10/12/2022

Ο Θοδωρής Κολυδάς παντός καιρού


Οι περισσότεροι από μας στο δημόσιο λόγο, προσπαθούμε να προβάλλουμε και να στηρίξουμε τις προσωπικές ή πολιτικές μας αντιθέσεις και σπάνια επικροτούμε τις καλές πρακτικές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα με άλλη οπτική  Στο εσωτερικό Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση έχουν «βγάλει τα μαχαίρια», όμως να που σε μια σπάνια περίπτωση την περασμένη Παρασκευή (13/5), στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέβηκαν ενωμένες,. Εκεί όπου συζητήθηκε η πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση και την υπογραφή της Εμπορικής Συμφωνίας με τον Καναδά (CETA), καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).

             kolydas-foto  Η ΤΤΙΡ είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων, η οποία έχει σαν κύριο στόχο την απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών. Πριν από λίγες ημέρες η Greenpeace έφερε στη δημοσιότητα το απόρρητο και πλήρες κείμενο που διέρρευσε, ενώ παράλληλα δημοσίευσε αναλυτικές πληροφορίες για τα TTIP Leaks. Μέσα στα κείμενα ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί για τις νέες προτάσεις, τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που θα διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τη χρήση τοξικών χημικών, την ευζωία των ζώων και ειδικά των παραγωγικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη δημιουργία νέων παγκόσμιων προτύπων για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Μέσω της TTIP όπως μπορείτε να διαβάσετε, αίρονται διάφορα προστατευτικά μέτρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ),  τον βαθμό της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων, μέχρι την απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, προκειμένου οι πολυεθνικές των τροφίμων να κυριαρχήσουν σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

              Σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της CETA, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Νέα Δημοκρατία, με τις απαντήσεις του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε επιστολή του προς την Greenpeace,  καθώς και με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Ελευθερία. όπου επεσήμανε ως ιδιαίτερα αρνητικά σημεία : (1) την κατάργηση της αναγραφής της γεωγραφικής ένδειξης σε ΠΟΠ, όπως η φέτα ή το τσίπουρο (2) την είσοδο μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και (3) την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις. Χωρίς να είμαι ειδικός πιστεύω ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ προσοχή , με σύμπνοια από το πολιτικό προσωπικό και με χειρισμούς ανάλογους με αυτές που έγιναν για να επιτευχθούν οι προσαρμογές για την Κλιματική Αλλαγή. Ενώ οι εμπνευστές του TTIP μιλάνε για άρση των εμποδίων μόνο στο εμπόριο, το ΤΤΙΡ στην ουσία δεν είναι (μόνο) εμπορική, αλλά ουσιαστικά μια γεωπολιτική συμφωνία. Δεδομένου ότι οι δασμοί μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλοί, όταν καλούνται οι ειδικοί να αποσαφηνίσουν σε ποια εμπόδια αναφέρονται  ότι πρέπει να αρθούν, γίνεται σαφές ότι εννοούν τα προνομιακά κρατικά προγράμματα, τους κανονισμούς που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και τους περιορισμούς στην είσοδο των ιδιωτών σε τομείς κρατικής ευθύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει  η αντιστροφή της ευθύνης που σχετίζεται με την απόδειξη ασφάλειας ενός προϊόντος για τη δημόσια υγεία. Στην Ε.Ε., προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα προϊόν στο εμπόριο, ο κατασκευαστής έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι είναι ασφαλές, ενώ στις ΗΠΑ ο κατασκευαστής δεν έχει καμία παρόμοια υποχρέωση. Και μπορεί προσωρινά η λήψη απόφασης επί της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας CETA να  αναβλήθηκε για το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών, η εξέλιξη για την τύχη της TTIP παραμένει άγνωστη και προβλέπεται ότι οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν για πολύ.

               Κλείνω, με την ευχή στο επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες και να απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των συνομιλιών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα καλών πρακτικών , όπως για παράδειγμα όταν πριν από λίγο καιρό, το  Κοινοβούλιο  ενέκρινε μια  επικαιροποιημένη έκδοση  της  οδηγίας  για τις  εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όπως λοιπόν η ποιότητα του περιβάλλοντος θεωρείται κεντρικής σημασίας για την υγεία των πολιτών , αναλόγως και η εθνική συνεννόηση για τα θέματα υγείας και των τροφίμων είναι απαραίτητη,  διότι μόνο έτσι όλοι μας θα μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα των Πυξ Λαξ και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν.  Αυτά που αποτελούν δείγμα κοινωνικού πολιτισμού, στοχεύοντας στην ευημερία των πολιτών και του τόπου μας..

 

 

 


1 Comment on Ο Θοδωρής Κολυδάς παντός καιρού

  1. Πολυ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον άρθρο για τι TTIP. Συγχαρητήρια και ας ελπίσουμε οτι δεν θα περάσει Λ

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*