Κυριακή

Μετά την Κυριακή

Το αποτέλεσμα της Κυριακής στους «τελικούς» του ΠΑΣΟΚ, βγάζει στην επιφάνεια κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για ένα κόμμα που βρίσκεται σε κατάσταση εσωστρέφειας και συγκεχυμένης αναδόμησης τα τελευταία 9 χρόνια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγαν να ψηφίσουν, ψήφισαν για την ανανέωση του κόμματος σε επίπεδο προσώπων και στελεχών, αλλά κυρίως σε επίπεδο ηγεσίας.

Με βάση τον ρεαλισμό, η ψήφος τους ήταν η σωστότερη δυνατή, αν θέλουν να έχουν πιθανότητες να ξαναδούν την παράταξη να γίνεται κόμμα εξουσίας μελλοντικά. Θεωρώ πως όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες πλην Γερουλάνου, θα έφερναν στασιμότητα. Θα είχαν πολύ συγκεκριμένο «ταβάνι» ως προς τις προσδοκίες αξιοσημείωτης επανόδου.

Από σήμερα ξεκινούν οι προκλήσεις για ένα άφθαρτο πρόεδρο που ξεκινά πιστεύω με τους καλύτερους οιωνούς. Μένει το πιο δύσκολο. Να αποδείξει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανανέωσης της παράταξης, κρατώντας τις ισορροπίες εντός του κόμματος. Αυτή είναι πάντα η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα αρχηγό.

«Κλειδοκράτορας» κατ’ εμέ από δω και πέρα αποτελεί ο Α. Λοβέρδος. Μπορεί να μην αποτελούσε την ιδανική λύση για την ηγεσία, είναι όμως πολύ σημαντικός στην περίπτωση που το κόμμα «επιλέξει» να ξαναγίνει μια πλατιά παράταξη που προσδοκά στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ μόνο κεντροαριστερό κόμμα. Ήταν και κεντρώο και πατριωτικό και κεντροδεξιό όταν αυτό «έπρεπε». Όλα τα κόμματα εξουσίας είναι έτσι, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν να είναι κόμματα εξουσίας.

Ο A. Λοβέρδος είναι ο μόνος που μπορεί να καλύψει μία από αυτές τις πτυχές καλύτερα απ’ όλους τους συνυποψήφιους του. Καλύτερα σίγουρα και από τον ίδιο τον πρόεδρο. Όσοι απαξιώνουν την παρουσία του, οφείλουν να κοιτάξουν την προσεκτικά μελετημένη σύνθεση της κυβέρνησης και θα καταλάβουν πως όποιος κυβέρνησε με οδηγό το «μαύρο ή άσπρο» και τις ιδεολογικές απολυτότητες δεν έφτασε μακριά.

Μπορεί το πρώτο στοίχημα και σημαντικότερο να είναι η επικράτηση στην μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το επόμενο είναι το να πείσει τον κόσμο πως μπορεί να αποτελέσει μια πιο αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Πώς θα το πράξει αυτό; Ροκανίζοντας αργά αλλά σταθερά τις βάσεις του «θρόνου» του τωρινού «Βασιλιά». Φαίνεται ή ακούγεται εύκολο, ειδικά αν ακούμε τους φανατικούς πολέμιους του, αλλά δεν είναι. Θα απαιτηθεί πολύς κόπος για να πεισθεί ο κόσμος πως υπάρχει «ικανότερος» ΠΘ από τον Κ. Μητσοτάκη σε τούτη τη φάση. Αυτή όμως είναι ακόμα μακρινή για το ΠΑΣΟΚ, ως πρόκληση.

Παρ’ όλα αυτά, πιο πολλές πιθανότητες έχει να το πετύχει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς με το σύνολο του δημόσιου βίου απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θυμάστε το έχει παραδεχτεί εμμέσως και ο αρχηγός του στην συζήτηση περί αρμών της εξουσίας. Οι «αρτηρίες» του στην κοινωνία είναι «ανενεργές» αλλά υπαρκτές. Του ΣΥΡΙΖΑ είναι από «βρεφικές» έως ανύπαρκτες. 

Πρώτα ο νέος πρόεδρος οφείλει να «αποδείξει» πως αποτελεί «καλύτερη λύση» από τον Α. Τσίπρα όμως. Αν όχι αυτό, να πείσει ανθρώπους που «απαξίωναν» τις εθνικές εκλογές, να προσέλθουν για να ψηφίσουν το κόμμα του. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα κόμματα στην Ελλάδα και όχι μόνο είναι εν πολλοίς αρχηγοκεντρικά και προσωποκεντρικά.

Παρά τις όποιες αρχές, θέσεις, προγράμματα, οι ψηφοφόροι στην κάλπη βλέπουν τον πρόσωπο του αρχηγού εν τέλει. Αν αυτός τους έχει πείσει, έχουν «πειστεί» και για το πρόγραμμα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο πολύ θέλουν να φύγει ο υφιστάμενος.

Διαβάζω απόψεις περί «ιεράς συμμαχίας» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ από χθες. Την περίπτωση να συμπορευθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να «πέσει η δεξιά», την θεωρώ εξαιρετικά απίθανη. Την συμπόρευση με την ΝΔ απλά απίθανη. Έχω πει την άποψη μου για τυχόν συστρατεύεσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ένα ή τον άλλο πόλο σε αυτή τη φάση. Αν ο νέος πρόεδρος φιλοδοξεί να οδηγήσει το κόμμα εκ νέου στην εξουσία, σαφώς και οφείλει να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το πρώτο εμπόδιο σε αυτή την πορεία. Αν όχι, όλα όμορφα. Μια ματιά στο ποιος κέρδισε το «οχυρό» της Κρήτης στις τελευταίες εθνικές εκλογές διώχνει όλες τις σκιές νομίζω, πέραν των θέσεων του νέου προέδρου που δεν αφήνουν περιθώριο.   

Χάρης Φιλιππάκης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top