος» (΄82). Δούλεψε στις εφημερίδες «Πρώτη», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Σχολιαστής», κ.λ.π…, με κόμικ όπως «Το Θαύμα», «Ο Ευρωπαίος», και άλλα…

Από το ΄90 εργαζόταν στις εκδόσεις της εφημερίδας «Έθνος», ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Γιάννης Ιωάννου είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με σκίτσα του και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας.

 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top