23/03/2019

Σκηνές από τη δική μου Μελίνα Μερκούρη

δική μου Μελίνα

Μαυρόασπρη τηλέοραση: Ποτέ την Κυριακή, στο σπίτι. 
Η Μελίνα στο λιμάνι, που δούλευε ο πατέρας μου. Εγώ βλέπω χρωματιστές εικόνες, αλλά και  μαυρόασπρες έχουν μια οικειότητα. Και μετά αρχίζει το τραγουδι στο κρεβάτι και οι στράκες με τα δάχτυλα.

Έγχρωμη εποχή, μαθαίνω κιθάρα και φυσικά τα “Παιδιά του Πειραιά”

Φοιτητής, επίσκεψη στη Βουλή. Να δω ρε παιδί μου τι γίνεται εκεί μέσα. Τυχερός! Η Μελίνα σηκώνεται από το έδρανο και πάει προς το βήμα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτές τις γάμπες. Ταγιέρ, μάλλον πράσινο ανοιχτό. Φώτισε η ολομέλεια. Δεν θυμάμαι τι είπε. Μόνο την κοίταζα, από μακριά μεν, αλλά πιο κοντά από την μεγάλη οθόνη και τις βιντεοταινίες που είχα δει εν τω μεταξύ.

Ειδικά σε εκείνη με την Γκλέντα Τζακσον, που έκαναν τις καλόγριες και η Αυριανή την έβριζε. Ήταν έξοχη.

Ο Κώστας, που μας πούλαγε βιβλία στον ΑΝΤ1 μου βρήκε το εξαντλημένο “Γεννήθηκα Ελληνίδα”. Το ρούφηξα.

Κάποιες εκλογές, στην Εκάλη, βοηθός πολιτικός ρεπορτέρ (να κάνω τη λάντζα) επιτέλους το πρώτο μας Τετ-α-Τετ. Αυτά τα μάτια! Απέναντί μου. Λαμπερή, ευγενής: Θα τα πούμε αγόρι μου, αφού δω τον πρόεδρο.

Στο σπίτι στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, πάλι ως δημοσιογράφος. “Έλα, πέρνα, Τζούλι ήρθε ένας ρεπόρτερ από τον ΑΝΤ1 θα πούμε δύο κουβέντες-έλα κι εσύ εδώ” Τα μάτια πάντα λαμπερά.

Μετά αρρώστησε, το βλέμμα έντονο, πάντα έντονο. Όμως η θαμπάδα του θανάτου είχε αρχίσει να φαίνεται.

Καλύψα την κηδεία της. Ώρες στημένος σε ένα μπαλκονάκι με θέα το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη. Πριν φτάσει εκεί, η Μελίνα στο φέρετρο έκανε την τελευταία βόλτα στην Αθήνα. Στην επιστροφή στο αυτί μου άκουγα την Κορίνα Ξυπολιτίδου που έκανε πολιτιστικό ρεπορτάζ και την ήξερε πολύ καλά να κλαίει. Χωρίς ντροπή. Όπως κι οι άλλοι ρεπόρτερ στα άλλα κανάλια.  Όλοι όσοι αγάπησαν την Μελίνα έκλαψαν εκείνη τη μέρα μπροστά σε όλους, χωρίς ενοχές. Εγώ, δεν ξέρω πώς τα κατάφερα, κρατήθηκα – στον αέρα. Είχα κλάψει πολύ μέρα που πέθανε.

Με τα παιδιά μου ένα βράδυ είπαμε: ώρα για οικογενειακό σινεμά και βάλαμε το “Ποτέ την Κυριακή”, μετά από λίγες μέρες μας το ξαναζήτησαν.

Η Μελίνα που αγαπήσαμε, έτσι, συνεχίζει να ζει μαζί μας –  σήμερα τόσα χρόνια μετά το 1994!

Γιάννης Καφάτος

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εικαστικό Ντίνο Πετράτο που μου παραχώρησε το κολάζ για τη Μελίνα 

(Συνολικές Επισκέψεις 354, 1 επισκέψεις σήμερα)
Μέρες και Νύχτες υπό Επιτήρηση #42 - Το καινούργιο διήγημα του Ανδρέα Πασσά
FATHER JOHN MISTY – MR. TILLMAN, το τραγούδι της Τρίτης (Video)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1350 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*