05/12/2023

Αναβλητικότητα

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Life Coach

Αναβλητικότητα

Αναζητώντας το αίτιο της αναβλητικότητας ανακαλύπτω ότι αυτό που με ελέγχει είναι δύο βασικά συναισθήματα: ο πόνος και η ευχαρίστηση. Πιο συγκεκριμένα η εσωτερική δύναμη που με ελέγχει είναι η θέληση για αποφυγή του πόνου και ο διακαής πόθος για εξασφάλιση ευχαρίστησης.

Με πιο απλά λόγια: θέλουμε να διώξουμε τον πόνο από τη ζωή μας και να νιώσουμε την ευχαρίστηση. Γιατί τότε αναβάλλουμε να δράσουμε; Αναβάλλουμε γιατί διαπραγματευόμαστε ανάμεσα στον πόνο και την ευχαρίστηση. Όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, τότε ο πόνος γίνεται σύμμαχός μας. Όταν νιώσουμε ότι δεν πάει άλλο ξεκινάμε δράση για αλλαγή. Στη δεδομένη αυτή στιγμή αποφασίζουμε ότι θέλουμε να βάλουμε την ευχαρίστηση στη ζωή μας ή τουλάχιστον τις προϋποθέσεις που θα μας τη διασφαλίσουν. Αν συσχετίσουμε με το λάθος τρόπο την ευχαρίστηση με τον πόνο κινδυνεύουμε με εθισμό. Καπνίζουμε πολύ, μεθάμε, έχουμε επεισόδια υπερφαγίας γιατί έχουμε την ψευδαίσθηση ότι απαλύνεται έτσι ο πόνος και έρχεται η ευχαρίστηση. Είναι ψευδαίσθηση επειδή είναι παροδική και βραχυπρόθεσμη. Διαρκεί όσο διαρκεί και η επήρεια.

          Η αντιστάθμιση του πόνου  και της ευχαρίστησης εξαρτάται άμεσα από τον προγραμματισμό που λάβαμε όταν ήμασταν μικροί. Για παράδειγμα αν βλέπαμε τους γονείς μας να έχουν συνδέσει τη δουλειά και την απόκτηση χρημάτων με πόνο, έχουμε διδαχτεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγάλουμε χρήματα ευχάριστα. Πολύς κόσμος έρχεται με θέματα με το επάγγελμα που κάνει για αυτόν ακριβώς το λόγο. Το βλέπει ως δουλειά και όχι ως εργασία. Η δουλειά έχει συνδεθεί μέσα του με πόνο. Η εργασία θα έφερνε την ευχαρίστηση. Όταν αποφασίσουμε να σταματήσουμε να αναβάλλουμε και δράσουμε αναλόγως,  θα ανοίξουμε την ψυχή μας στο να δεχτεί την ευχαρίστηση και να απορρίψει τον πόνο.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

FB- Aσημίνα Καραμαλέγκου


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 108 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*