Κάνω Follow & Like στον Μάνο Επιτροπάκη και το τσέλο του!

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσα στην Καβάλα, ενώ ο πατέρας μου κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Στην Καβάλα ξεκίνησα και τις μουσικές μου σπουδές στο Βιολοντσέλο, στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, σε ηλικία δέκα ετών, μαζί με άλλα δύο από τα πέντε αδέλφια που είμαστε. Τελικά όμως μονο εγώ ακολούθησα επαγγελματικά την Μουσική. Στα 18 μου ήρθα στην Αθήνα όπου σπούδασα και Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα, έκανα και μεταπτυχιακό στην Μουσική Ερμηνεία στο Βιολοντσέλο, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Τα τελευταία χρόνια έχω ένα δικό μου πρόγραμμα με το τσέλο μου που περιλαμβάνει Covers από τα καλύτερα τραγούδια του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου το οποίο το παρουσιάζω σε διάφορες σκηνές της Ελλάδας, ενώ διατηρώ επαγγελματικό μουσικό κανάλι στο Twitch στο οποίο κάνω πολύ συχνά Live Streaming. 

Ως κάτοικος Παγκρατίου, και επειδή θεωρώ πως Μουσική δεν πρέπει να μένει μόνο σε τέσσερις τοίχους, ούτε μόνο στις μουσικές σκηνές, παίρνω συχνά το τσέλο μου και παίζω για τον κόσμο δωρεάν στο Άλσος Παγκρατίου δημιουργώντας μια πολύ όμορφη κοινότητα. 

Χόμπι μου είναι η τεχνολογία, οι υπολογιστές, οι κάμερες, τα γκάτζτετς, αλλά φυσικά το διάβασμα και τελευταία και τα ταξίδια με αυτοκίνητο. 

Με ενδιαφέρει επίσης πολύ η Πολιτική, στην οποία αφιερώνω αρκετό χρόνο, και ενέργεια. Θεωρώ τη δημοκρατία ένα αγαθό που πρέπει όλοι μας κάθε μέρα να  φροντίζουμε,να προστατεύουμε και να τη κάνουμε καλύτερη. Ο καθένας μας βέβαια μέσα από την ιδεολογία και τη πολιτική παράδοση που τον εκφράζει, αλλά πάντα για την Δημοκρατία μας. Δεν υπάρχει κοινωνία αν δεν υπάρχει Δημοκρατία. Χωρίς Δημοκρατία είμαστε απλά αγέλες. Γιαυτό, να αντισταθούμε και στην  εύκολη ισοπέδωση της αξίας της πολιτικής και της Δημοκρατίας. 

Είναι «φιλόξενη» η Αθήνα για καλλιτεχνική δημιουργία;

Θεωρώ πως πλέον ναι. Η Αθήνα προσφέρει ευκαιρίες για καλλιτεχνική δημιουργία, και με χαρά βλέπω νέους ανθρώπους να δοκιμάζουν πράγματα. Βέβαια τα πάντα θέλουν στήριξη, όραμα, πόρους, αλλά παρόλα αυτά, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από όταν ξεκίνησα εγώ την καριέρα μου στην Μουσική. Ακόμη και οι Συμφωνικές μας ορχήστρες έχουν ανεβάσει επίπεδο και στροφές. Μεγάλη πληγή όμως παραμένουν οι Καλλιτεχνικές Σπουδές στη Ελλάδα. Είναι γνωστό το πρόβλημα με τα πτυχία των καλλιτεχνών. 

Αν διάλεγες να ζήσεις αλλού πού θα ήθελες να βρεθείς;

Πραγματικά αγαπώ πολύ την Ελλάδα, και την Αθήνα. Θεωρώ πως αν είχαμε έστω και 20% βελτίωση στην θεσμική λειτουργία του κράτους και την οργάνωση μας, θα ειμασταν μακράν το καλό καλύτερο μέρος να ζεις στην Γη. Θαυμάζω βέβαια τον πλούτο δημιουργίας των ανεπτυγμένων δυτικών κρατών σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά η Ελλάδα έχει ένα μοντέλο ζωής πολύ ζεστό, ανοιχτό και άνθρωπινο, κι ας κάνει συχνά δύσκολη τη ζωή μας η σχέση μας με το κράτος. Αν όμως διάλεγα να ζήσω σε μια άλλη πόλη στην Ελλάδα, θα μου άρεσε η ιδέα να γυρίσω στην πανέμορφη Καβάλα, και να προσπαθήσω να αναπτύξω εκεί την όρεξη μου για Μουσική. 

