24/02/2024

Συνέντευξη. Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για τη «Γιορτή Στα Σπίτια», το θάνατο, τη μέθεξη και την Αθήνα

Του Γιάννη Παναγόπουλου - Fragilemag.gr

Γιορτή στα σπίτια

Ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν σχολάει ποτέ. Είναι η φουλ – τάιμ κοπάνα από την καθημερινότητα, είναι τα τραγουδια του είναι και η απάντηση στo δίλημα “σοβαροφάνεια ή ποίηση;”

Αν έχεις απαντήσει αυτή την ερώτηση. Αν έχεις διαλέξει μεριά – εμείς το έχουμε κάνει – αυτή η συνέντευξη σε αφορά. Πρωταγωνιστούν ο θάνατος, η υπουργός πολιτισμού, η απόφαση μιας δίκης, οι γωνίες της δικής του Αθήνας. Ο Σταμάτης έχει νέο άλμπουμ ,“Γιορτή Στα Σπίτια”. Συμμετέχουν καλλιτέχνες πρωταγωνιστές του ελληνικού τραγουδιού: Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και παιδιά – Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης –  που τα έχεις ακούσει, τα έχεις δει στη Σπείρα.

-Αρχικά κάτι δικό μου και πικρά αληθινό. Αγαπημένος μου άνθρωπος είναι πολύ κοντά στο φινάλε της ζωής του.  Πώς ορίζεις τον ανθρώπινο θάνατο; Το τέλος της ανθρώπινης ζωής αφήνει πάντα σε κάποιους πόνο. Πώς καλύπτεις την έλλειψη των ανθρώπων που αγάπησες αλλά δεν είναι πια στη ζωή;

Ω, τι αρχική ερώτηση! Τους σπρώχνω γρήγορα εκεί που είναι, τρυφερά. Δεν επιβαρύνω την ψυχή που φεύγει με τη δικιά μου.

Λίγο εγωιστική λύπη, λέω να ελευθερωθεί εκεί και να μας έχει τον νου του. Την νιώθω την παρουσία πολλές φορές.

Άλλωστε είμαι πια πεπεισμένος ότι οι χρόνοι και οι ζωές πάνε παράλληλα. Ό,τι φεύγει είναι για να φύγει. Ελευθερώνεται.

Ας είμαστε πολύ τρυφεροί στα αντίο μας αυτά. Κλείνουν κύκλοι, ανοίγουν άλλοι.

-Φαντάζομαι πως σε κάθε νέο άλμπουμ υπάρχει και μια νέα προσδοκία. Η δική σου προσδοκία σήμερα, τώρα, για το “Γιορτή Στα Σπίτια” ποια είναι;

Α δεν έχω παρά μόνο μια προσδοκία, να βρει τους παραλήπτες του. Και θα τους βρει. Είναι μια φυσική κίνηση ανταπόδοσης.

Πήρα – έδωσα. Ήταν η στιγμή. Το γέννησε ο καιρός. Θα πάρει το δρόμο του.Θα βρει τις συντροφιές του. Ίσως είναι και η πρώτη μου φορά που είναι τόσο απλά για μένα τα πράγματα. Νοιάστηκα να΄ ναι περιποιημένο. Να φτάσει καθαρό έξω. Παίρνω χαρά απ’ την ανταπόκριση. Αυτό είναι φυσικό.

-Τα έχεις χώσει γερά στη Μενδώνη. Είναι σαν να έχετε αποκτήσει πια τη δική σας σχέση. Πόσο σέξι είναι αυτό;

Ούτε κατά διάνοια. Δεν τα χώνω για να αποκτήσω κάποια σχέση. Τα χώνω γιατί είναι απαράδεκτη και προσβάλλει τον πολιτισμό και τη χώρα μου, αντιπαθεί την τέχνη και μισεί τους καλλιτέχνες. Μα είναι σέξι αυτό; Είστε τρελοί;

-Γιατί τώρα παίρνεις στίχους του Ρήγα Φεραίου και τους ντύνεις σε τραγούδι σου; Ένας κρατημένος φιλελές θα έλεγε πως κάνεις κατάχρηση εποχών, προσώπων, καταστάσεων.

Αυτό το τραγούδι γεννήθηκε για την παράσταση με τον λόγο του Κολοκοτρώνη στα Ελληνόπουλα. Είχα βάλει τραγούδια ανάμεσα σαν μικρά χορικά με στίχους του Ρήγα. Έκρινα ότι με τη φωνή της Βιτάλη και τα τρία βιολοντσέλα του Ταμιωλάκη, η ρήση αυτή έχει ισχυρό  αντίκτυπο στο αίσθημα του εγκλεισμού που ζήσαμε. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το αισθανθεί ακόμα κι ένας κρατημένος φιλελές.

-“Αγκζζζ”… το άκουγα στις παραστάσεις σου και άλλες φορές το έλεγα μετά δεξιά και αριστερά σ’ αυτούς που μου έσπαγαν τα @ρχίδι@ και άλλες σ’ αυτούς που μου έφτιαχναν τη μέρα. Τι σημαίνει το Αγκζζζ στη δική σου διάλεκτο;

Βγήκε σαν ήχος από το χορικό από τους «Σφήκες» που ήταν αφορμή για το φινάλε. Ένα βράδυ ξαφνικά, αυτοσχεδιάζοντας, και η κίνηση και όλα, και το κείμενο που εξηγούσα την άσκηση. Μετά φτιάξαμε και τα καπελάκια με το κεντρί. Το γούστο ήταν ότι το παίρναν όλοι σαν να διώχνει κανείς το κακό. Είχε μεγάλη πλάκα. Είναι, ας πούμε, ο ήχος μιας τσαντισμένης σφήκας που όλοι την αποδιώχνουν επειδή τη φοβούνται. Ενώ αυτή η κακομοίρα θέλει Επαφήήή. Πάντως η εικόνα ενός πλήθους θεατών να κάνει την κίνηση ήταν άκρως διονυσιακή. Υπήρξε φάση που το κάνανε 3000 άνθρωποι. Ονειρεύομαι Επίδαυρο με Σφήκες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταμάτη Κραουνάκη στον Γιάννη Παναγόπουλο στο Fragilemag.gr


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*