27/05/2022

Γιατί αποτυγχάνουμε;

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλεγκου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

αποτυγχάνουμε

Σπάνια εξετάζουμε εξονυχιστικά γιατί επιτυγχάνουμε. Μάλλον σπάνια εξετάζουν οι σημαντικοί άλλοι γιατί πετύχαμε. Όταν όμως έρχεται η αποτυχία κορυφώνεται η αγωνία μας, η αυτό-απόρριψη το αυτομαστίγωμα. Αυτό όταν είσαι ενοχικός. Στην περίπτωση που δεν είσαι, φταίνε αυτοί οι σημαντικοί άλλοι, οι συγκυρίες. Αυτές και οι δύο είναι οι εύκολες απαντήσεις. Επίπονες και οι δύο αλλά εύκολες.
Αλήθεια όμως γιατί αποτυγχάνουμε; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι; Τι σημαίνει αποτυχία; Η μη επίτευξη στόχου. Ή μη εκπλήρωση του επιθυμητού αποτελέσματος. 
Αδυναμία να φτάσω στην επιτυχία. Τι έγινε; Τι δεν πήγε καλά; Η κακή μου η τύχη; Το κακό το μάτι του ζηλιάρη γείτονα;


Καλά θα ήταν να ήταν αυτοί οι λόγοι. Δεν θα είχα ευθύνη.

Οι άνθρωποι αποτυγχάνουμε για πολλούς λόγους. Για να εστιάσουμε στις αιτίες θα πρέπει να εξετάσουμε το στόχο.
Ένας λόγος είναι ότι δεν προσπαθούμε αρκετά για τον συγκεκριμένο στόχο. Για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να καταναλώσουμε το ζενίθ της ενέργειάς μας για την υλοποίηση του στόχου.
Συνηθίζουν  οι άνθρωποι για λόγους ευκολίας, έλλειψης αυτοπεποίθησης, βολέματος, φυγοπονίας να μην προσπαθούν τα μέγιστα ή τουλάχιστον τόσο όσο χρειάζεται.
Είναι σημαντικό να αξιολογούμε έναν στόχο ως αποτυχημένο αξιολογώντας την προσπάθεια που βάλαμε , την ενέργεια που καταναλώσαμε. Αν δεν έχουμε προσπαθήσει με όλο μας το είναι με όλη μας την ψυχή το πιθανότερο είναι ν αποτύχουμε. 
Άλλος λόγος ο οποίος συνδέεται με τον προηγούμενο είναι τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε. Ποιο τίμημα διατίθεμαι να πληρώσω; Θα προσπαθήσω άνευ όρων ή θα μελετήσω τι ακριβώς είμαι πρόθυμος/η να θυσιάσω. Χρόνο, χρήμα, ελευθερία κά. Είναι σαν μια συμφωνία που πρέπει να κάνει το άτομο με τον εαυτό του για να αξιολογήσει πόσο αποφασισμένος είναι.
Επιπρόσθετα, πρέπει πάντα να εξετάζω  αν ο στόχος μου είναι ρεαλιστικός. Θα πρέπει αυτό που στοχεύω να μπορώ και να το πετύχω. Δεν μπορώ να γίνω πολύ καλός παίκτης του μπάσκετ αν έχω ύψος 1,50μ. όση προσπάθεια κι αν καταβάλω κι όσες θυσίες και να κάνω δεν θα τελεσφορήσει λόγω αξεπέραστων εμποδίων.
Στη συνέχεια, μια σημαντική αιτία που μας οδηγεί σε αποτυχία είναι ο φόβος για την ίδια την αποτυχία πίσω από τον οποίο κρύβεται επιμελώς ο φόβος της απόρριψης. Ποιας απόρριψης; Φαινομενικά της απόρριψης των σημαντικών άλλων. Στην πραγματικότητα όμως φοβόμαστε την απόρριψη του ίδιου μας του εαυτού. Είναι φόβος που μας μπλοκάρει. Έχει αντικείμενο, δεν είναι άγχος, δεν είναι αόριστος φόβος. Είναι ο φόβος το αν και πόσο θα καταφέρω να με αποδεχτώ, να με αναγνωρίσω. Ίσως αν ήταν άγχος  να έτρεφε το άτομο να παλέψει για τα θέλω του. Ο φόβος όμως της απόρριψης και ειδικά της αυτοαπόρριψης συνήθως δρα ανασταλτικά. Μπλοκάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι λοιπόν μια πολλή σημαντική αιτία που είναι συνυφασμένη με το φόβο της απόρριψης και των κενών στην αναγνώριση που έχουμε δεχθεί κυρίως στο οικογενειακό μας περιβάλλον.
Στη συνέχεια κάτι που θα πρέπει να εξετάζουμε είναι πόσο το έχω ανάγκη αυτό που έβαλα στόχο.
Η ανάγκη έκανε τους ανθρώπους παλαιότερα να μάχονται για ιδανικά κι αξίες. Πολλοί από εμάς έχουν  ιστορίες των γονιών τους που η σκληρή τους προσπάθεια τους έφερε την επιτυχία. Αν θέλω να βρω  τρόπο να επιβιώσω  θα επιτύχω γιατί η αποτυχία θα σημάνει την εξαφάνισή μου. Όταν δεν έχω ανάγκη ουσιαστική μπορεί και να χαλαρώσω και στην πορεία να ζυγίσω ότι το σημαντικό είναι το πόσο το επιθυμώ αυτό που έβαλα στόχο να επιτύχω. Όχι μόνο το πόσο επιθυμώ να τον επιτύχω αλλά και το πόσο επιθυμώ τον στόχο αυτό καθαυτό. Είναι το δικό μου όνειρο; Κυνηγάω το δικό μου όραμα; Πόσο πραγματικά ήταν ο δικός μου στόχος κι όχι ο στόχος αυτών των σημαντικών άλλων. Εδώ εισέρχεται και ο μιμητισμός. Η επίδραση των προτύπων επάνω στο άτομο που το επηρεάζουν δραματικά στην επιλογή του στόχου και καταλήγει να δουλεύει παλεύοντας για κάτι που δεν το επιθυμούσε τελικά διακαώς. Αν κάτι δεν το θέλουμε με όλο μας το είναι, αν δεν είναι το ολόδικό μας όραμα, τότε μοιραία δεν βάζουμε ψυχή σε αυτό και ό,τι και να κάνουμε δεν είναι αυθεντικό.
Πόση αυθεντικότητα να χωρέσει στο κυνήγι του οράματος κάποιου άλλου;  Και το χειρότερο όλων και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη και στην επιτυχία τελικά είναι η ψευδαίσθηση ότι πρόκειται Και για δικό μου όραμα. Γιατί Και; Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι κάθε άνθρωπος κυνηγάει το δικό του μοναδικό όραμα με το δικό του μοναδικό τρόπο βάζοντας τη δική του μοναδική ψυχή!

Ασημίνα Καραμαλέγκου

(Συνολικές Επισκέψεις 306, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 64 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*