31/01/2023

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι παλιοί δημιουργοί είναι αστείρευτη πηγή πολιτισμού

Νίκος Ανδρουλάκης

Κάθε φορά που ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει νέα τραγούδια είναι για μένα μια ευχάριστη είδηση. Όχι μόνο γιατί ξέρω ότι τα τραγούδια θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και γιατί θα ακολουθήσουμε το κλασικό τελετουργικό ακρόασης το οποίο ορίζεται από συνάντηση (συνήθως μετά από αρκετούς μήνες), ακρόαση εν κινήσει και συζήτηση επί των υπό έκδοση τραγουδιών!

Αυτή τη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεργάζεται με έναν παλιό και σπουδαίο συνθέτη καθώς και με μία πολύ καλή στιχουργό. Ο λόγος για τον Λίνο Κόκοτο και τη Βέρα Βασιλείου. Μέχρι στιγμής έχουμε στα χέρια μας ένα τραγούδι που κυκλοφορεί, προς το παρόν, διαδικτυακά. Θα υπάρξει όμως και συνέχεια. Συναντηθήκαμε με τον Νίκο, η διαδρομή ξεκίνησε και άρχισε η κουβέντα.
 
-Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι με τον Λίνο Κόκοτο;
-Όχι! Τον Λίνο τον ξέρω πολλά χρόνια! Ήταν 1993 όταν συναντηθήκαμε πρώτη φορά σ' ένα μουσικό στέκι εδώ στην Αθήνα και μάλιστα μου πρότεινε να συμμετάσχω σε έναν δίσκο που έκανε τότε. Ήταν για μένα μεγάλη τιμή ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος να μου προτείνει συμμετοχή στον δίσκο του. Τότε ήμουν νέος τραγουδιστής στην Αθήνα, βέβαια είχαν προηγηθεί συνεργασίες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Χριστόδουλο Χάλαρη, ωστόσο η πρόταση του Λίνου για να τραγουδήσω στον δίσκο του ήταν για μένα πολύ σημαντική. Μου πρότεινε να πω 4 τραγούδια κι εγώ το δέχτηκα με πολλή μεγάλη χαρά. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 1994 και είχε τον τίτλο “Ζωγραφιές και Χρώματα”.
-Ήταν καινούργια τραγούδια ή παλιότερα του Λίνου;
-Καινούργια τραγούδια ήταν όλα! Θυμάμαι στον δίσκο τραγουδούσαν ακόμη δύο νέοι τραγουδιστές, ο Παναγιώτης Τσιάπης και η Ζωγραφιά Χρυσουλάκη ενώ έκανε και φιλική συμμετοχή με 2 τραγούδια ο Μανώλης Μητσιάς. Αξίζει να σημειώσω ότι για πρώτη φορά είπε και 1 τραγούδι ο ίδιος ο Λίνος Κόκοτος. Ήταν η πρώτη φορά που τραγουδούσε σε δίσκο και ο τίτλος του τραγουδιού ήταν “Να μη χαράξει”.
Η παρουσίαση του δίσκου είχε γίνει στην ΕΣΗΕΑ και εκεί γνωρίστηκα και με τον αξέχαστο Ηλία Κατσούλη ο οποίος είχε 2 τραγούδια μέσα στον δίσκο και το ένα το είπα εγώ. Πέρασε, λοιπόν, ο καιρός κι ενώ με τον Λίνο είχαμε μία επικοινωνία και συνεργαζόμασταν σε συναυλίες, κάποια στιγμή χαθήκαμε καλλιτεχνικά.
Όμως πριν από 20 μέρες με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως είχε ένα πολύ ωραίο τραγούδι που θα ήθελε να το τραγουδήσω εγώ. Φυσικά του απάντησα πως δεν υπήρχε περίπτωση να μην το τραγουδήσω γιατί τον Λίνο τον αγαπώ και ως άνθρωπο και ως συνθέτη. Μπήκαμε, λοιπόν, στο στούντιο και κάναμε αυτό το ωραίο τραγούδι με τίτλο “Ήρθα απόψε” σε στίχους της Βέρας Βασιλείου. Προς το παρόν κυκλοφορεί διαδικτυακά και αργότερα ενδεχομένως να συμπεριληφθεί σε έναν δίσκο που έχει στα σκαριά η στιχουργός. Πιθανόν να τραγουδήσω και κάποιο άλλο τραγούδι για αυτόν τον δίσκο.
 
-Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα αμιγώς λαϊκό τραγούδι και δισκογραφικά δεν σε έχουμε συνηθίσει σε καθαρόαιμο λαϊκό…
 
-Ναι, το τραγούδι αυτό είναι ζεϊμπέκικο και πρέπει να ξέρεις ότι το λαϊκό τραγούδι έχει πάρα πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Κι επειδή αγαπώ πάρα πολύ το λαϊκό τραγούδι δεν υπάρχει ούτε μία ζωντανή μου εμφάνιση που να μην τιμήσω τον Ζαμπέτα, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη και άλλους λαϊκούς συνθέτες. Εξάλλου το λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που έχει μπει βαθιά στη συνείδηση του κόσμου, του λαού, του Έλληνα!
Υπάρχουν στιγμές που τραγουδάς λαϊκά τραγούδια σε μια παρέα ή σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις κι εκείνη τη στιγμή είναι σαν να σου δίνουν ένα χέρι στήριξης, ένα χέρι φιλίας!
Το Ελληνικό λαϊκό τραγούδι μπορεί και ενώνει τους Έλληνες και μπορεί να σε ενώσει με ανθρώπους που ούτε καν τους γνωρίζεις! Αυτή είναι η δύναμη του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Δισκογραφικά, επειδή το έθιξες, έχω τραγουδήσει και παλιότερα λαϊκά κομμάτια. Θυμάμαι “Τα διαμάντια της αγάπης” από το δίσκο “Μυθικά Καράβια”, θυμάμαι το “Χαμόγελο πρώτο” από τον δίσκο “Στης μνήμης το κλαδί” και άλλα. Όμως δεν έχω τραγουδήσει πολλά ζεϊμπέκικα στη δισκογραφική μου πορεία. Περισσότερο χασάπικα. Όμως το ζεϊμπέκικο μ' αρέσει πολύ και σαν ρυθμός και σαν χορός.
-Η συνεργασία σου με τον Λίνο Κόκοτο θα έχει και συνέχεια;
-Φυσικά! Με τον Λίνο έχουμε “πόρτες ανοιχτές” και πρόκειται να γίνουν κι άλλα πράγματα. Άλλωστε όταν γίνεται ένα τραγούδι που αρέσει σε συντελεστές και σε κοινό, γιατί να μην υπάρξει και συνέχεια; Με τον Λίνο θα κάνουμε κι άλλα τραγούδια αλλά οι εκπλήξεις δεν λέγονται για να παραμείνουν εκπλήξεις!
-Εντάξει, το δέχομαι, αλλά μήπως θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις αν μετά από 6 χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε νέο προσωπικό σου δίσκο;
-Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν σχεδόν 6 χρόνια από τον δίσκο “Στης μνήμης το κλαδί”. Σήμερα, όπως καταλαβαίνεις, έχω ετοιμάσει νέα τραγούδια που τη μουσική την έχω γράψει πάλι εγώ όπως και στον προηγούμενο δίσκο. Το στιχουργικό μέρος το μοιράζονται 3 στιχουργοί αλλά προτιμώ να μην πω ακόμα ονόματα γιατί μέχρι την έκδοση του δίσκου μπορεί και να προκύψουν αλλαγές. Πάντως είναι 12 τραγούδια που αν όλα πάνε καλά θα εκδοθούν σύντομα.
-Ξέρω ότι έχεις και μία πολύ σπουδαία κληρονομιά ανέκδοτων στίχων του Ηλία Κατσούλη με τον οποίον ήσουν επί πολλά χρόνια φίλος και συνεργάτης.
