26/09/2023

Ο πιο γνωστός «ντετέκτιβ» της Θεσσαλονίκης …αποκαλύπτεται!


Τρελαίνεστε για παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού ή παιχνίδια ρόλων; Λατρεύετε τα αστυνομικά μυθιστορήματα και « καταβροχθίζετε» δέκα-δέκα τα επεισόδια του CSI (Crime Scene Investigation); Σκέφτεστε να τα παρατήσετε όλα και  να γίνετε ιατροδικαστής  ή ταυτίζεστε με τον Σέρλοκ Χολμς; Αν απαντήσατε “ναι” σε κάποια από τα παραπάνω, διαβάστε την συνέντευξη του Αλέξανδρου Μυροφορίδη από την Gamecraft, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τι ακριβώς είναι η ομάδα Gamecraft ;  Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

Η Gamecraft ( www.gamecraft.gr ) είναι μία δημιουργική ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης διαδραστικών παιχνιδιών. Πρόκειται για ζωντανά παιχνίδια που πραγματοποιούνται με την παρουσία εμψυχωτή και αφηγητή, πολλές φορές με ένα μέλος της σε διπλό ρόλο, αφορούν μία μεγάλη ποικιλία αποδεκτών και μορφοποιούνται κατάλληλα, για να πετύχουν το κατά περίπτωση επιθυμητό, όπως την προώθηση του τουριστικού προφίλ μίας πόλης, την συλλογή μίας μόνιμης ή περιοδικής έκθεσης μουσείου, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, έναν αρχαιολογικό χώρο.

Γνωστές μέθοδοι που εμπλουτίζουν τη δημιουργική μας δουλειά είναι τα παιχνίδια ρόλων, τα διαδραστικά παιχνίδια, το κυνήγι θησαυρού, τα παιχνίδια περιπέτειας.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2007 και αριθμεί πάνω από τριακόσιες επίσημες εκδηλώσεις σε μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία, βιβλιοπωλεία, πολυχώρους, ακόμη και τουριστικούς φορείς πόλεων στην Ελλάδα.

GAMECRAFT-1

Ποιος ήταν ο εμπνευστής;

Εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας ήταν ο Αλέξανδρος Μυροφορίδης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου παιχνιδιών στρατηγικής και φαντασίας Θεσσαλονίκης, πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται στην πληροφορική και τη δημιουργική γραφή.

Η έμπνευση για τη δημιουργία της ομάδας πώς προέκυψε;

Παίζοντας. Σε μία από τις αμέτρητες ψυχαγωγικές συνεδρίες παιχνιδιού ρόλων με την παρέα ωρίμαζε αργά αλλά σταθερά η ιδέα της χρήσης των RPG (Role Playing Games) ως εργαλειοθήκη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικών δράσεων. Σύντομα η ιδέα μετατράπηκε σε project και το project βρήκε φιλοξενία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2007.

Ήταν το πρώτο εγχείρημα πανελλαδικά ενός τελείως διαφορετικού τρόπου προσέγγισης μουσειακής συλλογής και πραγματοποιήθηκε ως παράλληλη δράση στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκείνης της χρονιάς. Με βάση έρευνα που πραγματοποιήσαμε, έως εκείνη τη στιγμή, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο σε παγκόσμια κλίμακα. 

Υπάρχει κάτι ανάλογο στο εξωτερικό;

Υπάρχουν ομάδες που ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ρόλων (edu-LARP, educational Live Action Role Playing), ομάδες που παίζουν ζωντανά παιχνίδια ρόλων (LARP) με συγκεκριμένη θεματική από τον χώρο της φαντασίας, ομάδες σχεδιασμού και δημιουργίας επιτραπέζιων παιχνιδιών, ομάδες αφήγησης, ομάδες αστικών παιχνιδιών, κυνηγιών θησαυρού και πολλές άλλες.

Η Gamecraft είναι πρωτοπόρος και συνδυάζει μία πολύ μεγάλη γκάμα δεξιοτήτων, καλύπτοντας όλες αυτές τις μεθόδους και οι δράσεις της το αποδεικνύουν περίτρανα. Είναι από τις παλιότερες παγκοσμίως, αν όχι η παλιότερη εν ενεργεία και με διαρκή αύξηση δραστηριοτήτων.

