Αναβλητικότητα

Αναβλητικότητα και φόβος αποτυχίας

Έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αναβάλλει συστηματικά την υλοποίηση ενός στόχου. Ο λόγος που αναβάλουμε είναι ο φόβος της αποτυχίας. Οι άνθρωποι αποτυγχάνουμε για πολλούς λόγους. Για να σταματήσουμε να αναβάλουμε ας εξετάσουμε για ποιους λόγους μπορεί να αποτυγχάνουμε.

 Ένας λόγος είναι ότι δεν προσπαθούμε αρκετά για τον συγκεκριμένο στόχο.

  • Συνηθίζουμε για λόγους ευκολίας, έλλειψης αυτοπεποίθησης, βολέματος και ενδεχομένως φυγοπονίας να μην προσπαθούμε τα μέγιστα ή τουλάχιστον τόσο όσο χρειάζεται.
    Είναι σημαντικό να αξιολογούμε έναν στόχο ως αποτυχημένο αξιολογώντας την προσπάθεια που βάλαμε και την ενέργεια που καταναλώσαμε. Αν δεν έχουμε προσπαθήσει με όλη μας την ψυχή το πιθανότερο είναι να αποτύχουμε. 

  • Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε; Ποιο τίμημα διατίθεμαι να πληρώσω; Θα προσπαθήσω άνευ όρων ή θα μελετήσω τι ακριβώς είμαι πρόθυμος/η να θυσιάσω. Χρόνο, χρήμα, ελευθερία κά. Είναι σαν μια συμφωνία που πρέπει να κάνει το άτομο με τον εαυτό του για να αξιολογήσει πόσο αποφασισμένο είναι για την υλοποίηση του στόχου.
  •  Πρέπει πάντα να εξετάζω  αν ο στόχος μου είναι ρεαλιστικός. Θα πρέπει αυτό που στοχεύω να μπορώ και να το πετύχω.


Στη συνέχεια, μια σημαντική αιτία που μας οδηγεί σε αποτυχία είναι ο φόβος για την ίδια την αποτυχία πίσω από τον οποίο κρύβεται επιμελώς ο φόβος της απόρριψης. Ποιας απόρριψης; Φαινομενικά της απόρριψης των σημαντικών άλλων. Στην πραγματικότητα όμως φοβόμαστε την απόρριψη του ίδιου μας του εαυτού. Είναι φόβος που μας μπλοκάρει. Έχει αντικείμενο, δεν είναι άγχος, δεν είναι αόριστος φόβος. Είναι ο φόβος για το αν και πόσο θα καταφέρω να με αποδεχτώ, να με αναγνωρίσω. Ίσως αν ήταν άγχος και μάλιστα δημιουργικό  να κινητοποιούσε το άτομο να παλέψει για τα θέλω του. Ο φόβος όμως της απόρριψης και ειδικά της αυτοαπόρριψης συνήθως δρα ανασταλτικά. Μπλοκάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
            Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι λοιπόν μια πολύ σημαντική αιτία που είναι συνυφασμένη με το φόβο της απόρριψης ΚΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ . Στη συνέχεια κάτι που θα πρέπει να εξετάζουμε είναι πόσο το έχω ανάγκη αυτό που έβαλα στόχο. Η ανάγκη έκανε τους ανθρώπους παλαιότερα να μάχονται για ιδανικά κι αξίες. Πολλοί από εμάς έχουμε  ιστορίες των γονιών μας που η σκληρή τους προσπάθεια τούς έφερε πιο κοντά στην επιτυχία. Αν θέλω να βρω  τρόπο να επιβιώσω, θα επιτύχω γιατί η αποτυχία θα σημάνει την εξαφάνισή μου. Όταν δεν έχω ουσιαστική ανάγκη μπορεί και να χαλαρώσω και να αναβάλω επειδή φοβάμαι ότι θα αποτύχω.

 Τέλος, εξετάζω πόσο επιθυμώ να επιτύχω τον στόχο μου αλλά και το πόσο επιθυμώ τον στόχο αυτό καθαυτό. Είναι το δικό μου όνειρο; Κυνηγάω το δικό μου όραμα; Πόσο πραγματικά ήταν ο δικός μου στόχος κι όχι ο στόχος των γονιών μου; Εδώ εισέρχεται και ο μιμητισμός. Η επίδραση των προτύπων επάνω στο άτομο επηρεάζει δραματικά την επιλογή του στόχου με αποτέλεσμα το άτομο να δουλεύει παλεύοντας για κάτι που δεν το επιθυμούσε διακαώς. Αν κάτι δεν το θέλουμε με όλο μας το είναι, αν δεν είναι το δικό μας όραμα, τότε μοιραία δεν βάζουμε ψυχή σε αυτό και ό,τι και να κάνουμε δεν είναι αυθεντικό. Πόση αυθεντικότητα να χωρέσει στο κυνήγι του οράματος κάποιου άλλου;  Και το χειρότερο όλων και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη και στην επιτυχία τελικά είναι η ψευδαίσθηση ότι πρόκειται Και για δικό μου όραμα, χωρίς ουσιαστικά να είναι. Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι κάθε άνθρωπος κυνηγάει το δικό του μοναδικό όραμα με το δικό του μοναδικό τρόπο βάζοντας τη δική του μοναδική ψυχή!

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Σχόλια

1 thought on “Αναβλητικότητα και φόβος αποτυχίας”

  1. Pingback: Τα δώρα της αποτυχίας - viewtag.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top