17/08/2022

Το σκίτσο του Πικάσο για τον Μανώλη Γλέζο! Μια ιστορία που μας λέει ο Νίκος Σταθούλης

Πικάσο

Το σκίτσο του Πικάσο, 2/7/59 για τον Μανώλη Γλέζο.

Γράφει στο Facebook o Νίκος Σταθούλης:

Όλα έγιναν το 1958, όταν ο Μανόλης Γλέζος συνελήφθη για τέταρτη φορά και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή είχε συναντήσει τον Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος ασκούσε χρέη Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ και είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα».

Ο Γλέζος προφανώς παραδέχθηκε τη συνάντηση και καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για συνεργία σε κατασκοπεία και θα φυλακιστεί από το 1959 έως το 1962. Μόλις αποφασίστηκε η κάθειρξη, ξέσπασε στην Ευρώπη ένα κίνημα για την απελευθέρωσή του και σ’ αυτό συμμετείχε και ο κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος.

Έτσι, στις 2 Ιουλίου 1959, ο Πικάσο σχεδίασε ένα σκίτσο που δείχνει έναν «Παρθενώνα» και στην κορυφή απεικονίζεται ο Γλέζος να κρατά τη σημαία με το περιστέρι της ειρήνης. Η ρίζα του βράχου είναι η υπογραφή του Πικάσο.

Πικάσο

Το σκίτσο έγινε πρωτοσέλιδο στην Humanite με τίτλο «Το μολύβι του Πικάσο σε βοήθεια του ήρωα της Ακρόπολης» και το σχέδιο ήταν να τυπωθεί το σκίτσο σε καρτ ποστάλ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον αγώνα υποστήριξης του Μανόλη Γλέζου.

Το κείμενο είναι του Νίκου Σταθούλη από το Facebook

Διαβάστε ακόμη: Θέλω πίσω τον Picasso…!!! Ο Νίκος Σταθούλης δεν ξεχνά την κλοπή του αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη (Photos)

(Συνολικές Επισκέψεις 410, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*