GAMECRAFT-3

Σε τι είδους χώρους εμφανίζεστε ; Κάθε πότε;

Η κινητικότητα της ομάδας αρχίζει με την φθινοπωρινή περίοδο και τελειώνει… λίγο πριν το φθινόπωρο. Εμφανιζόμαστε σε μουσεία με συνεργασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα (ΛΕΜΜΘ, Ολυμπιακό Μουσείο), σε αρχαιολογικούς χώρους κατόπιν πρόσκλησης από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία με τους αντίστοιχους πολυχώρους, σε φεστιβάλ βιβλίου και κόμικς (Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, The Comic Con), μυστηρίου (MystiCon, Helexpo-Δήμος Θεσσαλονίκης) και δράσεων για παιδιά (Παραθινούπολη Δήμου Καλαμαριάς), σε δωμάτια απόδρασης (Escape 1107, 60 mins). Συνεργαζόμαστε με εξαιρετικές δημιουργικές ομάδες της πόλης (dot2dot) σε περιπατητικές διαδρομές με άρωμα διαδραστικού παιχνιδιού για τουρίστες και διανυκτερεύσεις (παιδιών και ενηλίκων) σε μουσεία. Είμαστε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 τα παιχνίδια αστυνομικού μυστηρίου, μία πρωτότυπη δράση που πλησιέστερη της θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα Murder Mystery Games. Η συχνότητα και η πυκνότητα των εμφανίσεων ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο και την ζήτηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Η ομάδα αποτελείται από ηθοποιούς ; Εσύ τι ρόλο παίζεις;

Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα παιχνίδια ρόλων. Η διαφορά; Το παιχνίδι ρόλων προάγει τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, την άμεση και ευφυή λήψη αποφάσεων και διαχείριση κρίσεων, τη χρήση δεξιοτήτων για την επίλυση πνευματικών δοκιμασιών και γρίφων και σαν ένα από όλα τα υπόλοιπα την υποκριτική, την αφήγηση και την δραματοποίηση. Φυσικά ένας ηθοποιός που γνωρίζει την κουλτούρα των παιχνίδιών ρόλων θα ήταν ο τέλειος συνδυασμός. Εγώ είμαι ο συντονιστής των δράσεων, ετοιμάζω το γραπτό υλικό (σενάριο, διαδραστικούς γρίφους, πορεία πλοκής στην αφήγηση) και συμμετέχω ενεργά σε αυτές.

Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία σ’ αυτό που κάνετε;

Στα περισσότερα από τα παιχνίδια μας ο ρόλος της τεχνολογίας δεν είναι ουσιαστικός και αυτό αποτελούσε εξαρχής επιδίωξη μας. Η υλοποίηση γίνεται ευκολότερα, με χαμηλότερο κόστος και τα προαπαιτούμενα για τους συμμετέχοντες δεν είναι απαιτητικά. Παρόλα αυτά, έχουμε στο ενεργητικό μας ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, εντελώς δωρεάν για την πόλη της Θεσσαλονίκης σε smartphone και tablet (iOS και Android) μέσω της πλατφόρμας Huntzz και ένα παιχνίδι μέσω internet για βιβλιοθήκες, που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο πρόγραμμα Future Library (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).     

GAMECRAFT-2

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που  πιστεύεις  ότι θα  ενδιαφέρονταν να δουν ή να συμμετάσχουν κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας περιορισμός στο προφίλ. Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, στη γένεση, τη χαρά, τον έρωτα. Μετά από τόσες εκδηλώσεις, θα έλεγα πως οι ηλικιακές ομάδες ασπάζονται εξίσου και με περίσσιο ενθουσιασμό κάθε παιχνιδιάρικη διάθεση μας. Οι Έλληνες, τονίζοντας και τα καλά μας, είναι ενεργοί και εξαιρετικοί κριτές τέτοιων δράσεων. Δεν φοβούνται την έκθεση και συμμετέχουν δυναμικά, διασκεδάζοντας αλλά και μαθαίνοντας, εάν η δράση έχει τις εκπαιδευτικές της προεκτάσεις.

Ποιος γράφει τα σενάρια των αστυνομικών ιστοριών;

Αναφέρεσαι στις Βραδιές Μυστηρίου, πρόσφατα μετονομασμένες σε Investigators Club. Είναι η ναυαρχίδα των εκδηλώσεων μας, με μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης. Ο σχεδιασμός είναι ομαδικός. Ο Αλέξανδρος ήταν ο άνθρωπος με την ιδέα το 2010, λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος και αυτός που οργάνωσε και κατεύθυνε την ομάδα προς την υλοποίηση του εγχειρήματος. Γράφει όλα τα σενάρια, συνθέτοντας τα ειδικά τμήματα που το αποτελούν και συνεισφέρουν ομαδικά τα μέλη της ομάδας (ιατροδικαστικές εκθέσεις, ιστορικά στοιχεία, ρόλους, κλπ). 

