07/03/2021

Η Μάρω Δούκα αποχαιρετά την Κική Δημουλά στο Facebook

Δημουλά

Η απώλεια της ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου έγινε, ως ήταν αναμενόμενο πλέον , αφορμή για εκατοντάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάρτηση της σπουδαίας συγγραφέως, Μάρως Δούκα, έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα και φυσικά μια πολύ ιδιαίτερη ματιά.

Δείτε πώς αποχαίρετησε την Κική Δημουλά:

Φωνή βαθιά, ατρόμητη, πανέτοιμη κάθε φορά και ανεξίκακη, βλέμμα νηφάλια θλιμμένο, χειρονομίες ανεξίθρησκες απέναντι στα άρρητα, σοφή εκ γενετής και γενναιόδωρη από ανάγκη, αδιόρθωτα απαρηγόρητη και αθεράπευτα έφηβη, η αγαπημένη μου Κική Δημουλά, η ποιήτρια με το τσιγάρο πάντα στο χέρι, αυτή που ανύψωσε την καθημερινότητά μας με τα πιο στέρεα και ανθεκτικά υλικά.

Ας είναι καλά ο Γιώργος Κορδομενίδης
που “συγκράτησε” εδώ τη φωνή της…

Κική Δημουλά:

Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957). Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Τιμήθηκε το 1972 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά.

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα:

Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα.

Η Κική Δημουλά νοσηλευόταν στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ από τις 02/02/2020, λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε. Τελικά, απεβίωσε στις 22/02/2020, λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας.

Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμονα διάθεση.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά. Αποσπάσματα του έργου της έχουν συμπεριληφθεί στα σχολικά διδακτικά βιβλία. (Πηγή:Wikipedia)

(H φωτογραφία του άρθρου είναι από τη σελιδα της Κικής Δημουλά στο Facebook)

(Συνολικές Επισκέψεις 179, 1 επισκέψεις σήμερα)
THE STROKES «BAD DECISIONS», το Τραγούδι της Δευτέρας (Video)
ρὸκ γᾶζ: «ὁ πάνθηρας» Κάτι πολύ ενδιάφερον στ' αυτιά σας (Video)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*