Steehos: Κάνοντας t-shirt στιχάκια αγαπημένων τραγουδιών – Ο Σταμάτης Λεόντιος μιλάει για μουσική, stee-χους, και την Αθήνα που αλλάζει!

Προφανώς δεν τα προλαβαίνει όλα κανείς σ’ αυτή την πόλη με τους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα. Έτσι «απολογούμαι» που πρόσφατα ανακάλυψα μια πολύ πρωτότυπη ιδέα που έχει μετουσιωθεί σε T-shirt.
Ως λάτρης των T-shirt όταν είδα λοιπόν τον Steeho, δηλαδή τα μπλουζάκια που με έναν μοναδικό τρόπο οπτικοποιούν στίχους τραγουδιών, και αφού τα χάζεψα για αρκετή ώρα αποφάσισα να «γνωρίσω» και να «συστήσω» τον άνθρωπο πίσω από την ιδέα. Έτσι προέκυψε η συζήτηση που θα διαβάσεις με τον Σταμάτη Λεόντιο που είναι αρχιτέκτονας και με τον Steeho του μας έχει ενθουσιάσει!

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου t-shirt ως μαθητής (πες μας την ιστορία του, πώς το βρήκες, αν στην οικογένεια σου την έλεγαν γι’ αυτό κλπ)

Θυμάμαι ότι είχα πάει στα τότε νεοεμφανισθέντα σταμπάδικα της δεκαετίας του 90,και έφτιαξα μπλουζάκια με τον Fido Dido…. Σε ένα από αυτά η στάμπα ήταν με ένα φλούο πορτοκαλί χρώμα. Ήταν καρακίτς, εντελώς εφηβικής αισθητικής αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο το αγαπούσα.

Πώς γεννήθηκε το concept τυπώνω σε t-shirt  στίχο από ελληνικό τραγούδι – ο Steehos

Tη δεκαετία του 2000 ασχολούμουν με το ραδιόφωνο και τη μουσική αρθρογραφία. Όμως στις αρχές της επόμενης δεκαετίας τα παράτησα γιατί κατάλαβα ότι αυτό που έκανα με τόση αγάπη ως δουλειά είχε πενιχρές απολαβές. Το 2017 γνώρισα και έκανα πολύ παρέα με τον Νίκο και τον Τάσο, ιδιοκτήτες του t-shirt concept store Koukoutsi. Θαύμαζα πολύ τα σχέδια του Νίκου και τη δουλειά των παιδιών εν τω συνόλω. Το 2018 έπεσε στην αντίληψη μου ένα site με Tshirts που προωθούσε όλα τα τραγούδια της Eurovision σε μπλουζάκια, Την επόμενη ακριβώς  μέρα πήγα στο Νίκο και του είπα ότι θέλω να φτιάξω ένα brand με tshirt που θα έχουν πάνω ατάκες από ελληνικά τραγούδια. Ο Νίκος ενθουσιάστηκε με την ιδέα και μέσα σε 10 μέρες φτιάξαμε τα πρώτα 10 t-shirts. Εν ολίγοις, μια παρακαταθήκη, μια γνωριμία και μια αφορμή γέννησαν τον sTeehos.

Από το πρώτο t-shirt μέχρι σήμερα ποιος είναι ο …steehos που πουλάει πιο πολύ και ποιος έχει τις λιγότερες πωλήσεις;

Έχουμε φτάσει αισίως στα 120 οπτικοποιημένα στιχάκια και μέσα από αυτό τον όγκο σχεδίων ξεχώρισαν το «Είναι Φάση το Αγόρι, Είναι Φάση το Παιδί» και το «Μανάρι Μου Τα Κάναμε Σαλάτα» της Μαριανίνας Κριεζή που τραγούδησε η Αρλέτα. Βοήθησε το γεγονός ότι τα τραγούδια αυτά, πέραν ότι ήταν αγαπημένα από χρόνια, μετουσιώθηκαν με τα χρόνια σε λαϊκές ατάκες και κάπως έτσι αγαπήθηκαν και ως μπλουζάκια από τον κόσμο. Μόλις πρόσφατα τα συγκεκριμένα επανασχεδιάστηκαν και επανακυκλοφορούν.

Τώρα αυτά που δεν πούλησαν ήταν κάποια που αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές και που ήθελα να τα οπτικοποιήσώ για μένα….και από ότι φάνηκε ήταν μόνο για μένα. Το «Αν Μ Αγαπάς Έλα Να Κάνουμε Έρωτα» τραγούδι πάλι της Κριεζή και της Πλάτωνος είναι ένα από αυτά….

Ποιοι στίχοι μπορούν να «γεννήσουν» πιο εύκολα ένα t-shirt. Από λαϊκά ή από έντεχνα τραγούδια;

Νομίζω όλα. Αυτό που χρειάζεται κατ’ εμέ είναι ο στίχος να μπορεί δημιουργεί εικόνες και να λειτουργεί με αμφίσημο νόημα.

