04/07/2022

M train, Patti Smith – Βιβλιοκριτική

M train, Patti Smith

Μετά από αρκετά μεγάλη αναμονή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος το δεύτερο βιβλίο της Πάτι Σμιθ, “M Train”,  που μεταφράζει στα ελληνικά ο Αλέξης Καλοφωλιάς.

Αυτοβιογραφικό και αυτό, όχι γιατί το λένε οι κριτικοί. Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει έτσι.

M Train λοιπόν και μέσα από τις σελίδες του ταξιδεύουμε στον κόσμο της μεγαλύτερης ποιήτριας της ροκ μουσικής.

Ένα βιβλίο για τον καφέ, τα ταξίδια, τα πράγματα, τα πρόσωπα, τα συναισθήματα της Πάτι Σμιθ, που όσο μεγαλώνει μεταδίδει την ορμή και τη μαχητικότητα της με έναν άλλο ήρεμο τρόπο. Ένα βιβλίο για τους σταθμούς της ζωής της.

«Τα χέρια μου είναι άδεια σαν τις σελίδες του ημερολογίου μου. Δεν είναι τόσο εύκολο να γράφεις για το τίποτα. Σκόρπιες λέξεις από μια φωνή που μιλάει σε ένα όνειρο πιο επιτακτικό κι από την ίδια τη ζωή. Δεν είναι τόσο εύκολο να γράφεις για το τίποτα: γράφω τις λέξεις ξανά και ξανά σε έναν λευκό τοίχο με ένα κομμάτι κόκκινη κιμωλία».

Το βιβλίο είναι ένα αποκαλυπτικό μανιφέστο για τον άνθρωπο πίσω από την εικόνα της εκρηκτικής τραγουδίστριας – όπως είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς.

Η Πάτι Σμιθ αποκαλύπτεται στους αναγνώστες μέσα από σταθμούς της ζωής της και μέσα από τα βιβλία που την σμίλεψαν και την έκαναν κτήμα μας (το «μας» πάει σε όσους δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μουσική και μπορούμε ακόμη σήμερα, που μεγαλώνουμε κι εμείς, να ανατριχιάσουμε με μια ερμηνεία, έναν στίχο, ένα κροτάλισμα στα ντραμς, ένα ακόρντο ή ένα σόλο στην κιθάρα).

Οι βιβλιοφιλικές αναφορές της είναι  τόσες πολλές που μπορούν να οδηγήσουν έναν φίλο των βιβλίων να σπεύσει στο βιβλιοπωλείο, μόλις φτάσει στην τελευταία σελίδα του M Train και να αρχίσει να παραγγέλνει όσα βιβλία δεν έχει από αυτά που αναφέρει η Σμιθ. Αλλά ακόμη κι αν δεν το κάνει οι σελίδες γυρίζουν μέσα στο κεφάλι του. Και βεβαίως η επωδός: Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος! Η συγγραφέας δεν κάνει αυτές τις αναφορές σαν ένα παγώνι που επιδεικνύει. Η Πάτι Σμιθ έζησε αυτά που αναφέρει.

Η Πάτι Σμιθ είναι η επιτομή της ροκ απλότητας – έτσι αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της – που βλέπει και συγκινείται από αστυνομικές σειρές, που αναζητά έναν καφέ και  «πλέκει» την ωδή προς αυτό το ρόφημα. Αναπολεί, και χάνει προσωπικά αντικείμενα, που της λείπουν. Κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Όσο παλιά και αν τις έδωσε. Κυρίως υποσχέσεις στον εαυτό της αλλά νοερά και σε προσωπικότητες που διαμόρφωσαν αυτό για το οποίο την γνωρίζουμε.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, σταθμούς της ζωής της και έχει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια με την Polaroid της.
Η μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο (Πάτι και Ρόμπερτ) βοηθάει όχι μόνο στην αψεγάδιαστη «βόλτα» παρέα με την Πάτι, αλλά και στην κατανόηση στοιχείων της ζωής της με τις λιτές αλλά πολύ περιεκτικές σημειώσεις του.

Το M Train δεν είναι ένα βιβλίο μόνο για τους τρελαμένους ροκάδες που λατρεύουν την Πάτι Σμιθ. Είναι ένα βιβλίο για κάθε αναγνώστη που αγαπά την τέχνη, τα ταξίδια και φυσικά τα βιβλία.

Γιάννης Καφάτος

Διαβάστε τι μας είχε πει η Πάτι Σμιθ σε μια συνάντηση που είχαμε μαζί της πριν από δύο χρόνια

(Συνολικές Επισκέψεις 464, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1986 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*