02/07/2022

Αύγουστος Κορτώ : Ο φανατισμός είναι υπερβολικά ψυχοφθόρος  – Συνέντευξη

Αύγουστος Κορτώ : Ο φανατισμός είναι υπερβολικά ψυχοφθόρος

Ο Αύγουστος Κορτώ επέστρεψε με τη «Ρένα» (εκδόσεις Πατάκη). Το καινούργιο του μυθιστόρημα είναι ένας σπαρακτικός μονόλογος μιας πόρνης που περιδιαβαίνει την ελληνική πραγματικότητα από την καταστροφή της Σμύρνης μέχρι περίπου τις μέρες μας.

«Εγώ που λες αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα. Ιστορική, του μουσείου. Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη».

Έτσι ξεκινάει η «Ρένα» την αφήγηση της ζωής της, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται, αλλάζει, πονάει, πέφτει, σηκώνεται, σιωπά, κραυγάζει!

Ο Αύγουστος Κορτώ, όπως έχω ξαναγράψει, είναι ένας εραστής της γραφής και των βιβλίων. Υπήρξε κάποτε εργάτης σε αποθήκη εκδοτικού οίκου για να είναι μέσα στο χώρο που λατρεύει. Είναι πολυγραφότατος, (το πρώτο του βιβλίο ήταν μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Το βιβλίο των βίτσιων" και εκδόθηκε από τον "Εξάντα" το 1999) πολύ καλός μεταφραστής και έχει επιλέξει να εκτίθεται καθημερινά στο κοινό της μεγάλης «πλατείας του χωριού» που είναι το Facebook. (και μιλάμε για το θέμα στην κουβέντα που κάναμε!)

Αυτά δεν τα λέω ως απόδειξη του πόσο καλός συγγραφέας είναι.

Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλός γραφιάς – ίσως ο καλύτερος της γενιάς του –  που έχει δοκιμάσει διαφορετικές γραφές και στήνει ωραίες εικόνες και σκηνικά μέσα στα οποία βάζει τους ήρωές του. Το παιχνίδι με τις λέξεις που σκαρώνει φαίνεται ότι τον ευχαριστεί  – όπως ένα μικρό παιδί ευχαριστιέται τα παιχνίδια του – κι αυτό κάνει πάντα την ανάγνωση των βιβλίων του μια απόλαυση.

Ο Κορτώ δοκιμάζει την «Ρένα»  του σχεδόν σε όλα τα συναισθήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος και μας δίνει τροφή για σκέψη.

Δεν μου αρέσει να μιλάω για την υπόθεση βιβλίων που παρουσιάζω. Όμως ένα θα σου πω: Η «Ρένα» όσο προχωρούσα και απολάμβανα την ανάγνωσή της, στα μάτια μου έγινε μία εκδοχή του «Φόρεστ Γκαμπ». Είδε «τα πάντα» (δημοσιογραφική υπερβολή) και έζησε πολλά και βγήκε αλώβητη (;).
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ό,τι πρέπει για μια συναρπαστική ταινία! – Αλλά αυτό είναι στο δικό μου μυαλό.
Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα αφορμή για μια κουβέντα με τον συγγραφέα του, οπότε σας «παραδίδω» τον Αύγουστο Κορτώ και την μικρή μας κουβέντα

Είναι η «Ρένα» σου η ελληνίδα «Φόρεστ Γκαμπ»;

Πλάκα έχει ο συνειρμός – δεν τον είχα σκεφτεί, αλλά υποθέτω ότι είναι όντως μια καλοσυνάτη, αγαθιάρα ψυχή που στροβιλίζεται διαρκώς στους ανέμους της ιστορίας.

 (παρά το γεγονός ότι το ξεκαθαρίζεις ότι πρόκειται για μυθοπλασία) Ποια πραγματικά πρόσωπα θα μπορούσαν να έχουν γίνει «ψηφίδες» του χαρακτήρα της Ρένας;

Είναι αμέτρητες οι γυναίκες-σπαράγματα που τη συνθέτουν, με πρώτη τη μυθική πόρνη με τη χρυσή καρδιά. Μέχρι κι από τραγούδια είναι πλασμένη η Ρένα μου.

Γιατί δεν έκανες μια ερώτηση στη «Ρένα». Αν ήταν τώρα απέναντι σου και κάνατε ένα τσιγάρο, τι θα τη ρώταγες;

Πώς τα κατάφερε και δεν νικήθηκε απ' την πίκρα – είναι σπουδαίο κατόρθωμα αυτό για τον καθένα μας, πολλώ δε μάλλον για έναν άνθρωπο τόσο παθημένο.

Μετά τη «Νεοελληνική Μυθολογία», βλέπω έρχεσαι και κάνεις πάλι ιστορία και μάλιστα νεώτερη. Τι δεν μας έμαθαν σχολείο για την ιστορία;

Η ιστορία, όπως την αποτυπώνουν τα σχολικά εγχειρίδια κι οι αναπόφευκτες 'τοιχογραφίες' της ιστορικής μυθοπλασίας, είναι το οριζόντιο ξετύλιγμα μιας περγαμηνής, με τον κάθε άνθρωπο να τη διατρέχει με την ίδια φορά. Εμένα η ιστορία με αφορά κατακορύφως – σαν μια σύντομη, σαστισμένη πτώση σε μια μαύρη τρύπα, σ' ένα πηγάδι με τοιχώματα που λάμπουν και κόβουν.

