16/05/2022

Ι want my MTV – Αναμνήσεις από τα 80’s

Ι want my MTV

Σαν εχθές μου φαίνεται που ο πολύς κόσμος είχε αρχίσει και ψαχνόταν με το κανάλι που παίζει συνέχεια μουσική και μεταδίδει όλα τα βίντεο κλιπ.

Στην Ελλάδα το κανάλι ήρθε πάρα πολύ αργά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην αρχή ως δορυφορικό μπόνους για ένα διάστημα σαν ελληνικό παρακλάδι του διεθνούς καναλιού και τελευταία με το που χάθηκε από τους δέκτες το Ελληνικό MTV υπάρχει μόνο σαν έξτρα παροχή για τους κατόχους δορυφορικών πιάτων που πληρώνουν βέβαια και την ανάλογη συνδρομή.

Στα 80’ς το MTV στα μέρη μας έμοιαζε με απαγορευμένο καρπό.

Στα 90’ς εξελίχτηκε σε βασικό κομμάτι από τη ζωή μας. Ειδικά όλων εκείνων που είχαμε και έχουμε τη μουσική σαν προτεραιότητα σε ότι κι αν κάνουμε.

Ένα φεγγάρι θυμάμαι ότι το έβλεπε όλος ο κόσμος μέσα από κάποια ελεύθερη συχνότητα της ΕΡΤ αλλά από κάποιο σημείο και μετά έγινε αποκλειστικό προνόμιο των ιδιοκτητών δορυφορικής κεραίας και αντίστοιχης συνδρομής.

Σήμερα το κορυφαίο μουσικό κανάλι σε παγκόσμιο επίπεδο ακροβατεί ανάμεσα στη κορυφή και φλερτάρει καθημερινά με τον απόλυτο πρωταθλητισμό.

Πρόσωπα  ονόματα συγκροτήματα τάσεις νέα και γερασμένα είδωλα μικροί και μεγάλοι ήρωες της μουσικής ονόματα που θέλουν να γίνουν όλοι μαζί με το που κάνουν κατάσταση στο MTV αμέσως μετά συζητιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 80. Η πορεία του καναλιού προς τη καταξίωση πέρασε πρώτα μέσα από τα μυαλά των πιτσιρικάδων τα κατέκτησε και έφτασε να γίνει απόλυτος θρίαμβος.

Τα τρίλεπτα φιλμάκια με την οπτικοποίηση της μουσικής που άρεσε στο πλατύ κοινό άρχισαν να κυριαρχούν στη βιομηχανία του θεάματος.

Σήμερα μικροί μεγάλοι αλλά κι όλοι όσοι νιώθουν νέοι σέβονται το μόνιμο πρωταθλητή των μουσικών media που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τα προϊόντα της ολιγόλεπτης επιστήμης που εύστοχα ονομάστηκαν video clips.

To πρώτο βίντεο κλιπ στην ιστορία του καναλιού ήταν το «Video killed the radio star». Εντελώς προφητικό 100% αληθινό μέσα σε λίγα λεπτά αποτύπωσε την ιστορία της μουσικής και την εξέλιξη του ήχου σε εικόνα με μουσική. Το ιστορικό αυτό κομμάτι είχε την υπογραφή του σχήματος Τhe Buggles που εδώ και χρόνια δεν παίζουν  στο πρωτάθλημα της μουσικής.

Αν ψάξετε να βρείτε ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του καναλιού με την τεράστια τηλεθέαση η απάντηση έρχεται εντελώς αφοπλιστικά μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους του.

«Βήματα προσεκτικά προς τη κορυφή. Αυτό είναι το μυστικό μας» μου είχε πει σε ένα φεστιβάλ του Montreux ένας από τους παλαιούς διευθυντές του.

Από τα απλά κλιπ που στο ξεκίνημα του καναλιού ήταν μόνο 168 ( ναι είναι γεγονός είτε το πιστεύετε είτε όχι) φτάσαμε στα mtv awards στις πρώτες και στις αποκλειστικές μεταδόσεις, στα τηλεπαιχνίδια με τους ψαγμένους και τους φρέσκους πρωταγωνιστές στα κινούμενα σχέδια με άποψη όπως το Beavis and Butthead και σε άλλες στιγμές που έγραψαν ιστορία.

 Το όνομα του καναλιού αποτελεί πλέον status. Έγινε και άτυπος τίτλος κομματιού από τους Dire Straits και τον Sting οι οποίοι το 1985 στο τραγούδι τους Money for Nothing έλεγαν ως χορωδία την ατάκα I want my MTV!

Τα παρακλάδια του πολλά. ΜΤV Αμερικής, Ευρώπης, Γερμανίας, Ιταλίας… Ο ανταγωνισμός μεγάλος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το M2, το M6, το MCM, το Much music, το Country Music Television, το VH 1 και άλλα μικρότερης εμβέλειας θέλουν αλλά δεν μπορούν να γίνουν MTV.

Η ιστορία του πιο σημαντικού μουσικού καναλιού των τελευταίων δεκαετιών μοιάζει με μια 100% επιτυχημένη διαδρομή.

Εδώ και χρόνια παίζει χωρίς βασικό αντίπαλο σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα που έχει ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Το παρακολουθούν φανατικά ηλικίες του ξεκινούν από το δημοτικό και φτάνουν μέχρι τα χρόνια που κάποιος βγαίνει στη σύνταξη για να μη πω και παραπάνω.

Παλιά έλεγες τι μουσική βλέπεις και η απάντηση που ερχόταν στο μυαλό των περισσότερων είχε μόνο τρία γράμματα: MTV.

Σκεφτόσουν βίντεο κλιπ και πρώτο πράγμα που ερχόταν στο μυαλό σου ήταν η ίδια απάντηση: MTV.

Στα 80΄s αλλά και σε όλες τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο τρόπος για να κερδίσεις δημοσιότητα εάν ήσουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ ήταν απλός. Υιοθετούσες στάση ανάλογη με τις εικόνες που έπαιζαν στα κλιπ που έδειχνε το MTV και κατακτούσες την απόλυτη καταξίωση.

Για έναν άνθρωπο της μουσικής βιομηχανίας αυτά τα τρία γράμματα αποκαθιστούσαν όλες τις ισορροπίες.

Στα χρόνια που ήρθαν μετά και ειδικότερα αφότου μπήκε το internet γερά στη ζωή μας και στρογγυλοκάθισε σε κάθε σπίτι αλλά και σε κάθε κινητό το κανάλι πλέον βρήκε πανίσχυρο ανταγωνιστή.

Το You tube και οι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες άρχισαν σιγά σιγά να κερδίζουν πολλούς πόντους εκτίμησης από σχετικούς και άσχετους με το άθλημα της μουσικής καθώς πλέον όλα είναι πιο εύκολα πιο απλά πιο επιπόλαια και σίγουρα πιο εφήμερα από ποτέ.

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 242, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*