-Βέβαια! Με τον Ηλία Κατσούλη γνωρίστηκα στην ΕΣΗΕΑ στην παρουσίαση του δίσκου του Λίνου Κόκοτου το 1994 στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή. Εκεί δώσαμε τα χέρια πρώτη φορά με τον Ηλία που είχα τραγουδήσει το ένα από τα δύο του κομμάτια στον δίσκο του Λίνου. Χαιρετηθήκαμε και είπαμε “θα τα ξαναπούμε”! Και το εννοούσαμε! Όχι όπως σήμερα που το λέμε και το ξεχνάμε! Ήταν η αρχή μιας μεγάλης και μακροχρόνιας φιλίας με αυτόν τον σπουδαίο στιχουργό που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας. Είχα την τύχη να είμαι φίλος του και να τραγουδήσω 32 τραγούδια του που για μένα είναι μία σπουδαία προίκα στις μουσικές μου αποσκευές. Όσο για τους ανέκδοτους στίχους που έχω στα χέρια μου, μπορώ να σου πω πως έχω μελοποιήσει ήδη 5. Φυσικά έχω κι άλλους δικούς του στίχους στο συρτάρι μου. Τα 5 μελοποιημένα τραγούδια πρόλαβε και τα άκουσε ο Ηλίας. Θυμάμαι ότι του άρεσαν πολύ! Επειδή τον Ηλία τον ήξερα πάρα πολύ καλά και γνώριζα τον χαρακτήρα του και τον τρόπο σκέψης του, κατάφερα και μπήκα εύκολα στο νόημα των στίχων του. Με γνώμονα τη δική του λογική μελοποίησα τους στίχους του. Νομίζω ότι βγήκαν ωραία τραγούδια. (+ βίντεο Νίκος Ανδρουλάκης ''Σε παρακολουθώ''
-Υπάρχει περίπτωση να τα ακούσουμε σύντομα;
-Υπάρχει μία σκέψη για το 2018 που συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του Ηλία, να γίνει ένα βιβλίο αφιέρωμα στον Ηλία Κατσούλη και μέσα σε αυτή την έκδοση να μπουν και τα τραγούδια που έγραψα σε στίχους δικούς του. Υπάρχουν κι άλλες πολλές ιδέες. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα τραγούδια δεν θα μείνουν στο συρτάρι!
-Έτσι όπως διαμορφώνεται το δισκογραφικό τοπίο σήμερα, αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια ή ανασφάλεια χωρίς τις πολλές και μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες;
-Κοίταξε, πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν εύκολα και ποτέ ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα! Θίγεις ένα θέμα πολύ μεγάλο με τις δισκογραφικές. Πιστεύω ότι οι εταιρίες έκαναν λάθος κινήσεις τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα τις πληρώνουν. Πολλές από αυτές έχουν κλείσει. Έκαναν υπεράριθμες και ακριβές παραγωγές που όμως δεν τους έφεραν πίσω χρήματα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν οι λεγόμενες “μικρές” εταιρίες οι οποίες αγαπούν, σέβονται και κάνουν καλές παραγωγές στο Ελληνικό τραγούδι. Βγαίνουν καλοί και ενδιαφέροντες δίσκοι σ' αυτές τις “μικρές” εταιρίες οι οποίες τελικά δεν είναι καθόλου μικρές! Έχουν θάρρος, άποψη και τολμούν στις δύσκολες εποχές που περνάμε.
-Την περίοδο που εσύ δίνεις ένα ακόμα καινούργιο τραγούδι στο κοινό, πολλοί επαναπαύονται στις επανεκτελέσεις. Πώς το σχολιάζεις;
-Νομίζω πως η επανεκτέλεση είναι καλή μόνο όταν υπάρχει σεβασμός στο πρωτότυπο. Όταν δεν γίνεται παραποίηση σε όσα μας έδωσαν οι παλιοί. Πιστεύω ακόμα, πως η επανεκτέλεση έχει λόγο ύπαρξης όταν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοση της πρώτης εκτέλεσης ενός τραγουδιού. Αν ένα τραγούδι έχει βγει πριν από 4-5 χρόνια και ήδη μετρά δισκογραφικά αντίστοιχες επανεκτελέσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά! Στόχος της επανεκτέλεσης για μένα, είναι η υπενθύμιση ενός τραγουδιού μετά από πολλά χρόνια. Τώρα, όσον αφορά το σωρό των επανεκτελέσεων τα τελευταία χρόνια, έχω την αίσθηση πως οφείλονται στην έλλειψη δημιουργίας.