Πληρώνεις δικαιώματα στους στιχουργούς για την χρήση των στίχων τους;

Όχι δεν αποδίδω κάποια δικαιώματα και αυτό γιατί ουσιαστικά παίρνω ένα κομμάτι από το τραγούδι, μια δυο λέξεις ούτε καν ολόκληρο στιχάκι και το εικονοποιώ. Με αφορμή δλδ ένα στιχάκι δημιουργώ ένα άλλο καλλιτεχνικό προϊόν.

Έχω μιλήσει άλλωστε με νομικούς και με τους φορείς που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των στιχουργών και μου διαβεβαίωσαν ότι αυτό που κάνω δεν εμπίπτει σε κάποια κατάχρηση πνευματικού δικαιώματος άλλου.

Έχεις πελάτες που σου ζητάνε πιο custom παραγγελίες; Τι είναι το πιο παράξενο σε στίχο που σου έχουν ζητήσει;

Ναι, μου έχουν ζητήσει να κάνω custom μπλουζάκια. Όταν το στιχάκι που μου ζητάνε μπορεί να με εμπνεύσει, το οπτικοποιώ με χαρά. Όταν πάλι το στιχάκι δε μου λέει τίποτα, απολογούμαι ευγενικά πως δεν μπορώ να το φτιάξω.

Μου έχουν ζητήσει πολλές φορές στιχάκια ελαφρολαϊκών τραγουδιστών όπως του Βέρτη και του Πλούταρχου που όμως δεν μπορώ να τα αποδώσω γιατί αφενός έχουν μια κοινότυπη θεματολογία πχ πονεμένος έρωτας, και αναπόφευκτα έχουν πολύ στερεοτυπική διατύπωση.

Έχεις πελάτες Έλληνες τραγουδιστές / τραγουδίστριες; Ποιους στίχους προτιμούν, δικών τους τραγουδιών ή άλλων συναδέλφων τους;

Έχω πολλούς πελάτες τραγουδιστές, μουσικούς αλλά και τους ίδιους τους στιχουργούς. Η Γιώτα Νέγκα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Γιώργης Χριστοδούλου είναι μερικοί που μου έχουν κάνει την τιμή να φορέσουν μπλουζάκια sTeehos.

Έχεις κάποια τραγούδια «ταμπού», που λες «αυτά δεν τα πειράζουμε»;

Το ‘χω σκεφτεί πολλές φορές αυτό που με ρωτάς και η απάντηση που μου έρχεται αυθόρμητα είναι να σου πω εμφατικά ότι δεν έχω κανένα ταμπού να οπτικοποιήσω οποιοδήποτε τραγούδι, από το πιο trush μέχρι το πιο ενναλακτικό.

Τελικά, μετά από περισσότερη σκέψη, θα σου πω ότι φαίνεται να έχω κάποια ταμπού τα όποια λειτουργούν ενδόμυχα και δεν τα εξομολογούμαι. Το γεγονός δλδ ότι δεν έχω αγγίξει καθόλου τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και των ποιητών που έχει  μελοποιήσει ή τα αντίστοιχα λυρικά τραγούδια του Χατζιδάκι, αποδεικνύει ότι κάπως τα βλέπω ως «ιερά».

Πώς σου φαίνεται η μετάλλαξη της Αθήνας σε μια πόλη για τουρίστες που αλλάζει τη φυσιογνωμία της για να τους εξυπηρετεί;

Μένω στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το τουριστικό πια Ψυρρή και αυθόρμητα θα σου πω ότι είμαι από αυτούς που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι όλη αυτή την μετάλλαξη. Η Αθήνα ακολουθεί αυτήν την αναπόφευκτη πορεία των ιστορικών πόλεων της Ευρώπης μου τις μετατρέπει από ζωντανές πόλεις σε σκηνογραφικά θέρετρα τουριστικών υπηρεσιών για ολίγους.

Είναι μια πορεία χωρίς γυρισμό που θα αλλοιώσει την ανθρώπινη υπόσταση της πόλης και θα την μετατρέψει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα απέραντο τοπίο υπηρεσιών και προσφορών προς κατανάλωση. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για όλη αυτή την μετάλλαξη, συγκρούεται με την φύση μου.

Ως αρχιτέκτονας, μπορείς να πεις ότι «μπορώ να κάνω κάτι να σώσουμε την πόλη μας»;

Η πόλη δεν είναι τα κτήρια της οι δρόμοι της και οι πλατείες της. Η πόλη είναι οι άνθρωποι που την κατοικούν, ο κόσμος που δουλεύει, ζει, διασκεδάζει, δημιουργεί μέσα σε αυτήν. Όταν ο κόσμος εκδιώχνεται και τείνει να μεταλλαχθεί ο βίος του αποκλειστικά σε υπηρεσία για κάποιους «άλλους» τότε η αρχιτεκτονική απλώς παρακολουθεί.

