18/06/2021

Ουζάκι και χταποδάκι λιαστό

Ουζάκι και χταποδάκι λιαστό

Και τώρα τι; Μήπως περιμένω τίποτα πρωτότυπο; Ε, όχι βέβαια! Ακόμα ένα καλοκαίρι που ξεκινά με νέα μέτρα τα οποία μοιραία θα καταλήξουν…στη θάλασσα! Ασφαλώς και δεν εννοώ πως θα ναυαγήσει το συμπληρωματικό ή τέταρτο ή τρεις παρά τέταρτο μνημόνιο! Εννοώ πως μετά τα μέτρα ξεκινούν πάντα τα μπάνια του λαού! Και πριν από άλλα μέτρα, προηγούνται τα μπάνια του λαού!

 

Αχ, αυτός ο δήθεν σοφός λαός που μέσα στην τόσο τεράστια σοφία του, κάνει αμέτρητα και μοιραία λάθη που μόνο σοφό δεν τον καθιστούν. Εν πάση περιπτώσει μιλούσα για τα μπάνια του λαού που θα ξεπλύνουν μυαλό και σώμα και θα μας κάνουν να ξεχάσουμε προσωρινά όλα όσα έχουμε ακόμα να περάσουμε. Για πάμε, λοιπόν, να πιάσουμε παραλία να δούμε τα πρώτα δείγματα σοφών και μη να πλατσουρίζουν μέχρι η θάλασσα να γίνει σούπα!

Κάπου εδώ κοντά θα ρίξω άγκυρα στο παλιό μου Skoda γιατί είναι βενζινοβόρο και δεν έχουμε μήτε για βενζίνες μήτε για διόδια! Εδώ κοντά έριξε άγκυρα και ο ήρωας της ιστορίας μας στο δικό του παλιό, πρώην υπερπολυτελείας, όχημα.

Εργαζόμενος ο Βαγγέλας εδώ και 17 χρόνια, αρχικά στον ιδιωτικό και εν συνεχεία στον δημόσιο τομέα! Πρόλαβε και τα δάνεια στις αρχές του αιώνα, ταξίδεψε, αγόρασε, έφαγε, ξαναγόρασε, ξανάφαγε και να τα παστέλια και να τα ξερολούκουμα και να τα εορτοδάνεια και να τα διακοποδάνεια και να που τα παστέλια και τα ξερολούκουμα έγιναν αστακοί αλά Αμερικαίν και σούσι! Στο τέλος, του έμεινε το υπερπολυτελές όχημα και άφθονα τραπεζικά χρέη. Από οικογένεια δεν έκανε και σπουδαία πράγματα. Τα συνηθισμένα! Μία μέση σύζυγος και τα κλασικά δίδυμα που κοντεύουν πια να γίνουν πιο συνηθισμένα κι από τις προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα!

Έφτασε, που λέτε, ο Βαγγέλας με την οικογένεια και τράβηξε το χειρόφρενο του οχήματος ομολογουμένως απότομα για να σηκώσει σκόνη και να εντυπωσιάσει! Ποιον άραγε πλέον; Anyway! Με το που ανοίγει την πόρτα άρχισαν να ηχούν οι πρώτες βαθυστόχαστες λέξεις από το βαθύ λαρύγγι αγνώστου αοιδού!

-"Ακτινοβολείς σαν τους προβολείς!!"

Ευτυχώς η παραλία δεν είχε κόσμο αλλά τα ψάρια και τα καβούρια πιστεύω ότι θα είχαν τις αντιρρήσεις τους επί του λαϊκού αυτού άσματος! Μη σας πω και οι πέτρες!! Ροβολάει, το λοιπόν, η οικογένεια όξω απ' τη τζιπάρα και ξεκινά η κατάληψη της παραλίας κυριολεκτικά από 4 ανθρώπους! Το όχημα έγλειφε το κυματάκι, ο εξοπλισμός θαλάσσης είχε απλωθεί εις τα 4 σημεία του ορίζοντα, άνθρωπος και σημείο δηλαδή, ενώ οι πόρτες του τζιποειδούς εξακολουθούσαν ορθάνοιχτες να μεταδίδουν λαϊκό πρόγραμμα εκ των βαθύτερων υπόγειων κακόφημων περιοχών!

