Αυτοαγάπη

Αυτοαγάπη και απαλλαγή από ενοχές

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Το μικρό παιδί στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των γονιών του υπερχρεώνεται το λάθος του και αποζητά τη συνεχή επιβεβαίωσή τους. Αν την έχει στα πλαίσια που χρειάζεται έχει καλώς, αν όμως οι γονείς είναι διαρκώς και αδικαιολόγητα επικριτικοί απέναντί του, τότε αναπτύσσεται βαθμιαία μέσα του το ενοχικό σύμπλεγμα, το οποίο και προβάλλει σε κάθε του λειτουργία αλλά και στις σχέσεις του στην ενήλικη πλέον ζωή του.

            Από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε την πηγή της πίεσης που νιώθουμε καθώς και την επιθυμία να αποφορτιστούμε θα έχουμε κάνει τη μισή δουλειά. Η συνειδητοποίηση  κάνει το άτομο να διερευνήσει για ποιο λόγο νιώθει ενοχικά και να ζητήσει βοήθεια να το αποκωδικοποιήσει ώστε να καταφέρει να αποσυμπιεστεί. Ο ειδικός μπορεί να βάλει το άτομο σε δράση, ώστε να καταφέρει να πει «όχι» και να έρθει αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να μη γίνει αρεστό. Δουλεύουμε ενδελεχώς την αποδοχή του εαυτού μας και κατόπιν την αποδοχή των άλλων. Συνεχίζουμε με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και βοηθάμε το άτομο να λειτουργήσει χωρίς να πρέπει να χαίρει της γενικής αποδοχής των άλλων.

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως όταν το άτομο ακολουθεί περισσότερο τα «θέλω» του από τα «πρέπει». Οι κοινωνικές και οικογενειακές επιταγές μπλοκάρουν την αυθεντικότητα του ατόμου. Όταν το άτομο καταφέρει να απελευθερωθεί από τη συνεχόμενη, κατά Freud, γονική φωνή που αντηχεί μέσα του θα είναι σε θέση να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί όπως ακριβώς την επιθυμεί με μοναδικό του μέλημα την αποδοχή του από τον ίδιο του τον εαυτό. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η απελευθέρωση από ενοχές.

            Αφού συνειδητοποιήσει το άτομο ότι η αγάπη οδηγεί στην ενδυνάμωση και όχι στην εξάρτηση, ότι η αγάπη είναι ανιδιοτελής και δεν χρειάζεται ανταλλάγματα, ότι η αγάπη σημαίνει χαρά και όχι φόβος, θα αναθεωρήσει την ποιότητα της σχέσης του. Θα μάθει τι σημαίνει ακριβώς ΄΄αγαπάω΄΄, μαθαίνοντας να αγαπάει αρχικά τον εαυτό του. Όλα αρχίζουν με την αυτοαγάπη (μια δική μου λέξη) με την οποία θέλω να τονίσω ότι ο εαυτός μας αξίζει και δικαιούται όλη μας την αγάπη. Έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου που πρέπει να γίνουμε εμείς οι γονείς του εαυτού μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγαπήσουμε το παιδί μέσα μας και να το πάρουμε από το χέρι μαθαίνοντας του βασικές αρχές και αξίες, ξεκινώντας από την άνευ όρων αγάπη, την ανιδιοτελή αγάπη!

            Σε τι διαφέρει η αυτοαγάπη από την αυτοεκτίμηση; Η αυτοεκτίμηση είναι να γνωρίζεις την αξία σου και να εκτιμάς τον εαυτό σου. Εμπεριέχει όμως την έννοια της εκτίμησης και αυτόματα την  έννοια της αξίας.

Η αυτοαγάπη δεν χρειάζεται επιτεύγματα και αποδείξεις που να χρήζουν εκτίμησης και αξίας. Το μόνο που εμπεριέχει είναι η αγνή αγάπη για τον εαυτό μας και για το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και που θυμίζει αυτήν ατόφια αγάπη του γονέα προς το παιδί του.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life-Coach

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top