Το να μην παράγουμε δικό μας έργο και να επανεκτελούμε συνέχεια δεν μας βοηθά στο να φτιάξουμε την προσωπική μας μουσική προίκα. Δεν γίνεται να κάνεις καριέρα μόνο με επανεκτελέσεις. Ο καθένας μας, μένει στη συνείδηση του κόσμου και στην ιστορία μόνο με το δικό του έργο. Βέβαια αν αυτό το έργο θα είναι καλό ή κακό θα το κρίνει η ιστορία.
-Θεωρείς ότι υπάρχει έλλειψη δημιουργών και στρεφόμαστε προς τα παλιότερα χρόνια;
Εγώ νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί και σπουδαίοι νέοι δημιουργοί. Και συνθέτες και στιχουργοί και ερμηνευτές.
-Δεν τους ψάχνουμε όσο πρέπει ή χάνονται στο χάος του διαδικτύου;
Θα σου πω το εξής. Παλιότερα με λιγότερα μέσα ενημέρωσης, το τραγούδι και οι συντελεστές του, έφταναν πιο εύκολα στον κόσμο. Σήμερα με περισσότερα μέσα, παρατηρείται μια σύγχυση. Δεν φτάνει εύκολα το τραγούδι στον κόσμο και χάνονται κάποια ταλέντα. Όμως έχω τη βεβαιότητα ότι το καλό προϊόν βρίσκει τελικά το δρόμο του. Δεν θα μείνει για πολύ καιρό στην αφάνεια. Μπορεί να καθυστερεί λίγο αλλά ποτέ η αξία δεν χάνεται!
-Οι παλιοί συνθέτες και στιχουργοί, που πολλούς από αυτούς τους έχουμε παροπλίσει, έχουν να δώσουν ακόμα σημαντικό έργο;
Και βέβαια! Πιστεύω ότι όπως μια πηγή με νερό δεν στερεύει, έτσι κι ένας δημιουργός δεν σταματά ποτέ να παράγει. Η πηγή τρέχει συνέχεια! Τη μαστοριά να κάνεις στίχους ή μουσική δεν τη χάνεις ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν!
-Έχεις την αίσθηση ότι δεν έχουν το βήμα για να βγάλουν τις δημιουργίες τους σήμερα;
Σίγουρα! Πολλοί ακόμα τους θεωρούν σαν κάτι ξεπερασμένο, νεκρό. Ότι δεν μπορούν άλλο να προσφέρουν, ότι δεν έχουν να πουν τίποτα άλλο. Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την άποψη. Αυτοί οι άνθρωποι όσα χρόνια θα ζήσουν ακόμη μπορούν να μας δίνουν αριστουργήματα γιατί έχουν μέσα τους τη γνώση, την εμπειρία και τη μαστοριά! Ο καλός ο μουσικός όσο κρατά το όργανο στα χέρια του τόσο καλύτερος γίνεται. Τόσο πιο καλά αποδίδει.
-Τα σχέδιά σου στο κοντινό μέλλον;
Είμαι σε συζητήσεις για εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, θέλω να κάνω και τον δίσκο που έχω έτοιμο…έχω διάφορα στο μυαλό μου! Κάτι απ' όλα θα γίνει…ή και όλα! Στο δρόμο της μουσικής άλλωστε, είμαστε σε διαρκή αναζήτηση. Κι ευτυχώς ό,τι βάλω στο μυαλό μου το παλεύω και το πετυχαίνω! Όμως θέλω να σου πω πως σε όλη αυτή την πορεία, εκτός από τα τραγούδια που μ' αρέσουν, μ' αρέσει και η καλή παρέα! Οι καλοί φίλοι! Νομίζω ότι και σ' αυτό είμαι τυχερός. Που στη μέχρι τώρα πορεία μου γνώρισα καλούς φίλους. Κι αυτό για μένα είναι σπουδαίο!
-Και για μένα το ίδιο φίλε Νίκο! Σ' ευχαριστώ πολύ!
Βασίλης Κριμπάς
 
Προσωπική δισκογραφία Νίκου Ανδρουλάκη:
Ένα φεγγάρι δρόμος (1995)
Μυθικά καράβια (1997)
Τα τιμαλφή (2001)
Ένα κομμάτι ουρανό (2003)
Λαλήματα ονείρου (Διπλός δίσκος – Τραγούδια της Κρήτης και της Σμύρνης – 2007)
Στης μνήμης το κλαδί (2011)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*