07/03/2021

Παγκόσμια ημέρα Μουσικής και Τι θα κάναμε αν δεν υπήρχε η μουσική; Οι πρωταγωνιστές απαντούν

αν δεν υπήρχε η μουσική

«Τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχε μουσική»; Πόσες φορές δεν το έχω κάνει αυτό το έρωτημα: στον εαυτό μου αλλά και σε φίλους σε μικρά και μεγάλα Live! Μου το έχουν απευθύνει κι εμένα.
Περισσότερο το ερώτημα είναι ρητορικό. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένας τρόπος να πεις ότι η μουσική με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «παίζει» στις ζωές μας (μερικές φορές και για κάποιους «παίζει» με τις ζωές … επίσης!)
Πρώτη  εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό με τη λέξη μουσική είναι το πομπινόφωνο του πατέρα μου, εμένα στην αγκαλιά και τις πομπίνες να γυρνάνε. Μετά θυμάμαι ένα μικρό κασετόφωνο και τους γονείς να χορεύουν ένα rock ‘n roll στο σαλόνι και μια κασέτα με τραγούδια του Elvis που μου αγόρασαν.

Σήμερα όμως η μέρα ανήκει στους φίλους μου μουσικούς (τελικά όλοι συνομιλητές παρακάτω είναι …Μουσική!!!) (κι αυτό δεν είναι ορθογραφικό!)

Η Μουσική μας έφερε κοντά και χαίρομαι πολύ που με κάποιους είμαστε καλοί φίλοι.

Τους ρωτάω λοιπόν, έτσι για χάρη της ημέρας, ή μάλλον δεν τους ρωτάω. Βάζω την ανολοκλήρωτη φράση: Αν δεν είχα τη μουσική…
 Και με χαρά (και αλφαβητική σειρά) σας παρουσιάζω  τι σκέφτηκαν όταν άκουσαν αυτή τη μισή φράση: Ηλίας Ασλάνογλου, Γιώργος Δημητριάδης, Μάρκος Κούμαρης, Αντώνης Λιβιεράτος, Νότης Μαυρουδής, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Γιάννης Πετρίδης, Γιώργος Ρους, Θοδωρής Σουρβίνος, Νίκος Φυσάκης

Αν δεν είχα τη μουσική…

Ηλίας Ασλάνογλου – Τραγουδιστής (Magic De Spell / Allou) Ιδιοκτήτης δισκογραφικής Rockarolla

αν δεν υπήρχε η μουσική

Το να μιλήσω για τη μουσική είναι σα να προσπαθώ να μετράω τις ανάσες μου ή τους χτύπους της καρδιάς μου.

Αν δεν είχα τη μουσική…δεν ξέρω τι θα έκανα.

Δεν ξέρω ποιος θα ήμουν, σίγουρα όχι αυτός που έγινα όντας εραστής της.

Δεν θα είχα αγαπήσει τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου η μουσική ήταν πάντα εκεί να με εξυψώσει.

Ο μεγάλος Τζιμ Μόρισον τα είπε όλα με δυο κουβέντες

Music is your only friend

Until the end

Until the end

Until the end

Γιώργος Δημητριάδης – Συνθέτης / Τραγουδιστής

Ή μάλλον αν αυτή δεν με είχε. Γιατί αυτά τα ποτάμια του ανθρώπινου πνεύματος σε διαλέγουν, σε αρπάζουν και βέβαια το αν θα καταφέρεις να κολυμπήσεις στον ακατάσχετο ρου αυτό είναι δικιά σου υπόθεση.

Αν δεν είχα τη μουσική δεν θα είχα γεννηθεί. Θα είχα εμφανιστεί κάποια άλλη στιγμή, σε άλλο χρόνο, σε άλλο χώρο, κουβαλώντας άλλες ιδιότητες εν δυνάμει, απλούστατα επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου από πολύ νωρίς ως κάτι άλλο εκτός από αυτό του μουσικάνθρωπου, του τραγουδιστή, του συνθέτη, του rocker. Η υπόθεση ‘εάν’ είναι μεταφυσική εδώ. Είναι ο μοναδικός μα και τόσο απέραντος χώρος και τρόπος να υπάρχω και να δίνω νέες σημασίες και νόημα στο σύντομο μου πέρασμα από τη ζωή.

