Η Κοριτσιέρα

Η κοριτσιέρα των Βούρλων. Μια παράσταση γεμάτη αλήθειες με τις σπαρακτικές ερμηνείες της Ελένης Φιλίνη και της Κατερίνας Αγγελίτσα

«Θα πάω απόψε να δω την παράσταση Η κοριτσιέρα των Βούρλων με την Ελένη Φίλινη, σε ένα έργο που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και την Κατερίνα Αγγελίτσα στο studio Μαυρομιχάλη» είπα σε ομήγυρη λίγες ώρες πριν βρεθώ στη θέση μου στο Studio Μαυρομιχάλη, και ομολογώ ότι κάποιοι με κοίταξαν με ένα αίσθημα συμπάθειας του στιλ: τι τραβάς κι εσύ και καλά θεατρόφιλε. Ήμουν όμως τυχερός γιατί είδα μια παράσταση γεμάτη αλήθειες!

Η παράσταση που σκηνοθετεί η Έφη Ρευματά και βασίζεται σε κείμενα που έχουν γράψει οι: Κατερίνα Αγγελίτσα, Σοφία Παπαδοπούλου και Έφη Ρευματά είναι μια σύγχρονη ματιά στις ζωές των κοινών γυναικών που ζούσαν στο γκέτο των Βούρλων τη δεκαετία του ’30.
Πρώτη αυτές τις ζωές κατέγραψε με ρεπορτάζ της η Λιλίκα Νάκου, και σήμερα οι συντελεστές της παράστασης μας μεταφέρουν φανταστικές ιστορίες, πραγματικών γυναικών χωρίς διάθεση ηρωοποίησης, χωρίς μελούρες και μεγάλα στομφώδη λόγια.
Οι κυρίες Φιλίνη και Αγγελίτσα μεταμορφώνονται στις ηρωίδες, τις πόρνες που έζησαν σ’ αυτό το γκέτο στις παρυφές του λιμανιού του Πειραιά.

Μια παράσταση με τραγούδι, καημό, παράπονο, καταγγελία, αναμνήσεις σε τόσο σωστές αναλογίες, με γρήγορο ρυθμό και δύο ερμηνείες που είμαι σίγουρος δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Η σκηνοθετική ματιά της Έφης Ρευματά μετατρέπει δύο τόσο διαφορετικές γυναίκες/ηθοποιούς σε ένα πρόσωπο με πολλές πλευρές. Βλέποντάς τες να ενσαρκώνουν την Θεανώ, σε δύο διαφορετικές ηλικίες πραγματικά μόνο να χειροκροτήσεις μπορείς τον τρόπο που απέδωσαν δύο γυναίκες σαν μια τελικά το ρόλο τους!!!

Η Κοριτσιέρα

Η παρουσία των δύο μουσικών επί σκηνής (Ντάνα Γιακουμέλου -πιάνο, πλήκτρα, Γιώργος Φραγκάκης -κιθάρα, μπουζούκι) μας μεταφέρει σ’ εκείνα τα χρόνια που ήταν σκληρά για όλους – και τους μέσα και τους έξω από ένα γκέτο και αναδεικνύουν τις φωνητικές δυνατόητες της Κατερίνας Αγγελίτσα που ξεπερνούν κατά πολύ τη σύμβαση «μια ηθοποιός που τραγουδάει» αλλά και το ταμπεραμέντο της Ελένης Φιλίνη.

Για την κυρία Φιλίνη θέλω να τονίσω την ταπεινότητα με την οποία υπηρέτησε τους ρόλους των «κοριτσιών». Οι νεότεροι άνθρωποι, θεατές, είναι «κλειδωμένοι» στην τηλεοπτική εικόνα που έχουν για κάθε ερμηνευτή και η ερμηνεία της Ελένης Φιλίνη είναι η απάντηση σε κάθε βλέμμα «συμπάθειας», που σου έλεγα στην αρχή, όταν είπα σε μια παρέα ότι παω στο θέατρο να δω την «κοριτσιέρα». Μια σπουδαία ερμηνεία, χωρίς ακισμούς, ευκολίες και μανιέρες. Η ερμηνεία της κυρίας Φιλίνη ήταν άψογη – χωρίς πολλά λόγια.
Εξίσου άψογη και η ερμηνεία της Κατερίνας Αγγελίτσα  υπηρέτησε το νέο κείμενο που στάθηκε με σεβασμό στις πραγματικές ιστορίες πραγματικών γυναικών.

Η κοριτσιέρα των Βούρλων είναι μια παράσταση που αξίζει να δεις. Κλείσε τις θέσεις σου, στο studio Μαυρομιχάλη κάθε Τετάρτη και Πέμπτη!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top