Γιάννης Ζελιαναίος, ο βιβλιοπώλης

Γιάννης Ζελιαναίος, ο βιβλιοπώλης της Πλατείας Εξαρχείων – Closer Βοοks, Coffee and More το στέκι για βιβλίο ή και καφέ!

Ο Γιάννης Ζελιαναίος κυκλοφορεί με το τσιγάρο, σχεδόν πάντα, στο χέρι και ως τώρα τον έβρισκες στο κλασικό στέκι των Εξαρχείων, το Closer στην οδό Ναυαρίνου. Και τον έβρισκες βράδυ, άργα το βράδυ ή νωρίς το πρωί – όπως το προτιμας.

Πλέον όμως ο Γιάννης έγινε και πρωινός ή τουλάχιστον ημερήσιος τύπος και μπορείς να τον συναντήσεις στο Closer Βοοks, Coffee and More, το βιβλιοπωλείο της οδού Θεμιστοκλέους, στην Πλατεία Εξαρχείων.
Ο κύκλος του Bibliotheque, που στεγαζόταν στο ίδιο σημείο, έκλεισε και ο Γιάννης ανέλαβε το βιβλιοκαφέ δίνοντάς του το όνομα με το οποίο τον έχουμε συνδέσει – Closer!
Άνθρωπος του βιβλίου με τις δικές του εκδόσεις (ΚαΖαΝαΚΙ), και τα ποιήματα και τα άλλα κείμενα που έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν, γνώστης του χώρου του βιβλίου, ο Γιάννης Ζελιαναίος συνεχίζει να στηρίζει την ανάγκη να μην παραδοθεί η Πλατεία Εξαρχείων στη νέα εποχή που θέλει το κέντρο της πόλης μόνο για παροχή υπηρεσιών σε περαστικούς τουρίστες.

Ευκαιρία λοιπόν να ξανασυστηθούμε με τον …βιβλιοπώλη της Πλατείας Εξαρχείων Γιάννη Ζελιαναίο!

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο στην πλατεία Εξαρχείων;

Γιατί όπως λέει και η φίλη μου η Εύη, είναι μια από τις πιο όμορφες εικόνες να βλέπεις βιβλία στο κέντρο της συγκεκριμένης αγαπημένης μας πλατείας!

Πώς γίνεται κανείς βιβλιοπώλης; – Είχες σκεφτεί ποτέ στη ζωή σου να κάνεις αυτή τη δουλειά;

Εδώ δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω την επόμενη ημέρα. Η ζωή μοιράζει την τράπουλα όπως θέλει εκείνη μερικές φορές κι εσύ απλά πρέπει να τραβήξεις το επόμενο φύλλο ή να πας πάσο! Είμαι μανιακός αναγνώστης βιβλίων από το πέρας του σχολείου και μετά κι έχω περάσει από ένα σωρό επαγγέλματα στη ζωή μου. Δε σκέφτηκα ποτέ να γίνω βιβλιοπώλης, όπως δε σκέφτηκα ποτέ να κάνω όλες τις υπόλοιπες δουλειές που έκανα ή δημιούργησα κατά καιρούς. Αυτό που έχει σημασία είναι όταν αποφασίσεις να κάνεις κάτι να το κάνεις καλά ακόμα και αν δε σου κάτσει το χαρτί. Οπότε, δεν ξέρω να σου απαντήσω πώς γίνεται κανείς βιβλιοπώλης… μάλλον να διαβάζει βιβλία και να είναι καλός στα μαθηματικά!

Τι κοινό έχει το Closer Βοοks, Coffee and More; Πώς θα περιέγραφες τους πελάτες σου;

Το πιο ροκεντρόλ κοινό της πόλης σε όλες τις ηλικίες!

Ποιος είναι ο καλύτερος πελάτης ενός βιβλιοπωλείου;

Αυτός που δε θα εκνεύριζε ποτέ τον Μπέρναρντ Μπλακ!!! Όποιος ξέρει τον χαρακτήρα, θα καταλάβει!