Μάρκος Κούμαρης – Locomondo

Άν δεν είχα τη μουσική θα μου έλειπε ένας πολύ σημαντικός τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους.

Θα ήταν σαν να μην έχω γλώσσα ή να μην έχω τον τρόπο να εκφραστώ με το σώμα μου.

Η μουσική, ο στίχος και ο χορός αποτελούν ένα τρίπτυχο αρρηκτα δεμένο μεταξύ του.

Με αυτό εκφράζονται και επικοινωνούν τα συναισθήματά τους οι άνθρωποι εδώ και αιώνες.

Η διάσπαση αυτού του τρίπτυχου φέρνει σύγχυση και η εμπειρία του φέρνει τα πράγματα στη θέση τους.

Αντώνης Λιβιεράτος (Dr. Atomic, Sigmatropic, Illegal Operation)

Aν δεν είχα τη μουσική θα είχα ελεύθερο χρόνο. Μπορεί να είχα μιά υπέροχη συλλογή από πεταλούδες, γραμματόσημα ή νομίσματα. Ή και τα τρία. Θα διέθετα, πιθανότατα, ένα ωραίο εξοχικό (ίσως σε κάποιο νησί).
Θα είχα ταξιδέψει περισσότερο και θα είχα δει μέρη τα οποία, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, είμαι νομοτελειακά καταδικασμένος να μην αντικρύσω ποτέ. Μάλλον θα είχα χαρεί τα παιδιά μου περισσότερο όσο ήταν μικρά. Θα είχα διαβάσει περισσότερα από τα βιβλία που όλο αγοράζω και δεν προφταίνω ν’ ανοίξω.

Θα πρόσεχα πως το ψυγείο κοντεύει ν’ αδειάσει και θα πήγαινα έγκαιρα στο σούπερ μάρκετ, οπότε δεν θα τρεφόμουν, σχεδόν αποκλειστικά, με σουβλάκια και μακαρονάδες. Και, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή τη στιγμή αντί να γράφω αυτές τις γραμμές θα κοίταζα το ταβάνι της ψυχιατρικής κλινικής στην οποία θα νοσηλευόμουν.

Νότης Μαυρουδής- Κιθαριστής- Συνθέτης


Παρ’ όλη την απλότητα τής ερώτησης, ψάχνω για πρώτη φορά την απάντηση…

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν δεν υπήρχε η μουσική, ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει; Ναι, μάλλον, ίσως, μπορεί να ζούσε, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Θα περιστρεφόταν ο πλανήτης Γη αποκλειστικά μέσα σε θόρυβο και οχλαγωγία.

Μόνο με τους ήχους των μηχανών των βιομηχανιών, των αυτοκινήτων και των παραγόμενων απ’ όλο αυτό το τουρλουμπούκι (μαρσαρίσματα, φρεναρίσματα, πυροβολισμοί, συγκρούσεις, χριστοπαναγίες εκατέρωθεν)· ποιους άλλους ήχους θα είχαμε; Α, τη μουσική σύνθεση της φύσης· με το κελάηδισμα των πουλιών, τους βρυχηθμούς των άγριων ζώων, το θρόισμα του αέρα καθώς περνά μέσα από τα φύλλα των δένδρων, το πάφλασμα των κυμάτων της θάλασσας έως και τον τρυφερό ήχο που δημιουργεί το ρυάκι όπως κυλά το γάργαρο νερό του…

Τελικά θα μπορούσε να μην υπάρχει μουσική; Μα, όλοι αυτοί οι προαναφερθέντες  ήχοι, αποτελούν στην ουσία και το πρωταρχικό υλικό που οδήγησε τον άνθρωπο στην επινόηση της μουσικής σύνθεσης εκφράζοντας την πνευματική δημιουργία, την υπαρξιακή οντότητα του είδους , τα συναισθήματα, την ανθρώπινη φαντασία, τις νοσταλγίες, τις μνήμες, τις κοινότητες, τις ταξικές και πολιτιστικές διαφορές… Άρα;

Τόσα ερωτήματα, τόσες απαντήσεις, και πόσες αναπάντητες σκέψεις για το θέμα· γιατί με βασανίζεις καλοκαιριάτικα, καλέ μου φίλε…

Μαργαρίτα Μυτιληναίου – Στιχουργός / Μουσική Παραγωγός

Πώς είναι, άραγε, να ζεις χωρίς μουσική; Πώς είναι να ζεις μέσα στη σιωπή; Τη σιωπή του σπιτιού, του αυτοκινήτου, της βόλτας, του ραδιοφώνου;
Πώς είναι να μην μπορείς να χαρίσεις ένα τραγούδι στον άνθρωπο που αγαπάς; Να μην μπορείς να μοιραστείς μαζί του στιχάκια και μελωδίες; Να μη νανουρίζεις το παιδί σου όταν το βάζεις για ύπνο; Να μη γλεντάς έξω καρδιά και να μη συγκινείται η ψυχή σου;;

Συγνώμη, να είμαστε σοβαροί,  δε γίνονται αυτά τα πράγματα!!