Η αγάπη  ή έλλειψή της είναι ο μοχλός της ζωής;

Είναι αξιοθαύμαστοι οι άνθρωποι που στερήθηκαν την αγάπη κι επέζησαν.

Η αγάπη μπορεί να κάνει κάποιον «μουτζαχεντίν» για πάρτη της;

Σαφώς – και μακάρι να φανατίζεσαι μονάχα από αγάπη για έναν δικό σου άνθρωπο.

Ο φανατισμός είναι … (συμπλήρωσε τη φράση παρακαλώ)

Υπερβολικά ψυχοφθόρος.

Διαβάζοντας τις δραστηριότητες σου στο Facebook άλλες φορές αισθάνομαι ότι θέλεις να βγάλεις από πάνω σου κάτι που σε πνίγει κι άλλες φορές θες να «διδάξεις». Πιστεύεις ότι υπερεκτίθεσαι με έναν τρόπο;

Είναι τυραννία να κρύβεσαι, να στοιβάζεις μέσα σου σκέψεις κι αισθήματα χωρίς διαφυγή. Η ιδιωτικότητά μου ελάχιστα με αφορά – αφ' ης στιγμής γράφω βιβλία, είμαι σε κάθε τους σελίδα πιο γυμνός απ' ό,τι σε εκατό δημόσιες εξομολογήσεις.

Πολλοί σε τρολάρουν (άλλοι με χιούμορ κι άλλοι με φθόνο) για τις αναρτήσεις σου. Ποια είναι η τρολιά που σε έκανε να σκάσεις στα γέλια;

Έχουν τρομερή πλάκα πολλά απ' αυτά. Και το επικό τρολάρισμα περί 'βιωματικών ποστ', και πολλά απ' τα μερεντοειδή. Ακόμα και οι κακίες είναι κατανοητές.

Αισθάνεσαι ότι ζεις στο «άβατο» που θα έρθει να καταλύσει ο Κυριάκος;

Τα Εξάρχεια είναι μια ιστορικά βασανισμένη γειτονιά – κι η δαιμονοποίησή τους αποτελεί πρόσθετο βάσανο.

Τι θα έλεγες σε έναν που βάζει φωτιά στον κάδο με τα σκουπίδια στα Εξάρχεια;

Να μην εκθέτει τον εαυτό του και τους ανθρώπους μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς σε τοξικές εισπνεόμενες ουσίες.

Σταθμός μετρό στην πλατεία – έχει εξαγγελθεί. Δεν έχω δει αν έχει ξεσπάσει (ακόμη) ιντερνετικός καυγάς. Ποια είναι γνώμη σου;

Μα είναι μια σταλιά η πλατεία, πού να χωρέσει κοτζάμ σταθμός;;

 «Στείλε» δώρο ένα βιβλίο στον Τσίπρα, κι ένα στον Μητσοτάκη … ποια διαλέγεις;

Δεν πετάω βιβλία, τα χαρίζω σε ανθρώπους που θα τα διαβάσουν.

Όταν είσαι πιεσμένος και θέλεις να βρεις μια γωνιά ηρεμίας, κλείνεις τα μάτια και πού μεταφέρεσαι;

Στη μουσική που ακούω με τα ακουστικά. Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι στο 'Conquest of Spaces' του Woodkid.

Τι φοβάσαι; (αυτή είναι η αγαπημένη μου ερώτηση, κάνω κάτι σαν «συλλογή» …φόβων)

H απώλεια του εαυτού που προκαλούν νοσήματα φθοράς όπως το Alzheimer.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την εποχή;

Το Finders Keepers του θεού Στίβεν Κινγκ.

Αν  ο Κορτώ ήταν μουσική, πες μου πέντε κομμάτια που σε περιέχουν;

Ας ήμουν ένα τραγούδι του Σούμπερτ ή του Χατζιδάκι, και μου φτάνει.

Αν ήσουν σύνθημα, ποιο θα ήσουν;

Αν μπορεί ένας στίχος να θεωρηθεί σύνθημα, είμαι ο απορημένος Σαχτούρης που λέει "Κόλαση με τόσο φως / δεν το περίμενα"

Γιάννης Καφάτος

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι κολλάζ με φωτογραφίες από τη σελίδα του συγγραφέα στο FB

(Συνολικές Επισκέψεις 3,374, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1986 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Η Υρώ Μανέ γίνεται η Ρένα του Αύγουστου Κορτώ και εξομολογείται - viewtag.gr
  2. Η Υρώ Μανέ εξομολογείται για το πως έγινε η “Ρένα” που υποδύεται στο Δημ.Θέατρο Πειραιά | e-Today.GR

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*