26/07/2021

Μυρτώ Ναούμ! Όταν το ταλέντο δίνεται σε αφθονία!


Η Μυρτώ Ναούμ είναι ξεχωριστή περίπτωση τραγουδίστριας!

Τραγούδησε με μεγαθήρια (Ελένη Βιτάλη ,Γλυκερία,Γιώργος Νταλάρας, κλπ) και όχι μόνο δεν την κατάπιαν , αλλά στάθηκε στο πλάι τους,χωρίς φόβο και με περισσό πάθος.

Αν και της άνοιξαν αυτοί οι δρόμοι,χωρίς να τους απορρίψει ,θέλησε να δοκιμαστεί και αλλού.Άλλαξε ρεπερτόριο,έπαιξε στο θέατρο, συνέχισε τις σπουδες της στον χορό.

Αυτή τη στιγμή ,σχεδόν με θρησκευτική προσύλωση ασχολείται με την τζαζ και όλο το φάσμα , που καλύπτει!

Είναι ένα όμορφο κορίτσι, με ήθος και παιδεία.Όταν δε χαμογελάει, λάμπει ο τόπος γύρω της

Στο Viewtag πιστεύουμε,  ότι είναι απο τα πρόσωπα,  που θα μας απασχολήσουν πολύ και για μεγάλο διάστημα, γιαυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια κουβεντούλα μαζί της για να την γνωρίσετε και σεις.


Είσαι πια στον χώρο 5 χρόνια. Ποιες οι διαφορές απο τότε που άρχισες να τραγουδάς επαγγελματικά;

Δεν έχω συναντήσει ιδιαίτερες αλλαγές τα πέντε αυτά χρόνια. Όταν ξεκίνησα, η κρίση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της, οπότε και οι δυσκολίες υπήρχαν εξ αρχής.

Η έως τώρα εμπειρία τι γεύση σου έχει αφήσει;

Είμαι ευγνώμων που μπορώ και ασχολούμαι με την τέχνη απερίσπαστα. Φυσικά και υπάρχουν εμπόδια, αλλά το θέμα είναι να είσαι συνεπής στον στόχο σου και να είναι ξεκάθαρο το τι θέλεις ή δεν θέλεις. Κάθε χρονιά παρουσιάζεται και ένα καινούργιο ενδιαφέρον και ανυπομονώ για τα επόμενα!

Συχνά ακούμε για τα περίφημα κυκλώματα ή τις παρέες, υπάρχουν;Έχουν τη δυναμη να απαξιώσουν ένα ταλέντο και να προωθήσουν έναν μέτριο τραγουδιστή ή τελικά τις ιστορίες τις γράφουν οι παρέες;

Αν και δεν έχω προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι υπάρχουν και κυκλώματα και παρέες. Παρόλα αυτά, δεν θα έδινα την ίδια αρνητική χροιά στον όρο “παρέες”. Οι παρέες όντως μπορούν να γράψουν ιστορία. Τι καλύτερο από το να συνδημιουργείς; Συνήθως, η ομάδα είναι πιο δυνατή από τη μονάδα. Κάποιος που βρίσκεται σε θέση ισχύος, μπορεί να προωθήσει όποιον κρίνει ο ίδιος ότι είναι κατάλληλος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα απαξιώνει κάποιον άλλο. Είναι σημαντικό να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, να μην ετεροκαθοριζόμαστε και κάθε εμπόδιο να το βλέπουμε σαν το επόμενο σκαλοπάτι μιας ατέλειωτης σκάλας!

Οι παλιότεροι, οι καταξιωμένοι του χώρου, πως συμπεριφέρονται στους καινούργιους;

Όταν μιλάμε για συμπεριφορά, κρίνουμε την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη. Η εμπειρία μου έχει αποδείξει,  ότι οι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου,  είναι καθόλα πρόθυμοι να υποστηρίξουν και να δώσουν χώρο σε νέους καλλιτέχνες.

