30/09/2023

Όταν οι Army of Lovers έκραξαν τους Abba – Aπό το «σεντούκι» των 80’s Βασίλη Λούκα

Army of Lovers

Οι Army of lovers φτιάχτηκαν το 1987. Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ποπ συνταγές παγκοσμίως. Ήταν από τα πιο αγαπημένα ονόματα της τηλεοπτικής μου εκπομπής Starclub και κάθε φορά που έρχονταν στην Αθήνα δεν υπήρχε περίπτωση να μη δώσουν το παρόν στις κάμερες της εκπομπής.

Ανάμεσα στις τεράστιες επιτυχίες τους ξεχωρίζω το κομμάτι Crucified που βγήκε το 1991 και έγινε χορευτικός ύμνος μέσα από το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους Massive Luxury Overdose.

Κάνοντας μια βουτιά στο αρχείο μου ανακάλυψα μια απίθανη συνέντευξη μαζί τους τους και σας τη μεταφέρω εδώ αυτούσια. Πρωταγωνιστές της είναι ο Alexander Bengt Magnus Bard και η Dominika Peczynski. Καλή διασκέδαση.

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα

-Η Ελλάδα είναι μια χώρα, μια πολύ παλιά χώρα με 10.000.000  περίπου πληθυσμό, πρωτεύουσα της είναι η Αθήνα με  4.000.000 μόνιμου κατοίκους.

-Έχω μείνει για 6 περίπου μήνες όταν ήμουν 17ετών, ήταν πολύ όμορφα.

-Εγώ δεν έχω μείνει.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στη χώρα σας και στην Ελλάδα;

-Η βασική διαφορά, μπορώ να πω ότι δεν έχει τόσο διασκεδαστική ζωή, είναι πολύ βαρετή η ζωή εκεί.

-Εγώ διαφωνώ. Μου αρέσει αρκετά η Σουηδία και η ζωή της έχει βέβαια πιο κρύες καιρικές συνθήκες από την Ελλάδα αλλά αυτό δεν με ενοχλεί άλλωστε αγαπάω τον χειμώνα

-Είναι βαρετό

-Δεν είναι

-Είναι…

 

-Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας σας;

-Νομίζω ότι το μυστικό της επιτυχίας μας βασίζεται ουσιαστικά στον ενθουσιασμό που μας κατέχει σαν συγκρότημα. Είναι προφανές ότι όταν δουλεύεις με ενθουσιασμό ο κόσμος το αναγνωρίζει. Δεν μπορούμε όμως να παραγράψουμε και το γεγονός ότι έχουμε και πολύ καλά τραγούδια και μάλιστα τραγούδια που πραγματικά μας αρέσουν και αυτό φαίνεται από τον τρόπο παρουσίασης που τους κάνουμε μέσα από τις συναυλίες μας. Αγαπάμε τον τρόπο δουλειάς μας και τη μουσική. Αγαπάμε αυτή τη μουσική και αυτή η μουσική μας κάνει να νοιώθουμε πολύ υπερήφανοι.

-Νομίζω ότι η μουσική των Army and Loners είναι τελείως διαφορετική από τη μέχρι σήμερα ΡΟΡ μουσική. Ξεκινάμε με το γεγονός ότι δεν εμπλέκεται ούτε με την αμερικάνικη ούτε με την αγγλική που και οι δύο δίνουν το στίγμα της ποπ μουσικής.

-Θα επισημάνω εδώ ότι ως Army and Lovers είμαστε ένα καθαρά Ευρωπαϊκό συγκρότημα και για αυτό πιστεύω ότι έχουμε καθαρά Ευρωπαϊκές παραδοσιακές γραμμές στις οποίες μπορείς να πεις ότι προσθέτουμε και εθνικιστικά στοιχεία. Το μόνο που δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσει κάποιος από τους Army an Lovers είναι να γράψουν και να πουν τραγούδια Αμερικάνικα ή Αγγλικά και αυτό γιατί όλοι οι άλλοι καλλιτέχνες δουλεύουν κατ’ αυτό τον τρόπο.

-Δεν είναι πρωτότυπο αυτό να κάνεις τα ίδια με τους άλλους.

