06/12/2023

Ο καουμπόης του Αλίμου – Μια συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Μήτσου που αξίζει να διαβαστεί!

Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Καουμπόης του Αλίμου

Κάθε βιβλίο του Αντρέα Μήτσου είναι μια πηγή απόλαυσης για μένα, όπως και κάθε συνάντηση μαζί του. Το ενδιαφέρον που έχει ως άνθρωπος, η αξία του ως συγγραφέα έχουν αποτυπωθεί με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο στη συλλογή διηγημάτων «Ο καουμπόης του Αλίμου» (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Τα οκτώ από τα δεκαεννέα διηγήματα έχουν δημοσιευτεί σε αθηναϊκές εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, και ίσως οι πιο επιμελείς αναγνώστες να τα έχουν ήδη απολαύσει στις πρώτες τους δημοσιεύσεις.
Στον «Καουμπόη του Αλίμου» έχουμε ένα παλλόμενο σύμπαν από δεκαεννέα ιστορίες, που όσο κι αν οι διαφορές μεταξύ τους είναι εμφανείς, ως σύνολο αποδεικνύουν την αξιοσύνη της πένας του Μήτσου αλλά και της ενσυναίσθησης που τον διακρίνει ως προσεκτικού παρατηρητή και εν τέλει «αναλυτή» μιας εποχής που αλλάζει.

Ο ψεύτης, Το μαχαίρι του μοναχού Βησαρίωνα, Η ξηρασία, η Ατελέσφορη εμμονή, οι Άντρες σε παγκάκια,  οι Απορίες ηλικιωμένων αντρών,Το Παπούτσι, Το Ξάγναντο, και τα άλλα διηγήματα του μικρού σε έκταση τόμου είναι τόσο ζωντανά στο κεφάλι μου, κι ας έχει περάσει πάνω από βδομάδα που τελείωσα την ανάγνωση.
Ο Ανδρέας Μήτσου έχει φτιάξει ένα μαγικό σύμπαν, με έναν ιδιότυπο ρεαλισμό, με ήρωες ανθρώπους που μπορεί και να τους έχεις συναντήσει ή να τους συναντήσεις στο μέλλον σου μέσα σε ιστορίες που έχουν τη στιβαρότητα του «κλασικού».

Καουμπόης του Αλίμου

Λέξεις διαλεγμένες με προσοχή, μέτρο και ρυθμός, εικόνες ζωντανές και φρενήρη συναισθήματα αποδίδονται μέσα από τις σύντομες ιστορίες που έχει υφάνει ο συγγραφέας στον «Καουμπόη του Αλίμου» που τελικά δικαίως έχει γίνει ο τίτλος της συλλογής αυτής.

Στις 20 Ιουνίου, στον Ιανό, ο Ανδρέας Μήτσου θα μας παρουσιάσει το βιβλίο του με τη συμβολή του Νίκου Α. Μάντη και της Μαρίας Σκιαδαρέση. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας. Ραντεβού, Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, στις επτά το απόγευμα στον Ιανό!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2167 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*