Ποιο θεωρείς το χειρότερο αρχιτεκτόνημα που υπάρχει σήμερα στην Αθήνα; Και ποιο το πιο όμορφο/ενδιαφέρον (εξαιρώ από την ερώτηση αρχαιότητες!)

Νομίζω ότι χειρότερο στο σύνολο τους είναι οι εργολαβικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 90 στριμωγμένες στα σοκάκια της Κυψέλης, του Κολωνού και του Κουκακίου. Τώρα αν θες να ξεχωρίσω κάτι ίσως θα σου έλεγα το κτήριο γνωστού πολυκαταστήματος που βρίσκεται στην Ομόνοια και το οποίο αναπαράχθηκε, με την ίδια κακή αισθητική στην Πατησίων και στην Ιπποκράτους, λίγο πριν τα μετατρέψει η οικονομική κρίση σε κενά κουφάρια.

Τώρα από τα πιο όμορφα κτήρια της Αθήνας θα σου πω ότι είναι στο σύνολο τους όλα τα εναπομείναντα δείγματα μικροαστικού Μοντερνισμού που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη, το συγκρότημα κτηρίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Στοά της Αγοράς του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του steehos; Ti project καταστρώνεις;

Θέλω να βγάλω διάφορες σειρές με pop τραγούδια των 90ς που έχουν κάνει τεράστιο comeback τα τελευταία χρόνια και πιο ολοκληρωμένες σειρές από cult τραγούδια των 80s.

Από τον χειμώνα προσανατολίζομαι να εγκαινιάσω και τον sTeehos Artspace, έναν χώρο που θα φιλοξενήσει πολλά από μουσική και θέατρο.

Δουλεύεις μόνος ή με ομάδα για την δημιουργία και παραγωγή των t-shirt;

Κατά βάση δουλεύω μόνος. Ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς περνάει απ τα χέρια μου. Προφανώς έχω και εξωτερικούς συνεργάτες που βοηθούν και φυσικά καλούς φίλους, όπως ο Μιχάλης Δελαβίνιας, γραφίστας και η Χαρα Θωμαίδου που με το ταλέντο τους μου φτιάχνουν πραγματάκια για τον Steehos που εγώ δεν μπορώ.

Ποιο στίχο θα έκανες t-shirt για να τον χαρίσεις σε πρόσωπο που αντιπαθείς; / σε πρόσωπο που έχεις ερωτευτεί;

Δε θα κατανάλωνα ούτε ένα λεπτό να σχεδιάσω ένα tshirt και πόσο μάλλον να το χαρίσω σε κάποιον που αντιπαθώ.

Τώρα στο πρόσωπο που ερωτεύτηκα έκανα δώρο το I want to break free

Υπάρχει σκέψη να κάνεις το ίδιο concept με ξένους στίχους; Ποιους θα ήθελες να «οπτικοποιήσεις» σε t-shirt;

Μα το έχω κάνει ήδη! Κυκλοφορεί η σειρά Eight-ιλα με pop και rock τραγούδια των 80s και η σειρά Engl-eek, δλδ ξένοι στίχοι γραμμένοι με ελληνικό αλφάβητο!

Τι σε χαλάει και τι σε φτιάχνει στα ελληνικά τραγούδια;

Νομίζω το μυαλό μου έχει κάπως κολλήσει στα τραγούδια της πρώτης μου νιότης. Ό,τι άκουγα στα 80’s, 90’s και 00’s μου φαίνονται τραγούδια με δομή, λυρικότητα και καλλιτεχνία και με αυτά διασκεδάζω. Έχω σταματήσει δυστυχώς να ακούω νέες ελληνικές παραγωγές και έχω αποστασιοποιηθεί πολύ. Στο πλαίσιο αυτό ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι και δεν αντέχω την ελληνική τραπ, είναι πολύ μακριά από το γούστο μου.

Θέλω το «βιογραφικό» σου μέσα από πέντε τραγούδια που σε περιγράφουν και σε …περιέχουν!

Οι νταλίκες (με τα φωτα νυσταγμένα και βαρειά) – Γιώργος Σαρρης

Μοναχικές Γιαγιάδες – Ελένη Βιτάλη

Ζω εδώ – Ελλη Πασπαλα

Τα καραβια μου καίω – Νίκος Πορτοκάλογλου

Νεοέλληνας – Τζίμης Πανούσης

Διαβάστε ακόμη: T-shirt Stories – “Ιστορίες” σε μπλουζάκια από τον Γιάννη Καφάτο

Βρείτε τον Steehos στα σόσιαλ

https://www.instagram.com/steehos.shop

https://www.facebook.com/steehos

Home

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top