Θέλετε και φωτογραφία του Βαγγέλα; Δυστυχώς κάηκαν, όπως ηταν αναμενόμενο, τα πλάνα κι έτσι θα μείνω απλώς στην περιγραφή. Τριχούλα πλούσια everywhere, καδενίτσα 18άρα με σταυρουδάκι για να κάνουμε πρώτα το σταυρό μας και ύστερα να κατεβάζουμε όλα τα καντήλια με άνεση σαν τα χειμωνιάτικα και τα καλοκαιρινά ρούχα απ' τα ντουλάπια! Ξέχασα το τσόκαρο δεκαετίας '80 αλλά δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει!

Ακολουθεί επίδειξη κολύμβησης από όλη την οικογένεια, φωνές, κακό και πανικός και αμέσως μετά η μεγαλοπρεπής μεταφορά προς την πλησιέστερη ταβέρνα όπου και στενάξαν τα πιρούνια! Η παραγγελία ξεκίνησε με χτύπημα παλάμης και την ατάκα του Ρίζου απ' την ταινία του Τσιφόρου "Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός"!

-Ουζάκι και χταποδάκι λιαστό!

Αυτό βέβαια ήταν μόνον η αρχή! Τη συνέχεια φανταστείτε την απλώς! Κάποια στιγμή τέλειωσαν οι προμήθειες του ταβερνείου κι έτσι η παράστασις έλαβεν τέλος! Πίνουν και τη σόδα τους, ρεύονται μεγαλοπρεπώς, φορτώνουν τη Σάρα, τη Μάρα και το κακό συναπάντημα στη τζιπάρα και βουρ δια τας Αθήνας ξανά!
Ουζάκι και χταπόδι λιαστό
Ξημερώματα Δευτέρας! Πάω στο γκισέ δημόσιας υπηρεσίας να πληρώσω λογαριασμό! Κάνω έτσι και ποιον να δω; Τον Βαγγέλα ρε! Με το ένα μάτι μισάνοιχτο και το άλλο θεόκλειστο! Με μαλλί αχτένιστο και λαδωμένο, με πουκάμισο κουμπωμένο στο περίπου και με την τρίχα να δίνει πάρτι από το στήθος μέχρι το λαιμό! Με κοιτάει βαριεστημένα. Θα έλεγα ότι σχεδόν ενοχλήθηκε από την παρουσία μου ένεκα που δεν είχε πιει και καφεδάκι ακόμα!

-Εσείς τι θέλετε;

Σώπα ρε! Μου μίλησε στον πληθυντικό!! Για καλημέρα βέβαια ούτε λόγος να γίνεται! Κι ο πληθυντικός από λάθος θα ήταν! Μάλλον του ξέφυγε ή με έβλεπε διπλό μετά τα χθεσινά δίπλα ούζα! Σκέφτηκα να του πω πως ήρθα να πληρώσω μια δόση μιας απ' τις πολλές ρυθμίσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο ή σε οτιδήποτε άλλο ρυθμίζεται! Όμως έτσι που τον είδα με αυτή τη μουτσούνα όλο διάθεση και όρεξη για εργασία δεν είπα τίποτα! Μόνο μια ματιά έριξα προς το σαρκίο του και είπα αυτό που εκπροσωπεί κάθε ορεξάτο, ευγενή και Ελληνοπρεπή εργαζόμενο!

-Ουζάκι και χταποδάκι λιαστό!
 Ουζάκι και χταπόδι λιαστό
Πάλι καλά που δε μου απάντησε "φέρτε μου τη Μαρίνα να τη σκίσω"!! Αλλά μπα! Αυτό απαιτεί μια σχετική εγρήγορση! Κι ακόμα δεν ξεκίνησαν καλά καλά τα μπάνια του λαού! Φανταστείτε τι έχει να γίνει στα προσεχώς! Άσε πια εκείνη την επιστροφή με τους λογαριασμούς κάτω απ' την πόρτα! Α ρε Βαγγέλα! Ξέρεις εσύ την απάντηση!

-Ουζάκι και χταποδάκι λιαστό!!

Βασίλης Κριμπάς

(Συνολικές Επισκέψεις 266, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*