Άλλη ερώτηση;

Γιάννης Πετρίδης – Μουσικός Παραγωγός

Η μουσική σε όλο το εύρος της έχει παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην ζωή μου. Πολλές φορές μάλιστα όταν αισθανόμουν άσχημα και κατέφευγα σ’ αυτή με προστάτευε.

Θοδωρής Σουρβίνος – Kenny Freq

Αν δεν είχα τη μουσική θα είχα σίγουρα μια πιο ήρεμη ζωή.

Πιθανότατα πιο πολλά λεφτά.

Πιθανότατα μια πιο καλοπληρωμένη δουλειά.

Πιθανότατα πιο υγιεινή ζωή.

Πιθανότατα πιο ισορροπημένη προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Πιθανότατα πιο εύκολες και ήρεμες σκέψεις.

Πιθανότατα πιο εύκολες και ήρεμες φιλίες.

Πιθανότατα μια πιο συμβατή – συμβατική κοινωνική στάση.

Πιθανότατα να ‘μουν κάποιος άλλος.

Αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά…

Κάπου με τη μουσική βρήκα τις νότες, το ρυθμό και τις αλλαγές μου. Κάπου αυτές μ’ αρέσαν πολύ. Κάπου θέλησα να τις ακολουθήσω. Κάπου έχασα πολλά. Κάπου βρήκα περισσότερα. Και τελικά στη μουσική βρήκα εμένα και έκτοτε πάμε μαζί.

Γιώργος Ρους – Τραγουδοποιός

Πολλές φορές σε μικρότερη ηλικία, όταν άκουγα ένα τραγούδι που μου άρεσε πολύ, έλεγα από μέσα μου «Τι τυχερός που είμαι, που γράφτηκε αυτό το τραγούδι και υπάρχει, και θα μπορώ να το ακούω για πάντα όποτε θέλω.»
Καθαρά παιδική, άγουρη μα πέρα για πέρα αληθινή σκέψη. Αν δεν είχα τη μουσική, και εφόσον ήμουν ζωντανός, δεν θα είχα αυτό το «για πάντα» και ίσως να ήμουν κάποιος μισός, λιγότερο τυχερός.

Νίκος Φυσάκης – Dustbowl

Πραγματικά ούτε εγώ δεν ξέρω πως θα ήταν τα πράγματα…φαντάζομαι πως δεν θα με πείραζε και πολύ όμως. Δεν βλέπω τη μουσική σαν μία ολότητα. Τολμώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ως μουσικό παρ’ όλα αυτά. Είναι μια ευθύνη που οφείλω να πάρω και να κριθώ από το πως παίζω ή τι τραγούδια γράφω ή τι δίσκους βγάζουμε και τι ρίσκα παίρνουμε με τους Dustbowl. 

Μου αρέσει να παίζω; Ναι…πολύ. Θα με πείραζε να πάθαινε κάτι η αγαπημένη μου κιθάρα (“The Old Black Dog”);

Ναι! Μόνο με αυτή μπορώ να υπερκεράσω τις αντιφάσεις μου ή τουλάχιστον έτσι έχω συνηθίσει να νομίζω.

Γιάννης Καφάτος (με απεριόριστη αγάπη κι ευχαριστίες στους φίλους μου!)

(Συνολικές Επισκέψεις 516, 1 επισκέψεις σήμερα)
THE FAMILY DAPTONE «HEY BROTHER (DO UNTO OTHERS)», το τραγούδι του Σαββάτου (Video)
«Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά» και «Η ιδιωτική μου αντωνυμία», Δύο εξαίρετα ελληνικά βιβλία! Βιβλίοκριτική από τον Άγη Αθανασιάδη

mm
About Γιάννης Καφάτος 1887 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*