Αϋπνίες

Aϋπνίες, αυτός ο εφιάλτης!

Συχνά αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από διαταραχές στον ύπνο. Η αϋπνία είναι μια συνήθης διαταραχή που αφορά στη δυσκολία ή ακόμη και στην αδυναμία να μπει το άτομο σε κατάσταση χαλάρωσης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον ύπνο.

 Όταν κάποιος υποφέρει από αϋπνίες νιώθει εξαντλημένος κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκώς λειτουργικός και παραγωγικός. Στερείται στοιχειώδους υπομονής ώστε να ανταπεξέλθει στον εκάστοτε ρόλο του: του γονέα, του συντρόφου, του εργαζόμενου, του μαθητή κλπ. Εκτός από τη διάθεση επηρεάζεται και η υπομονή του με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι διαπροσωπικές του σχέσεις. Αυτοί είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει το άτομο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταφέρει να θεραπευτεί από τις αϋπνίες του.

          Η αϋπνία συνήθως είναι η απόρροια είτε κάποιας άλλης διαταραχής ή κάποιου άλλου προβλήματος που απασχολεί τον πάσχοντα συνειδητά ή υποσυνείδητα. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε περιοριστικές πεποιθήσεις που μας μπλοκάρουν και τις οποίες θα πρέπει άμεσα να εντοπίσουμε, να αποδομήσουμε και να τις αντικαταστήσουμε με νέες ενδυναμωτικές πεποιθήσεις. Για να απαλλαγούμε από μια δυσλειτουργική πεποίθηση θα πρέπει να αλλάξουμε τη συνήθεια που συνδέεται με αυτήν.
Πως θα καταλάβω ποια συνήθεια είμαι διατεθειμένος/η να αλλάξω; Εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος/η για την αλλαγή μου. Θα δώσω, λοιπόν, προτεραιότητα αποκλειστικά στις δικές μου ανάγκες και θα αλλάξω τη συνήθεια εκείνη που την ελέγχω πλήρως. Ανάλογα με τον τρόπο που έχουμε γαλουχηθεί, έχουμε δεχτεί έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό από το άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Το πρώτο βήμα είναι να τον αναγνωρίσουμε αυτόν τον προγραμματισμό και να τον αποδεχτούμε. Μπορεί να είναι η συμπεριφορά των γονέων μας προς εμάς: επιτρεπτική, τιμωρητική, αυστηρή, συναισθηματική, επικριτική, ενθαρρυντική κά.
Στη συνέχεια δουλεύουμε με την αμφισβήτηση αυτού του προγραμματισμού ώστε να τον φέρουμε εντελώς στα δικά μας μέτρα και σταθμά. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουμε το έδαφος για την αποδόμηση της παλιάς περιοριστικής μας πεποίθησης που μας μπλοκάρει.  Έτσι θα απαλλαγούμε σταδιακά από τις αγκυλώσεις μας, που μας κρατάνε πίσω. Θα υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια που θα είναι η δική μας επιλογή, θα την ελέγχουμε πλήρως και η οποία θα συνδέεται με τη νέα ενδυναμωτική πεποίθηση που έχουμε πλέον ενστερνιστεί.

Αυτή είναι μια προσέγγιση ώστε να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε το άτομο να υιοθετήσει εκείνες τις καλές συνήθειες που θα τον οδηγούν στην επιθυμητή κατάσταση της χαλάρωσης πριν να επέλθει ο ύπνος. Μέσα στις καλές συνήθειες θα συμπεριλάβουμε τη διατροφή πριν τον ύπνο, την κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, την ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. κινητό) στο κρεβάτι και την σταθερότητα στο ωράριο που κοιμόμαστε και ξυπνάμε. Αυτές οι συνήθειες συμβαίνουν στο συνειδητό επίπεδο και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν και από το ίδιο το άτομο. Σε υποσυνείδητο επίπεδο είναι ο προγραμματισμός που έχουμε δεχτεί και οι περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουμε υιοθετήσει.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

FB: Ασημίνα Καραμαλέγκου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top