17/08/2022

Αξιοποίηση δυνατών και αδύνατων σημείων μου

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Life Coach

Αξιοποίηση

Είδαμε στο προηγούμενο άρθρο πόσο σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία μας. Ας δούμε τώρα με ποιο τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αναγνώριση και την αποδοχή αυτών των σημείων μας. Επιλέγουμε αρχικά τον τομέα με τον οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε. Συνήθως, τέτοιου είδους αναλύσεις μας απασχολούν για τον επαγγελματικό τομέα.

   Εντοπίζουμε λοιπόν τα δυνατά μας σημεία στον εργασιακό τομέα και διακρίνουμε τις ευκαιρίες που μας προκύπτουν λόγω αυτών των σημείων. Στη συνέχεια καταγράφουμε τα αδύναμά μας σημεία και σημειώνουμε τις απειλές, που ορθώνονται μπροστά μας εξαιτίας αυτών των αδυναμιών. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Αν στον επαγγελματικό τομέα δυνατό μου σημείο είναι η διαχείριση δύο τριών ζητημάτων ταυτόχρονα, μία από τις ευκαιρίες που προκύπτουν είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Από τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσω αυτό θα είμαι και στη θέση να το αξιοποιήσω αναλόγως. Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχω ως αδύναμο σημείο την ασθενική μου μνήμη. Η πιο προφανής απειλή στην εργασία μου είναι η παράλειψη καθηκόντων, που μοιραία με χαρακτηρίζει ως ‘έναν αναποτελεσματικό εργαζόμενο. Με τον ίδιο τρόπο που ενισχύουμε τα δυνατά μας σημεία , με τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψουμε τα αδύναμα καθιστώντας τα ανίσχυρα. Ο στόχος προκύπτει από τα αδύναμα σημεία. Στην περίπτωση της αδύνατης μνήμης βάζω ως στόχο να την ενισχύσω. Με τη βοήθεια ειδικού βρίσκω τι ακριβώς αποσπά ή διασπά την προσοχή μας, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η αυτοπεποίθησή μας και διδασκόμαστε μεθόδους συγκέντρωσης και ενίσχυσης μνήμης. Η μνήμη είναι σαν έναν μυ. Αν δεν την εξασκούμε αδυνατίζει και τελικά ατονεί.

            Με την παρουσίαση αυτής της ανάλυσης βλέπουμε τη σημασία και τη συμβολή της στο καλό αυτογνωσιακό μας επίπεδο και την αυτοβελτίωσή μας. Η ικανότητα να εντοπίζω τα δυνατά μου σημεία και να τα ενισχύω , να διακρίνω τα αδύναμά μου και να τα επεξεργάζομαι, με καθιστά καλύτερο στον εκάστοτε τομέα. Περιγράψαμε τα οφέλη στον εργασιακό τομέα. Φανταστείτε εάν εφαρμόσουμε αυτή την ανάλυση στον προσωπικό τομέα πόσα οφέλη θα αναδυθούν στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ο προσωπικός είναι από τους πιο απαιτητικούς και δυσνόητους τομείς στο να αναγνωρίσουμε τα δικά μας σημεία. Έχουμε εκπαιδευτεί να τα αναγνωρίζουμε στον άλλο – σημαντικό και μη – αλλά δεν έχουμε ΠΑΙΔΕΥΤΕΙ να τα αναγνωρίσουμε σε εμάς. Είναι μία πρόκληση πρόσκληση στον δύσβατο δρόμο της αυτογνωσίας…

Ασημίνα Καραμαλέγκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

email: [email protected]

(Συνολικές Επισκέψεις 594, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 74 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*