20/05/2022

Μαρία Σταμπουλή: από δημοσιογράφος βιβλιοπώλισσα στη Σίφνο


Η Μαρία Σταμπουλή είναι δημοσιογράφος, είναι και φίλη μου εδώ και πολλά χρόνια.
Τη γνώρισα στον ΑΝΤ1, ήταν αρχισυντάκτριά μου. Δουλευταρού, φωνακλού (πολύ φωνακλού για να είμαι ειλικρινής μαζί σου και μαζί της) και εργασιομανής. Μας έτρεχε πολύ εμάς τους ρεπόρτερ.

Κάποια στιγμή εγώ έφυγα από το κανάλι και με την απόσταση ασφαλείας – εφόσον δεν είχαμε την καθημερινή τριβή – αρχίσαμε να χτίζουμε τη φιλία μας. Έτυχε να είμαστε και γειτονάκια, οπότε ήταν πιο εύκολο να βρισκόμαστε! Πολύ ξενύχτι και τρέλα στα τιμημένα 90’s. Θυμάμαι ακόμη κι αυτά που κάποιος μπορεί και να μην θέλει να θυμάται από τα νιάτα του.
Τέλος πάντων, μην στα πολυλογώ, η Μαρία ένα πρωί – που λέει ο λόγος – μας ανακοίνωσε: Πάω Σίφνο, γίνομαι βιβλιοπώλισσα!
Κόκκαλο, όλη η δημοσιογραφική πιάτσα της εποχής, γιατί η Μαρία είχε μεγάλη θητεία στην έντυπη δημοσιογραφία.

 

Με ένα μικρό μαγαζάκι στην αρχή στο λιμάνι, και αργότερα στην Απολλωνία η Μαρία έχει γίνει μία από τις πιο καλές βιβλιοπώλισσες του Αιγαίου.
Φυσικά και είναι λιγότερο φωνακλού, γιατί το νησί γαληνεύει τους ανθρώπους, ακόμη και τους δημοσιογράφους.
Της ζήτησα να αυτοπαρουσιαστεί, για να τη συναντήστε όσοι περάστε από τη Σίφνο και ιδού:

«1996. Στα δελτία ειδήσεων της, μόλις επταετούς ιδιωτικής τηλεόρασης, κυριαρχεί το Life-style και πέραν αυτού ουδέν.

Πρώτη είδηση η φούστα του Ρουβά, ή η τουαλέτα της "απόλυτης Ελληνίδας σταρ".  Μόνο κριτήριο για να παίξει στον αέρα ένα θέμα, το αν υπάρχουν εντυπωσιακά πλάνα. Το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία παίζει με μερικές μέρες καθυστέρηση, γιατί υπήρχαν άλλα θέματα "με εντυπωσιακά πλάνα", και το ρημάδι το δελτίο είναι  μόνο μισή ώρα. Δεν χωράνε όλα…

Ο βαθύς μου έρωτας για τη δημοσιογραφία, που τον γέννησε στα 12 μου χρόνια η επαφή με το "Βιετνάμ" της Οριάνας  Φαλάτσι,  παθαίνει ταραχή.

Το "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι", δεν έχει καθιερωθεί ακόμα, αλλά όπου πάω ακούω μόνον τα παράπονα του κόσμου και, κάθε φορά σκέφτομαι," …και δεν έχουν δει τα θέματα αμοντάριστα οι άνθρωποι". Μου είναι αδύνατον να υπερασπιστώ αυτό που αγαπούσα.

Την κάνω με πλαγιά πηδηματάκια, αγοράζοντας ένα βιβλιοπωλείο στη Σίφνο. Βιβλία, ξένος τύπος (πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι), κεραμικά από αγγειοπλάστες που συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων, και …νά ‘μαι.

stabouli-01-viewtag

Είκοσι χρόνια μετά, δεν έχω πιάσει τον εαυτό μου να το μετανιώνει, ούτε μια στιγμή».

stabouli-01-viewtag

«Το Βιβλιοπωλείο» βρίσκεται στην είσοδο της Απολλωνίας
τηλ: 2284 033523 (για να παραγγείλετε το βιβλίο σας, αν δεν το βρείτε στα ράφια)

Γιάννης Καφάτος    

(Συνολικές Επισκέψεις 2,810, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*