Πού χρωστάς «ευχαριστώ» για ό,τι έχεις καταφέρει;

Ευχαριστώ χρωστάω στους γονείς μου, που παρόλο που δεν ήταν πλούσιοι, μας σπούδασαν και τα πέντε αδέλφια, μας έμαθαν την αξία της μάθησης, των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και κυρίως το να έχουμε ήθος και ευθύνη ως πολίτες. Χρωστάω ευχαριστώ σε όλους τους δασκάλους μου, από το δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, και φυσικά όλους τους δασκάλους μου στην Μουσική. Αν κάτι μένει στους ανθρώπους στο διάβα της ζωής, είναι η μόρφωση, η παιδεία. Αυτή όχι μόνο δεν φθείρεται, αλλά συνεχώς γίνεται πιο πλούσια. 

Θα έκανες αιματηρές οικονομίες για ένα ταξίδι ή καινούργιο αυτοκίνητο;

Σας πληροφορώ πως αυτοκίνητο, και άδεια οδήγησης βασικά, απέκτησα πολύ πρόσφατα, πριν δύο χρόνια! Ως τότε, αλλά και τώρα, τα περισσότερα χρήματα μου τα δίνω για μουσικά εξαρτήματα, εργαλεία, γκατζτετς, όλα δηλαδή επιστρέφουν πίσω στην Μουσική. Παρόλα αυτά, ανακάλυψα πως η οδήγηση μου αρέσει πολύ! Όχι φυσικά εντός πόλεως, όπου όλα αυτά τα χρόνια με υπηρετεί ένα ταπεινό αλλά αθάνατο Honda xr 125 και το οποίο με έχει σώσει, αλλά λατρεύω να κάνω μικρές αποδράσεις με το αυτοκίνητο. Με ηρεμεί πολύ η οδήγηση. Άρα Οικονομίες θα έκανα για τον συνδυασμό, ταξίδια με το αυτοκίνητο! 

Στην Αθήνα σιχαίνομαι … την κίνηση και τη βρωμιά όπου υπάρχει και την…έλλειψη Παρκινγκ! 

Στην Αθήνα λατρεύω … Το ότι ζεις στις κέντρο των εξελίξεων, έχεις παντού ταβέρνες, καφετέριες, μπαράκια, ζεστό καιρό και παρέες, έχεις συναυλίες, θέατρα, και υπέροχες γωνίες και γειτονιές! Και θάλασσα! 

«Έχω σόσιαλ άρα υπάρχω» – Τι σημαίνει η φράση αυτή για σένα;

Η αλήθεια είναι πως τα σόσιαλ είναι πλέον ένας δεύτερος ψηφιακός εαυτός. Στην δική μου γενιά τα πράγματα είναι ακόμα υπό έλεγχο θεωρώ. Στις νεότερες γενιές όμως, νομίζω πως το πράγμα ξεφεύγει και αυτό οφείλεται και τη υποβαθμισμένη παιδεία που προσφέρεται στους νέους.  Προσπαθώ μέσα από τα Social μου πάντως, να προωθώ το καλό γούστο, την καλή μουσική, την αισθητική, τα έργα τέχνης με περιεχόμενο. 

Ποιον άνθρωπο «φοβάσαι» περισσότερο: τον αγενή ή τον τσιγκούνη;

Πωπω… Πραγματικά δε μπορώ ούτε τον έναν ούτε τον άλλον τύπο ανθρώπου. Νομίζω όμως πως με τον αγενή έχεις τρόπο να αμυνθείς και ίσως να τον συνετίσεις, με τον Τσιγκούνη η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! 

