28/03/2024

Σταύρος Λιλικάκης: Το θέατρο είναι πολιτικός χώρος

Λιλικάκης

Ο Σταύρος Λιλικάκης βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του βήματα στον χώρο της υποκριτικής, αλλά έχει ήδη πάρει μέρος σε σημαντικές παραστάσεις όπως «Το δέντρο του Οιδίποδα» και «Ο Υπηρέτης δύο αφεντάδων» της ομάδας «Ιδέα». Ανήκει στους νέους ηθοποιούς, που συνδυάζουν ταλέντο και άποψη για τα πράγματα.

Αυτή την περίοδο υποδύεται τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες στην παράσταση «Τα βρώμικα χέρια» του Ζαν-Πωλ Σαρτρ, που παρουσιάζει η ομάδα Apparatus, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο 104, σε νέα μετάφραση τουΚωνσταντίνου Κωστογιαννόπουλου και απόδοση – σκηνοθεσία της Βάσιας Χρονοπούλου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο του κορυφαίου Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα, που στοχάζεται πάνω στην πολιτική, την ηθική και τον άνθρωπο.

Ο κεντρικός του ήρωας, ο Ουγκώ, ένας νεαρός αριστοκράτης που εμπνέεται από την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος, παίρνει εντολή από τους «συντρόφους» του να δολοφονήσει τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, τον Χέντερερ, εξαιτίας της πρόθεσης του τελευταίου να συνεργαστεί με τον Αντιβασιλέα και το Αστικό Κόμμα προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε μία αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Ο Ουγκώ δέχεται, αλλά όταν θα γνωρίσει από κοντά τον Χέντερερ τίποτα πια δεν θα είναι τόσο εύκολο…

Ο Σταύρος Λιλικάκης μιλάει στο texnes-plus για «Τα βρώμικα χέρια», τον πολιτικό ρόλο του θεάτρου, αλλά και τη δική του διαδρομή μέχρι τώρα πάνω και κάτω από τη σκηνή…

Πρώτη φορά παίξατε στο θέατρο ως μαθητής της Β’ Λυκείου στην «Αυλή των Θαυμάτων». Τι θυμάστε από εκείνη την παράσταση; Πόσο σας επηρέασε για να σπουδάσετε μετά υποκριτική;

Θυμάμαι ότι πήρα από τους πρώτους ένα τριαντάφυλλο που τιμητικά μας δώρισε ο διευθυντής του σχολείου και έτρεξα στο γεμάτο θέατρο μέχρι την κοπέλα μου και της το έδωσα κερδίζοντας φυσικά μια οχλαγωγία που κάλυψε την βράβευση. Ήταν μια εμπειρία που μου έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να το κάνω. Όμως τότε ήθελα να είμαι χορευτής.

Υπάρχουν πράγματα που σας αποκαλύφθηκαν για τη θεατρική τέχνη μέσα από τις σπουδές σας στη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά»;

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Τέχνες-Plus


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*