18/05/2022

Ακροκώλιον, το καλύτερο ελληνικό προσούτο φτιάχνεται στην Ευρυτανία (βίντεο)


Μάλλον έχετε γευτεί «ακροκώλιον», και το έχετε χρυσοπληρώσει ως εισαγώμενο.
Όμως το προσούτο, γιατί περί αυτού πρόκειται, εκτός από την Πάρμα της Ιταλίας έχει τις ρίζες του στα ομηρικά έπη, και σήμερα ένα από τα καλύτερα του είδους του φτιάχνεται στον Προυσό Ευρυτανίας.

Με νόστιμο κρέας από μαύρο χοίρο που ζει στην περιοχή, αλάτι και το αεράκι από το δάσος της περιοχής, το ελληνικό προσούτο ωριμάζει φυσικά για περίπου δέκα μήνες και μετά έρχεται να συνοδέψει παρέες με την κλασική ευωδιαστή του γεύση.

prosciuto-evrytanias-04-viewtag

Το αλλαντοποιείο στον Προυσό, άνοιξε ο  καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία κύριος Χρήστος Στρεμμένος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το απόλυτα σύγχρονο αλλαντοποιείο δημιουργήθηκε σε ένα πανέμορφο περιβάλλον στην ακροποταμιά ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια. Το μικροκλίμα και οι άριστες συνθήκες της περιοχής συντελούν στην αργή φυσική ωρίμανση  των επιλεγμένων προϊόντων. Παράλληλα δημιουργήθηκαν και ειδικές σπεσιαλιτέ γαστρονομίας σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα με ντόπιες συνταγές.

 Το αλλαντοποιείο Στρεμμένου είναι η μοναδική μονάδα στη χώρα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμανσης χωρίς την χρήση συντηρητικών. 
Τα προϊόντα Στρεμμένου είναι εμπλουτισμένα με φυσικά αρώματα και έχουν κατακτήσει και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους όχι μονο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

xristos-stremenos-prosciuto-evrytanias-viewtag

Ο καθηγητής συνεργάστηκε με τα παραδοσιακά εργαστήρια αλλαντικών στην Πάρμα, εκπαίδευσε εκεί το προσωπικό του και έτσι καταφέρνει να παράγει ένα από τα καλύτερα προσούτο του κόσμου, με φήμη αντάξια εκείνων της Πάρμας.

Για τα αλλαντικά  χρησιμοποιείται κρέας μαύρου χοίρου που είναι ντόπια ράτσα με θρεπτικά και γευστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα χοιρινά.
Ο κύριος Στρεμμένος προσπαθεί μάλιστα να αξιοποιηθεί η κοιλάδα του Αχελλώου για την εκτροφή του μαύρου χοίρου.

Μέσα από το βίντεο που ακολουθεί, θα περιηγηθούμε στο χώρο του αλλαντοποιείου και θα ακούσουμε τους «πρωταγωνιστές» αυτής της επιχείρησης.


Θυμηθείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα πάτε να αγοράσετε αλλαντικά να δοκιμάσετε προσούτο, λουκάνικο, λούζα, σαλάμι αέρος και τα άλλα απολαυστικά εδέσματα από τον Προυσό Ευρυτανίας

Πατήστε στην πρώτη φωτογραφία για να δείτε όλη τη γκαλερί

Γιάννης Γιαννακόπουλος

(Συνολικές Επισκέψεις 6,624, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*