Πώς σε φαντάζεσαι σε έναν χρόνο από σήμερα;

Θεωρώ πως τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής μου τα έχω καλύψει αρκετά ικανοποιητικά. Αναφέρομαι σε σπουδές και επαγγελματική καριέρα. Το κυριότερο αγαθό, που είναι η υγεία, ευτυχώς μέχρι τώρα το έχω και ελπίζω να συνεχίσω να το έχω, και το λέω διότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Αν όμως θα ήθελα κάτι να προκύψει στην ζωή μου στο μέλλον, θα ήταν το να κάνω κάποια στιγμή κι εγώ την δική μου οικογένεια. Αν και πολλοί μου λένε,  να προσέχω τι εύχομαι γιατί… θα το μετανιώσω! 

Τι είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι πριν κοιμηθείς και το πρώτο όταν ξυπνάς;

Προφανώς δεν είναι ποτέ το ίδιο πράγμα αυτό που σκέφτομαι κάθε πρωί, ή κάθε βράδυ, η ζωή είναι τόσο πολύπλοκη και οι προκλήσεις τόσες πολλές, αλλά πάντα θέλω κάθε μέρα που έρχεται να έχει προσθέσει κάτι στις εμπειρίες μου, στις ικανότητες μου, στην σχέση μου με τους άλλους. 

Τι σκοτώνει τον έρωτα;

Τι γεννάει τον Έρωτα; Γιατί δεν αναρωτιόμαστε για αυτό; τον έρωτα  με την στενή του έννοια τον σκοτώνει ο χρόνος. Αυτός μας “σκοτώνει” όλους μας εξάλλου. Ξέρετε όμως τι δεν πεθαίνει; Η ανάμνηση του έρωτα, του κάθε μας έρωτα. Και αυτό μας κάνει να τον αποζητούμε συνεχώς. 

Αν ήσουν τραγούδι  και βιβλίο… για πες μας να γνωριστούμε… ποια σε «περιέχουν» καλύτερα;

Ως μουσικός, θα αποφύγω να με κλείσω σε ένα μόνο τραγούδι, κανένας μας εξάλλου δεν χωράει σε ένα μόνο. Θα έλεγα όμως πως ταυτίζομαι με το Μουσικό Σύμπαν του Μπετόβεν. Πιστεύω πως συνέλαβε και εξέφρασε καλύτερα από όλους την τραγικότητα αλλά και το μεγαλείο του ανθρώπου που τον έχουν ρίξει στην γη και προσπαθεί τυφλός να πορευτεί στη ζωή και να ανακαλύψει το νόημά της, που τελικά ούτε αυτό υπάρχει. 

Έχω βρει όμως κομμάτια του εαυτού μου, και έχω αναστατωθεί, σε βιβλία όπως ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ, Ο Άνθρωπος χωρίς Ιδιότητες του Μιούζιλ, αλλά ιδίως στο έργο του  σπουδαίου Δανού Φιλόσοφου Σέρεν Κιργκεγκωρ. Έχουν περιγράψει τόσο καλά όλοι αυτοί την ανθρώπινη κατάσταση στον πυρήνα της, που πραγματικά ήταν καθοριστικοί στις διανοητικές μου επεξεργασίες και στην διαδρομή μου στην ζωή. 

Βρείτε τον Μάνο Επιτροπάκη στα σόσιαλ:

Το κανάλι μου στο Twitch, όπου ο κόσμος μπορεί να με παρακολουθήσει ζωντανά με το τσέλο μου:

https://www.twitch.tv/manoscello

Playlist με μουσικές μου στο κανάλι μου στο YouTube:

O λογαριασμός μου στο Instagram

https://www.instagram.com/manoscello?igsh=MWs5eDhzeWQwajkwNA==

Ο λογαριασμός μου στο Tik Tok

@manoscello

Πρόσφατο Cover του Mon Amour, του Slimane

Από τις εξορμήσεις μου στο Άλσος Παγκρατίου 

Το πρόγραμμα που παρουσίασα πέρσι το καλοκαίρι στην Νάξο 

Shirley Bassey, Never, Never, Never 

Δεν Θέλω Να Ξέρεις, Άννα Βίσση, Νίκος Καρβέλας 

Περιοχή συνημμένων

Προβολή βίντεο YouTube Mon Amour, Slimane, France, Eurovision 2024, Cello Cover

Mon Amour, Slimane, France, Eurovision 2024, Cello CoverΠροβολή βίντεο YouTube Run To You, Whitney Houston, Cello cover | στο Άλσος Παγκρατίου.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top