16/05/2022

To πρώτο walkman σε εξώφυλλο – Αναμνήσεις από τα 80’s

To πρώτο walkman σε εξώφυλλο

Στις μέρες μας που η τεχνολογία τρέχει με χίλια δεν προλαβαίνουμε να μάθουμε καλά καλά το ένα gadget και η σκυτάλη περνάει γρήγορα στο επόμενο κομψοτέχνημα. 

Θυμαμαι τωρα μια περίοδο που όλοι είχαν μπεί στο τριπάκι με τις mini dv κάμερες  και αίφνης προέκυψε η κάμερα που γράφει κατευθείαν dvd. 

Η ακομη μια άλλη εποχη που τα Dual Disc ειχαν αρχισει να γίνονται το νέο κόλπο απόλαυσης της μουσικής 
Δίσκοι διπλής όψεως, που από τη μια πλευρά παίζουν σαν κανονικά cd και από την άλλη σαν dvd…τους έβλεπες προ ετων και έλεγες τι άλλο με περιμένει…Μέχρι το επομενο κολπακι μεχρι την επόμενη πρωτοτυπία που θα σου κλεισει το μάτι στη γωνία.. 
Σήμερα λοιπον που ακόμη είμαστε στο ξεκίνημα εμπειριών που θα ζήσουμε αναπολουμε στοιχεια που δεν θα ξαναρθουν ποτέ. Θυμαμαι τη χρονια του 2005 οταν τα album με αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου που είναι συνήθως Surround άρχισαν να αντικαθιστούν σε παγκόσμια κλίμακα τα θεωρούμενα πλέον παραδοσιακά audio cd. 
Φανταστείτε εδώ λοιπόν το σκηνικό στη δεκαετία του 80. Κλείστε τα ματια και ονειρευτείτε. 
Ένα νέο εύρημα έχει εισβάλει στη ζωή καθενός και σταδιακά είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις φαινομένου. WALKMAN κυρίες και κύριοι. 
Το walkman έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. 
Ο συγχωρεμένος Robert Palmer είναι ο πρώτος σταρ της σοου μπιζ ο πρώτος στην επίσημη ιστορία της μουσικής που έκανε σαφή αναφορά στη διάρκεια της δεκαετίας του 80 στο αξεσουάρ που έγινε απολυτη μανία. Στο Λονδίνο μάλιστα το πρώτο καιρό της εισβολής των walkman στη καθημερινότητα επικρατούσε ντελίριο. 
Ο αξέχαστος σταρ ήταν πρώτος που αναφέρθηκε στο walkman μέσα απο ένα εξώφυλλο δίσκου. Ήταν το άλμπουμ με τίτλο Clues στο οποίο ο Palmer εμφανιζόταν μέσα σε νερά με κάτι ακουστικά στ’ αφτιά του. 
Του το επισήμανα σε μια συνέντευξη που του έκανα στην Αθηνα και η απάντηση του ήταν αφοπλιστική. «Οι λεπτομέρειες γράφουν ιστορία» μου είχε πει χαμογελώντας.
Μιλάμε για την εποχή που κυριαρχούσε η κασέτα!  Οι πάντες σε προκαλούσαν και σε παρακαλούσαν να αγοράσεις κασέτες.

Που να φανταζόταν ο Palmer αλλά και ολοι μας ότι λίγα χρόνια αργότερα η δισκογραφική βιομηχανία θα υιοθετούσε το σύνθημα που έλεγε πολλά: home taping is killing the music business και πως δεκαετίες μετά το downloading θα ήταν αναπόσπαστο και αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας. 

Βασίλης Λούκας
 
(Συνολικές Επισκέψεις 491, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*