 

Απ’ ότι κατάλαβα οι θεατές λύνουν τις υποθέσεις. Υπάρχουν υποθέσεις που το κοινό δεν έχει καταφέρει να εξιχνιάσει;

Καταρχάς να πούμε πως σε αντίθεση με άλλα γνωστά παιχνίδια ρόλων και παιχνίδια της παρέας, το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί  στο Investigators Club είναι η ομαδική λειτουργία όλων των συμμετεχόντων.

Όλοι εναντίον του υπεύθυνου  ή των υπευθύνων του εγκλήματος που εξετάζεται.

Προσθήκη διαδραστικότητας σε κάθε ενότητα, πλήρως «ανοιχτό» σενάριο με απεριόριστες επιλογές που κατευθύνουν την υπόθεση σε θετική ή αρνητική πορεία επίλυσης, μπλόφες, συλλογή στοιχείων κατόπιν εντολών έρευνας και προσυμφωνημένες ανακριτικές τεχνικές, είναι λίγες από τις επιλογές των παικτών.

Το σκεπτικό του κάθε ερευνητή και η θεωρία του, αποτελεί πεδίο εξέλιξης της συλλογικής θεωρίας «ποιός ευθύνεται;» και εμπλουτίζεται με κάθε καινούργια ανακάλυψη συνάδελφου-συμπαίκτη. Είναι το club των ερευνητών που μπορεί να «σπάσει» και το πιο δύσκολο μυστήριο.

Το κάθε αστυνομικό σενάριο επαναλαμβάνεται 3-4 φορές στους χώρους φιλοξενίας μας (χώροι εστίασης, πολυχώροι πολιτισμού). Το σύνηθες είναι οι ομάδες να τα καταφέρνουν στην εύρεση του δράστη ή των δραστών. Πολύ σπάνια μια ομάδα δεν θα τα καταφέρει. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία το βρίσκουν, με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά το βρίσκουν.

Στην παραπάνω περίπτωση  αποκαλύπτετε τη λύση στο τέλος;

Η κάθε συνεδρία-παιχνίδι ομάδας διαρκεί τέσσερις ώρες. Σε κάθε περίπτωση, η αφήγηση της πραγματικότητας του εγκλήματος, όπως η Gamecraft το σχεδίασε, έρχεται στο τέλος. Έτσι η ομάδα θα αντιληφθεί σε πρώτο επίπεδο εάν «έσπασε» το μυστήριο και κατόπιν εάν εντόπισε όλους τους ένοχους (ιθύνων νου, εκτελεστικό όργανο, άλλους συνένοχους) και με την σωστή θεωρία. Νομίζουμε πως δικαιούνται το «λυσάρι» της υπόθεσης, μετά από τέσσερις ώρες ασταμάτητης συνεργατικής έρευνας και πνευματικής εγρήγορσης.   

GAMECRAFT-4

Θα κατεβείτε το χειμώνα στην Αθήνα;

Ναι, θα το θέλαμε πολύ και απομένει να το κανονίσουμε. Εννοείται πως όλοι οι συντελεστές του viewtag.gr και εσύ, είστε από τώρα καλεσμένοι.

Πες μου τρεις Έλληνες και τρεις ξένους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών ή  μυστηρίου που θαυμάζεις.

Οι Έλληνες έχουν εξαιρετικά δείγματα γραφής που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους Ευρωπαίους ή Αμερικάνους συναδέλφους τους. Θα έλεγα Μαρής ως πρωτοπόρος, Μάρκαρης ως εξαιρετικό δείγμα της μεσογειακής αστυνομικής αφήγησης και Μαρτινίδης, μία σπουδαία πένα, για να παινέψουμε και το σπίτι μας.

Στους ξένους οι επιλογές είναι απεριόριστες. Ρέιμοντ Τσάντλερ, εξαιτίας της αγάπης στην παραδοσιακή σχολή και το ποιοτικό Αμερικάνικο νουάρ, Ζόρζ Σιμενόν για έναν από τους καλύτερους ερευνητές που είδε ποτέ η αστυνομική λογοτεχνία και Φίλιπ Κέρ από τους μοντέρνους με την τριλογία του Βερολίνου. Αλλά οι επιλογές είναι πραγματικά απεριόριστες.    

Ματούλα Χρυσού


3 Comments on Ο πιο γνωστός «ντετέκτιβ» της Θεσσαλονίκης …αποκαλύπτεται!

  1. Ενδιαφέρον, μοντέρνο, εντυπωσιακό, ιντριγαδόρικο! Μπράβο παιδιά!

    Και να μην το ξεχάσω. Επιτέλους μια πρόταση που προωθεί την παρέα, την επικοινωνία , τη συνεργασία της σκέψης.

  2. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!!!! Ωραία πρόταση για σκέψη, επικοινωνία και ψυχαγωγία!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*