Uk calling: Ο Γιάννης Κουλουκάκος ζει την αγγλική άνοιξη

15/05/2016

10:49 p.m. ή αν προτιμάς 00:49 π.μ.

Βαγόνι B, θέση 10 (παρ’ ότι είχα κλείσει εισιτήριο για την θέση 15 αλλά το τραίνο ήταν άδειο και η 10 είχε παροχή ρεύματος για laptop και κινητά.

Είναι η πρώτη μου απόπειρα να καταγράψω τα όσα έχω ζήσει τον τελευταίο 1 χρόνο, 7 μήνες 21 ημέρες και 23 ώρες (αλλά ποιος μετράει) από την ημέρα που μετανάστευσα.

Υπάρχουν καλές περίοδοι για να ξεκινήσεις μια τέτοια προσπάθεια και κακές στην Αγγλία. Σε αυτή τη στήλη θα προσπαθήσω να αναλύσω θετικές και αρνητικές πλευρές του «νησιού», να καταρρίψω μύθους, δοξασίες και παρεξηγήσεις και να δώσω νέες πληροφορίες. Πάντα από την δική μου οπτική. Βλέπεις ο πρώτος μύθος είναι ότι κάποιος ξέρει την Αγγλία επειδή έζησε εκεί. Πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος που την έζησε αλλιώς (το ίδιο δεν ισχύει για κάθε χώρα;).

Πήρε το προηγούμενο τραίνο από εσένα στην ώρα του, ενώ εσύ περίμενες 1,5 ώρα στον σταθμό. Έμενε σε μια συνοικία με εγκληματικότητα ενώ εσύ στο ίδιο post code (Τ.Κ.) και μόλις 1,5 μίλι (περίπου 2 χλμ) παρακάτω άφηνες τα πάντα ξεκλείδωτα.

Μίλησε με τον σωστό συνάδελφο για ένα θέμα ενώ εσύ με τον λάθος (βλέπεις ο σωστός μίλαγε με τον άλλο ήρωα ρε γαμώτο).

Το σύνολο βέβαια των αφηγήσεων βγάζουν ένα συμπέρασμα και μια εικόνα και αυτή θα προσπαθήσω να καταγράψω.

Μια καλή περίοδος για να ξεκινήσεις λοιπόν μια τέτοια αφήγηση χωρίς γκρίνιες είναι η άνοιξη. Από τα λίγα πράγματα στα οποία συμφωνούμε όλοι οι Έλληνες στην Αγγλία. Για να είμαι ακριβής όλοι οι κάτοικοι της Αγγλίας ασχέτως καταγωγής. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην θεωρεί ότι αυτή η χώρα είναι φτιαγμένη για να την ζεις την άνοιξη, εκτός από αυτούς που έχουν θέμα με αλλεργίες (sorry guys, you have to live with that). Το καλοκαίρι κρατάει λίγο (αν είσαι τυχερός θα είναι ΣαββατοΚύριακο, αλλιώς θα το χάσεις ενώ θα δουλεύεις), το φθινόπωρο είναι μουντό και ο χειμώνας βαρύς (αν και έχει μαλακώσει τα τελευταία χρόνια) ενώ οι ημέρες που δεν βρέχει είναι αυτές που χιονίζει ή ρίχνει χαλάζι.

Γεννημένος όμως και μεγαλωμένος στην Αθήνα δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι με μάγεψε η «πρώτη φορά άνοιξη» που έζησα στην Αγγλία. Ειδικά αν μένεις στην επαρχία και όχι στο κέντρο κάποιας πόλης. Δεν αλλάζει μόνο ο καιρός και το τοπίο αλλά και οι άνθρωποι. Ξέρεις, εκείνο το κλασσικό που λέμε για τους ανθρώπους που χαμογελάνε παντού το καλοκαίρι στην Ελλάδα … όχι ακριβώς.

Θα σου πω όμως άλλη φορά για τους κατοίκους της Αγγλίας και τις συνήθειές τους.

Μείνε στην εικόνα των ανθρώπων που βγαίνουν έξω. Που πλημμυρίζουν τα πάρκα με τα παιδιά τους ή και χωρίς. Θεματικά πάρκα ή απλά πάρκα. Κάνουν πικ νικ ή απλά τρώνε παγωτό. Τα παγωτατζίδικα είναι αυτοκινούμενες καντίνες με πολλά χρώματα και συνήθως εκείνο το ξεθωριασμένο πορτοκαλί που είναι λίγο creepy και παίζουν από τα μεγάφωνα μια ακόμα πιο creepy μελωδία που την έχεις ακούσει σίγουρα σε κάποιο θρίλερ και δεν προμηνύει ποτέ  τίποτα καλό. Ε, εδώ αυτή η μελωδία προμηνύει παγωτό και ποτέ τίποτα κακό δεν μπορεί να ακολουθεί ένα παγωτό.

Θα σου έγραφα και για λειβάδια απέραντα που είναι ανθισμένα και πολύχρωμα όσο πιάνει το μάτι σου αλλά θα ήμουν πολύ προβλέψιμος και δεν υπάρχουν και πολλές πιο κλισέ ατάκες οπότε λέω να το αποφύγω.

Για καθαρό ουρανό και αστέρια δεν μπορώ να γράψω γιατί ακόμα και με αγγλική σημαία σε κοντάρι στην αυλή σου να ζεις, αυτά δεν τα λες.

Αν λοιπόν σκοπεύεις να κάνεις ένα ταξίδι στην Αγγλία, διάλεξε αυτή την εποχή και προσπάθησε να μην κολλήσεις με το (όμορφο ομολογουμένως) Λονδίνο. Δοκίμασε το υπέροχο λιμάνι του Λίβερπουλ, πήγαινε στην Κορνουάλη, αν είσαι μικρός ή αισθάνεσαι έτσι το Brighton θα ήταν υπέροχη ιδέα και αν θες όντως να «ανοίξει το μάτι σου» πήγαινε προς Σκωτία.

Δεν σου λέω να κάνεις αγροτουρισμό αλλά ένα B&B σε ένα παραδοσιακό cottage είναι εμπειρία ζωής. Επίσης το full English breakfast με τοπικά προϊόντα είναι κι αυτό εμπειρία ζωής ακόμα και αν δεν είσαι όσο χοντρός και καλοφαγάς είμαι εγώ.

Αν πάλι σκοπεύεις να μεταναστεύσεις κάντο τώρα. Που ο ήλιος βγαίνει στις 06:00 (μπορεί και νωρίτερα) και κρύβεται δειλά δειλά κατά τις 21:30 (ή και 22:00). Τώρα έλα, να πάρεις πολύ ήλιο και να ζήσεις την καλή πλευρά της Αγγλίας μέχρι να έρθει ο χειμώνας και να αρχίσεις τα αντικαταθλιπτικά και τις βιταμίνες.
Τα δύσκολα θα στα πώ μια από τις επόμενες φορές, τώρα το τραίνο έφτασε.

Γιάννης Κουλουκάκος

 

Σχόλια

1 thought on “Uk calling: Ο Γιάννης Κουλουκάκος ζει την αγγλική άνοιξη”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top