 

 

 

Ποιος είναι ο στόχος σας; Τι θέλετε να καταφέρετε στην καριέρα σας;

-Να φτιάχνουμε καλά τραγούδια. Δεν ειδικευτούμε περισσότερο πάνω στο τραγούδι. –Πραγματικά δεν σκεφτόμαστε καν πως θα αντιδράσει το κοινό στα τραγούδια μας ή και σε όλον τον δίσκο, συζητάμε βέβαια με την δισκογραφική μας εταιρεία το εμπορικό θέμα του δίσκου και στη συνέχεια ευσυνείδητα αποφασίζουμε για την πορεία του δίσκου, όπως έγινε και με τον τελευταίο μας δίσκο «The goast of earth for heaven».

 

Τι καινούριο έφερε αυτό το άλμπουμ στη μουσική;

-Είναι πιο heavy από τα άλλα δύο προηγούμενα που είχαμε κάνει ως τώρα. Η μουσική μας είναι πιο περίπλοκη και λίγο πιο δύσκολη. Για παράδειγμα πήγαμε στη Πράγα, στην Τσέχικη Δημοκρατία και κάναμε εγγραφές με την Τσέχικη συμφωνική ορχήστρα για δύο κομμάτια του άλμπουμ. Όπως επίσης στην Ρωσία και παίξαμε με τις μπαλαλάικες και βέβαια αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλα τα άλλα ποπ συγκροτήματα.

-Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τρίτου άλμπουμ είναι εμφανής. Στον πρώτο δίσκο μας υπάρχουν διαφορές μεγάλες μια και γνωρίζαμε πολύ λιγότερα πράγματα για τη μουσική από ότι σήμερα. Τότε ξέραμε πολύ λίγα για το πώς δημιουργούν μουσική μέσα στο στούντιο, πώς να χρησιμοποιούμε τα κομπιούτερ και να τα προγραμματίζουμε, τώρα βέβαια πιστεύω πως ξέρουμε και πολύ καλά μάλιστα, πώς να φτιάχνουμε και να προγραμματίζουμε τα κομπιούτερ μόνοι μας. Τέλος πιστεύω ότι από αυτό το άλμπουμ μας δείχνουμε πλέον ποιοι πραγματικά είναι οι Army and Lovers.

-Εγώ επίσης δεν ήμουν στο δεύτερο άλμπουμ είμαι όμως στο τρίτο.

-Η Ντομινίκ μπήκε στο συγκρότημα μας πέρυσι, είναι μια καινούργια έκδοση στην γραμμή του συγκροτήματός μας.

 

Όταν κάνετε ένα βίντεο κλιπ ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό σας;

-Δεν σκεφτόμαστε καθόλου πως πρέπει να γυρίσουμε ένα βίντεο κλιπ μας απλά μπαίνουμε σε ένα στούντιο και μετά κάνουμε κάποια συμπληρωματικά γυρίσματα και το φτιάχνουμε.

-Εξ αρχής συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν μερικά πράγματα που δεν έπρεπε να κάνουμε με το βίντεο διότι από μόνο του ένα κλιπ δεν λειτουργεί πάντα σωστά και μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες.

-Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει Graphic Effects σε κανένα από τα κλιπ μας. Και αν ρίξετε μια ματιά στο MTV σήμερα σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες πλημμυρίζουν τα βίντεο τους με computers graphics.

-Πιστεύουμε ότι ήδη είναι μια πολύ καλή επαφή με τον κόσμο μας το να κάνουμε δηλαδή βίντεο μόνο όμως αυτό να παίζουμε δηλαδή ρόλους σ’ αυτά εμείς και όχι να κάνουμε παιχνίδια με τα graphics και τα computer effects. Και έτσι νομίζω ότι θα προχωρήσουμε όσο είμαστε μαζί.

 

Τι γνωρίζετε για τη πορεία των Abba;

-Δεν ξέρουμε τίποτε σχεδόν για τους ΑΒΒΑ, γιατί είμαστε πολύ νέοι για να ξέρουμε, έχουμε βέβαια ακούσει και νομίζουμε ότι κάποτε στην εποχή τους ήταν απόλυτα επιτυχημένο συγκρότημα αλλά τίποτε άλλο.

