16/05/2022

Μια συνέντευξη με τον καθηγητή Κώστα Βεργόπουλο το 2010 (Video)


Πέθανε χθες στο Παρίσι ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος.  Το 2010, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του “Οι Αμετανόητοι” είχαμε μιλήσει στο σπίτι του στο Κολωνάκι.

 

Κάθε χειμώνα που οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι “μαστ” και “τρεντι” πλέον θυμάμαι το μάθημα στο πανεπιστημίο για το αγροτικό ζήτημα στην ελλάδα και φυσικά αμέσως το έργο του καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου, που αν και δεν μας δίδασκε με τη φυσική του παρουσία στο αμφιθέατρο, μέσα από τα βιβλία του μπαίναμε στα χωράφια, τις γαίες, τους τσιφλικάδες, την αναδιανομή της γης και γενικώς σε όλο το “αγροτικό παρελθόν” της Ελλάδας. Θυμάμαι ότι για να περάσουμε το μάθημα έπρεπε να κάνουμε εργασία. Σχεδόν είχα αριστεύσει, αλλά αφού το πτυχίο μου είναι ακόμη … μαθήματα μακριά αυτό πλέον δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι γνώρισα έναν ακόμη έλληνα διανοητή που η ζωή τα έφερε μετά από χρόνια παρολίγο να είμαι υπευθυνος για την τηλεοπτική του εκπομπή στον “ΑΛΦΑ”. Εγώ όμως τη σεζόν που ξεκίνησε άλλαξα κανάλι, οπότε έχασα την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Συνέχισα να διαβάζω τα δοκίμια και τις μελέτες του.

Κώστα Βεργόπουλο

“Οι Αμετανόητοι” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη, είναι το πιο πρόσφατο του βιβλίο και είναι μια αυτοβιογραφία. Όχι όμως … δική του. Μ’ έναν τρόπο … βιογραφεί την ελληνική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Με αφορμή το βιβλίο αυτό, κι αφού ήρθε στην Αθήνα από το Παρίσι καταφέραμε να βρεθούμε τη μέρα που ψηφιζόταν το ασφαλιστικό στη Βουλή.
Στην αρχή δεν ήθελε να “διαβάσει” κάποια αποσπάσματα. Πείστηκε πιο εύκολα απ’ ό,τι – τηλεφωνικώς – είχα φοβηθεί.

Στο πρώτο βίντεο άκου τι λέει για το Τι είναι τελικά “Οι Αμετανόητοι”

Διάλεξα να μας διαβάσει – και τον ευχαριστώ βαθύτατα που τελικώς το τόλμησε, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις – ένα απόσπασμα απολύτως προσωπικό όπου μιλάει για τον πατέρα του κι ένα πιο κοντά στον  “καθηγητικό” ρόλο. Τα εισαγωγικά δεν είναι για να μειώσουν το ρόλο, αλλά για να τον αναδείξουν ακόμη περισσότερο.

Καλή προβολή …

Στις 7 Ιουλίου 2010, που ψηφίστηκε το νέο Ασφαλιστικό είχα ανεβάσει το παρακάτω βίντεο στο οποίο ο Κώστας Βεργόπουλος μου μίλησε για τα “συστατικά” της ταυτότητας του “Έλληνα” σήμερα.

(Συνολικές Επισκέψεις 427, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*