20/11/2017

Πέθανε ο Βασίλης Μαυρομάτης – Καλό ταξίδι …mister Forte


Μεγαλώνουμε και οι σπουδαίοι άνθρωποι που ήταν κοντά μας στα παιδικά μας χρόνια φεύγουν διακριτικά. Ο Βασίλης Μαυρομάτης ήταν ένας γλυκύτατος ηθοποιός, ένας επιχειρηματίας που έδωσε βήμα στο “Νέο Κύμα” ανοίγοντας τις μπουάτ “Αυλαία” και “Παράγκα” ενώ ταυτόχρονα ήταν και ένας εξαίρετος εκφωνητής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ που πολλά από αυτά ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας με τη χαρακτηριστική φωνή του.

Θα σταθώ περισσότερο στο ρόλο που τον καθιέρωσε στο δικό μου το μυαλό. Στο ρόλο του εκφωνητή διαφημίσεων. Μια φωνή με έναν ιδιαίτερο στόμφο και με ένα μέταλλο που σπάνια μπορούσε να περάσει απαρατήρητο! Θυμάμαι πως στην παιδική μου ηλικία, ο Βασίλης Μαυρομάτης ήταν ο λόγος που λάτρεψα τις διαφημίσεις! Κι εκεί που όλοι διαμαρτύρονταν γιατί το κρατικό κανάλι (δεν υπήρχαν φυσικά ιδιωτικά τότε) τους έκοβε το “έργο” (έτσι αποκαλούσαμε τότε τα σίριαλ και τις ταινίες) εγώ παρατούσα το παιχνίδι μου σε ηλικία 3 ετών για να τρέξω στην τηλεόραση να απολαύσω τις διαφημίσεις με τη φωνή του αγαπημένου μου εκφωνητή! Πόσες και πόσες φορές δεν “φτιάχτηκα” μπροστά στην οθόνη ακούγοντας τον “Μίστερ Φόρτε” ή πόσες φορές δεν ευχαριστήθηκα στο ραδιόφωνο μια μακαρονάδα με “Μακαρόνια ροσμπίφ Ήλιος”! Ανεπανάληπτη φωνή!

Περνώντας λοιπόν τα χρόνια η φωνή του Βασίλη Μαυρομάτη παρέμενε στα αυτιά μου σχεδόν σαν μια επαγγελματική καθοδήγηση! Στα χρόνια του ’80, έχοντας φτάσει πια σε ηλικία 10 ετών, κυριολεκτικά ρουφούσα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ με τη φωνή του Βασίλη Μαυρομάτη…σαν σφουγγάρι! Τόσο πολύ που κατάφερα να μιμούμαι (τρόπον τινά!) την εξαιρετική του φωνή!

Θυμάμαι ακόμα πόσο συγκινητικό ήταν όταν πρωτοείδα τη γοητευτική του μορφή σε μια συνέντευξη στην ΕΡΤ όπου περιέγραφε αναλυτικά τη διαδικασία ηχογράφησης των ραδιοφωνικών σποτ! Καθοδηγητής ήταν για μένα ο Βασίλης Μαυρομάτης. Ο λόγος που καλώς ή κακώς “έμπλεξα” επαγγελματικά με τα ΜΜΕ!

Ακόμα έχω ηχογραφημένη τη φωνή του από τα ραδιοφωνικά σποτ της δεκαετίας του ’80 σε παλιές κασέτες που κάποτε ίσως μπορέσω να τα μαζέψω και να κάνω μια εκπομπή για την Ελληνική διαφήμιση και τους πρωταγωνιστές της.

Αργότερα, μπόρεσα να τον απολαύσω και ως ηθοποιό στις ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Όχι σπουδαίες παραγωγές φυσικά αλλά με τη γνωστή δροσιά της εποχής εκείνης. Φυσικά το αποκορύφωμα ήταν η ταινία “Σκιές στην άμμο” όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με την τότε σύζυγό του Καίτη Χωματά και τον Μιχάλη Βιολάρη! Ιδιαίτερη ταινία με εξαιρετική μουσική και τραγούδια του Γιάννη Σπανού που τα τραγουδάμε ακόμα και σήμερα. Η σκηνοθεσία ήταν του ίδιου του Βασίλη Μαυρομάτη.

Σήμερα με λύπη μου διάβασα στο Facebook το μήνυμα που έγραψε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας:

“Σήμερα χάσαμε το Βασίλη Μαυρομμάτη, έναν θαυμάσιο ηθοποιό και έναν από τους καλύτερους εκφωνητές τόσο στα παλαιότερα ραδιοφωνικά, διαφημιστικά σποτάκια όσο και αργότερα στα τηλεοπτικά. Ήταν η ψυχή του “Νέου Κύματος” και των μπουάτ στην Πλάκα επί δυο δεκαετίας (Παράγκα –
Αυλαία). Φίλο της μάνας και του πατέρα μου (είχαν παίξει μαζί και στο θέατρο και στο σινεμά) και δικό μου κουμπάρο. Με τη μητέρα μου βαφτίσαμε την κόρη του Ιουλία που είχε αποκτήσει με την πολυαγαπημένη μας Καίτη Χωματά. Τέσσερις γάμοι, πέντε παιδιά. Ένας υπέροχος άνθρωπος. Στο καλό κουμπάρε. Θα σε σκέφτομαι και θα σ αγαπάω πάντοτε”.

Ούτε κι εγώ θα τον ξεχάσω ποτέ γιατί η φωνή του ηχεί ακόμα στα αυτιά μου. Ίσως με έντονη πλέον την ηχώ λόγω απόστασης. Όμως ο παιδικός μου ήρωας δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ διότι πολύ απλά οι ήρωες των παιδιών ζουν αιώνια στην καρδιά τους. Καλό ταξίδι Βασίλη Μαυρομάτη. Καλό ταξίδι…”Μίστερ Φόρτε”!

Φιλμογραφία Β. Μαυρομάτη

Το πέταγμα του κύκνου (2011)
Καβάφης (1996)
Χριστίνα (1985)
Ελληνική υπόθεση (1976)
Σκιές στην άμμο (1970)
Αγάπησα έναν προδότη (1969)
Σ’ έχω πάντα στην καρδιά μου (1967)
Η παραστρατημένη (1966)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Ντίνος Φωτεινός]
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει (1966)
Το ρομάντζο μιας καμαριέρας (1965)[Chris Paras / Χρήστος Παρασκευόπουλος]
Ιστορία μιας ζωής (1965) [Πέτρος]
Η μοίρα μιας ορφανής (1965)
Του χωρισμού ο πόνος (1965)
Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
Το φτωχόπαιδο (1965) [Δημήτρης Χρυσοβέργης]
Άλλος… για το εκατομμύριο! (1964) [Τζιμ]
Δίψα για ζωή (1964)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) [Δημήτρης Βεργής (Ευτέρπη Αργυροπούλου)]
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [υποπλοίαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος]
Με λύγισε η φτώχεια (1964)[Εμίλ]
Χωρίς γονείς κι αδέλφια (1964)
Οι δυο αλεπούδες (1963)
Η Λίζα και η άλλη (1961)
Είμαι αθώος (1960) [υπολοχαγός Λοτ]
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956)

(Visited 772 times, 1 visits today)
MONTERO - VIBRATIONS, το τραγούδι της Παρασκευής (Video)
Το Βασίλειο της Ακακίας, του Ανδρέα Μπούσιου - Βιβλιοπαρουσίαση (με δικά του λόγια)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*