-Εγώ που είμαι λίγο πιο μεγάλος από την Ντομινίκ και γνωρίζω περισσότερα για τους ΑΒΒΑ από εκείνη θέλω να πω ότι, όλοι τους έχουν προβλήματα αλκοολισμού, δεν έχουν καμία αίσθηση του χιούμορ, συγκεκριμένα και οι τέσσερις τους είναι πολύ βαρετά άτομα, αλλά βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να γράψουν πάρα πολύ καλά τραγούδια. Οι Army and Lovers είναι και αυτοί 4 άτομα, 2 άνδρες και 2 γυναίκες και οι ΑΒΒΑ ήταν 2 και 2 όμως κανένα από τα τρία συγκροτήματα δεν έχουν κοινά σημεία ή για να το πω και αλλιώς οι Army and Lovers δεν έχουν τίποτα κοινό με τα άλλα δύο συγκροτήματα.

Αναρωτιέμαι πως τα πάτε με τους στόχους και τις προθεσμίες. Ο απόλυτος στόχος σας για τη συνέχεια ποιος είναι;

-Να πάμε όσο το δυνατόν αργότερα. Συγνώμη απλά αυτό σκέφτηκα…

-Έχω την ίδια γνώμη, ναι…

-Έχουμε ανακαλύψει μετά από διάφορες συζητήσεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι αρχίζουμε πολύ γρήγορα να βαριόμαστε και για να κρατήσουμε τον ενθουσιασμό του συγκροτήματος μας ψηλά κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό για την επιβίωση του συγκροτήματος μας, έχουμε αποφασίσει να σχεδιάζουμε το πρόγραμμά μας μόνο για τους αμέσως επόμενους 6 μήνες από τους οποίους τους 4 μόνο δημιουργούμε τα τραγούδιά μας. Τίποτα περισσότερο.

-Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί αν γνωρίζεις το αντικείμενό σου ένα χρόνο περίπου νωρίτερα αρχίζεις να βαριέσαι πριν ακόμη τελειώσεις τη δουλειά. Έτσι αυτό που κάνουμε βοηθάει, και τους επόμενους 6 μήνες προσπαθούμε να προωθήσουμε το δίσκο μας ταξιδεύοντας στην Ευρώπη στην Αμερική και στις χώρες της Άπω Ανατολής χώρες. Στο τέλος συζητούμε για το πώς περίπου θα είναι ο επόμενος  δίσκος μας και κάπως έτσι προχωράμε…

 

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που στέλνετε στους φίλους σας;

 -Ανεκτικότητα. Το βασικό μήνυμα είναι, κάνε ότι νομίζεις, γίνε όποιος νομίζεις και όλα είναι καλά.

 -Οι Army and Lovers είναι τέσσερις άνθρωποι με διαφορετικές ηθικές αρχές διαφορετική κουλτούρα και παρ’ αυτά δουλεύουν όλοι μαζί. Και το γεγονός ότι δουλεύουν πολύ καλά μαζί αποδεικνύει από μόνο του ότι διαφορετικά άτομα μπορούν να βρουν τον τρόπο να συνεργάζονται και να δουλεύουν μαζί.

-Έχουμε τελείως διαφορετική γνώμη και οι τέσσερις για όλα σχεδόν τα θέματα, όμως μπορούμε και δουλεύουμε μαζί και το ότι δουλεύουμε το αποδεικνύει άλλωστε.

Το μυστικό του ονόματος σας;

-Ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομα αυτό μέσα από μια ασυνήθιστη παλιά γερμανική ταινία και σκεφτήκαμε ότι ήταν ένα πολύ καλό όνομα και μας ταίριαζε, γιατί είμαστε αγωνιστές και είμαστε και εραστές. Ήταν λοιπόν κατάλληλο για μας, είναι επίσης ομοιοκατάληκτο και ηχεί πολύ καλά.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της αγάπης;

 -Ο ρόλος της αγάπης πρέπει να είναι γενικής μορφής. Να μπορείς να μοιράζεσαι τις προσωπικές σου στιγμές με όλο τον κόσμο όμως γενικά και όχι ειδικά, τα ειδικά πρέπει να απορρίπτονται.

-Δεν πιστεύω στην γενικότητά σου, γιατί σε έχω ακούσει να μιλάς όχι και τόσο γενικά στο τηλέφωνο σχεδόν με ερωτική φωνή.

 

Βασίλης Λούκας


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο Βασίλης Λούκας με τους Army of lovers - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*