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την εποχή;

Επειδή έχω κι έναν εκδοτικό οίκο που ονομάζεται ΚαΖαΝαΚΙ, διαβάζω κάποια υποβαλλόμενα έργα που μου έρχονται ταχυδρομικά. Αυτήν τη στιγμή ξαναδιαβάζω τα ποιήματα του Κώστα Μαζιώτη που θα εκδώσω τον επόμενο μήνα. Τώρα για «κανονικό» βιβλίο… κάθε μέρα και κάποιες σελίδες από τα ημερολόγια του Ντοστογιέφσκι.

Ποιο βιβλίο έχεις σαν αποκούμπι και ανατρέχεις σ’ αυτό σε διάφορες φάσεις της ζωής σου;

Είναι πολλά για αυτό κι έχω ένα μεγάλο τετράδιο που γράφω μέσα του τα αγαπημένα μου «εδάφια» από τα αγαπημένα μου βιβλία ώστε να τα διαβάζω σαν τις σκέψεις ενός μοναδικού ανθρώπου που μου τα διαβάζει όταν τα έχω ανάγκη. Είναι μια συνήθεια που έχω από μικρός, να φτιάχνω αυτά τα τετράδια παύλα βιβλία.

Πώς μοιράζεσαι από το Closer Bar της Ναυαρίνου  στο Closer Βοοks Coffee and More της Θεμιστοκλέους;

Πίνω για να μη διαβάζω και διαβάζω για να μην πίνω. Ελπίζω να σε κάλυψα… (γέλια).

Τα Εξάρχεια, το επαγγελματικό σου σπίτι, τι είναι τελικά; Άβατο – όπως λέει η κυβέρνηση, μια παραδοσιακή γειτονιά που αλλάζει με κινέζικες προδιαγραφές, μια επαναστατική γειτονιά…;

Όπως είχε πει και ο Λεωνίδας Χρηστάκης: «Τα Εξάρχεια δεν υπάρχουν στην ιστορία, στον χάρτη, στη ζωή». Φυσικά αστειεύομαι αλλά πάντα μου έρχεται αυτό το βιβλίο στο μυαλό μου όταν αναφέρονται τα Εξάρχεια.
Τα Εξάρχεια είναι πάνω από όλα ένα σύμβολο επανάστασης κι αυτό θέλει να υποτάξει το σημερινό τσίρκο καθαρμάτων που κυβερνά. Αλλά πάνω από όλα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μεγάλωσαν, έζησαν κι έδρασαν σε αυτήν τη γειτονιά.
Τώρα για τη λέξη επανάσταση; Απλά τα τελευταία χρόνια «γαμιέται» όπως είχε πει και η Δώρα Μασκλαβάνου στη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη.

Τι θα άλλαζες στα Εξάρχεια και την Αθήνα αν ήσουν ο Χάρυ Πότερ;

Στα Εξάρχεια θα ξαναέβαζα το άγαλμα στη θέση του και στην Αθήνα γενικότερα θα διαμόρφωνα τα εγκαταλελειμμένα κτήρια ώστε να γίνουν ξενώνες και χώροι φιλοξενίας για όλους τους άστεγους της πόλης.

Θα μας συστηθείς μέσα από πέντε βιβλία και πέντε τραγούδια που θα μπορούσαν να έχουν θέση «βιογραφικού» σου;

Από βιβλία θα βάλω τα παρακάτω:

Μάλκολμ Λόουρυ – Κάτω απ’ το Ηφαίστειο

Ευγένιος Ιονέσκο – Ο Μοναχικός

Τσαρλς Μπουκόφσκι – Γυναίκες

Μπερνάρ – Μαρί Κολτές – Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση

Λουί Φερντιναντ Σελίν – Ταξίδι στην Άκρη της Νύχτας

και από τραγούδια:

The Flaming Stars – All the same to me

Songs: Ohia – Nobody tries that hard anymore

Rowland S. Howard – Crowned

Dead Moon – 40 Miles of Bad Road

Townes Van Zandt – Nothin’

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top