28/05/2023

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Το πρόσωπο της τόλμης

Ιωάννα Παλιοσπύρου

Είμαι συγκλονισμένος, όπως όλοι μας φαντάζομαι, από την εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην έναρξη της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της.

Ένα φάντασμα της όπερας που ήρθε να τιμωρήσει κάθε δειλό και άτολμο άνθρωπο.

Γιατί πέρα από την εικόνα που μας συγκλόνισε και μας σόκαρε, πίσω από τη μάσκα υπάρχει ο άνθρωπος.
Ο άνθρωπος που τολμάει να δει τον θύτη του πρόσωπο με πρόσωπο. Κι ας δείλιασε η θύτης, η κατηγορούμενη. Αυτή που τραυμάτισε για πάντα τη ζωή της Ιωάννας δεν τόλμησε να εμφανιστεί ενώπιόν της.

Η τόλμη της Ιωάννας είναι η ποινή που θα ακολουθεί τη δράστρια της αποτρόπαιας επίθεσης με βιτριόλι, όποια κι αν είναι η ποινή που θα της επιβάλλει το δικαστήριο.

Η τόλμη της Ιωάννας που δεν βγήκε με μάσκα γιατί ντρέπεται. Η Ιωάννα βγήκε με μάσκα για να προστατευτεί από τον ήλιο που πλέον θα είναι επικίνδυνος εχθρός της υγείας της. Δεν ντρέπεται η Ιωάννα. Η δράστρια ντρέπεται και κρύβεται.
Η Ιωάννα τις προηγούμενες μέρες ανέβασε στο ίνσταγκραμ το παραμορφωμένο χέρι και πρόσωπό της και αναρωτήθηκε ποια δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί;

Η τόλμη της Ιωάννας είναι η μεγαλύτερη ποινή.

Η τόλμη της Ιωάννας είναι το παράδειγμα για κάθε θύμα που επιβιώνει ότι δεν φταίει  και δεν έχει τίποτα για να ντρέπεται. Η ντροπή και η ποινή είναι για τον δράστη, τη δράστρια στην προκειμένη περίπτωση.

Η μάσκα που φοράμε όλοι για να κρύψουμε τα συναισθήματα μας δεν έχει καμία σχέση με τη μάσκα της Ιωάννας. Τα μάτια της, η παρουσία της στο δικαστήριο, τα λόγια για τη δειλία της δράστριας είναι το παράδειγμα προς όλους μας.

Η Ιωάννα μας δίδαξε σήμερα ότι πρέπει να τολμάμε ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας. Κέρδισε το σεβασμό μας όχι γιατί λυπηθήκαμε, όχι γιατί τη λυπόμαστε αλλά γιατί τη θαυμάζουμε.
Η Ιωάννα εμπνέει, κι όσα βάσανα και εκατοντάδες εγχειρήσεις έχει να υποστεί θα είναι πάντα ένας φάρος όταν το σκοτάδι καλύπτει την ψυχή του καθενός μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε την Ιωάννα και να παίρνουμε θάρρος.

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2080 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*