Εκτός απο το να τραγουδάς, σε έχω δει να πρωταγωνιστείς και στο θέατρο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί πολυδιάσπαση και άρα ανάλωση ή στις μέρες μας ένας καλλιτέχνης μπορεί να παίζει (ίσως και λόγω παιδείας) σε πολλά ταμπλό;

Είχα την τύχη να μου δωθεί η ευκαιρία να παίξω στην παράσταση της Μαργαρίτας Αμαραντίδη και της ομάδας HomoLudensTheatre, “Στρατής Μυριβήλης: Ιστορίες από το Πράσινο Βιβλίο”. Γνώρισα έναν άλλο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, που με κέρδισε κατευθείαν σε κάθε επίπεδο. Η ενασχόληση με πολλά ήδη τέχνης δεν θεωρώ ότι διασπά ή αναλώνει τον καλλιτέχνη, από τη στιγμή που είναι επιλογή του και τον εκφράζει. Δεν είναι θέμα εποχής. Από πάντα και για πάντα ο καλλιτέχνης μπορεί να επιλέγει το μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με κάθε ελευθερία.

Ο τραγουδιστής πρέπει να επικεντρώνεται σε ένα είδος;

Θα προτιμήσω να σου απαντήσω μια φράση του Οδυσσέα Ελύτη:

Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι.”

Το θέμα είναι να γίνει κάποιος πρώτο όνομα ή να υπάρχει στον χώρο;

Το θέμα είναι να είμαστε ελεύθεροι, να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να υπακούμε στα ένστικτά μας. Όταν ο αυτοσκοπός του καλλιτέχνη είναι να γίνει γνωστός, έχει ξεφύγει πια από την τροχιά της τέχνης. Να υπάρχουμε στο χώρο δημιουργώντας κάθε τόσο ένα καινούργιο κομμάτι στην πίτα και όχι προσπαθώντας να κλέψουμε το ήδη υπάρχον. Να υπάρχουμε, γιατί έχουμε κάτι να επικοινωνήσουμε, κάτι να εκφράσουμε.

Μελλοντικά σχέδια;

Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και συζητήσεις, όχι μόνο σε μουσικό επίπεδο, αλλά και σε άλλα είδη παραστατικών τεχνών. Είναι, όμως, λίγο νωρίς ακόμα για να ανακοινώσω κάτι. Ελπίζω να μπορέσω να σας τα πω, λίαν συντόμως!

Που θα σε βρούμε το καλοκαίρι;

Έχω προγραμματίσει για το τέλος Ιουλίου κάποιες ακουστικές εμφανίσεις σε τζαζ ρεπερτόριο με τον κιθαρίστα Κωνσταντίνο Στουραΐτη, νέο και πολλά υποσχόμενο αίμα στην ελληνική τζαζ σκηνή, στο βουνό των Κενταύρων, το πανέμορφο Πήλιο. Μετά συνεχίζει η πυρετώδης προετοιμασία για το φθινόπωρο!


Info: Το τζαζ ντουέτο της Μυρτώς Ναούμ με τον Κωνσταντίνο Στουραΐτη θα εμφανιστεί στις 21/07 στο μπαρ ‘Αναμέλλα’, στην Ζαγορά Πηλίου και στις 23 & 24/07 στον ‘Χαμένο Μονόκερο’, στην Τσαγκαράδα Πηλίου.

Έλσα Παπαϊωάννου

(Συνολικές Επισκέψεις 1,650, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Έλσα Παπαιωάννου 117 Articles
Είμαι πρώτα απ΄όλα η μάνα της Coco. Δημοσιογράφος κυρίως τηλεοπτική και ραδιοφωνική. Πρίν λίγο διάστημα έγινα και blogger, το καινούργιο μου παιδί είναι το FabToday.net. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες ιδέες,καινούργια πράγματα και κυρίως δημιουργικούς ανθρώπους. Γελάω εύκολα και δεν αντέχω τη μιζέρια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*