29/03/2024

Αυτοπεποίθηση-Αυτοεκτίμηση, δύο διαφορετικές έννοιες

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας - Life Coach

Αυτοπεποίθηση

Η υγιής αυτοπεποίθηση συμβάλλει στη θετική και ρεαλιστική στάση για τον εαυτό μας χωρίς ίχνος έπαρσης.  Το άτομο νιώθει ικανοποιημένο με τα επιτεύγματά του και προσανατολίζεται στην αυτοβελτίωσή  του, όντας απόλυτα συγκεντρωμένο στον εαυτό του. Αυτό οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση και στην ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς.

      Είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχωρίσουμε τη γνώμη των άλλων για εμάς από την δική μας ώστε να μην επηρεάζεται η αυτοπεποίθησή μας. Σύμφωνα με τον Λακάν, ο Άλλος ενσαρκώνεται από διάφορα πρόσωπα, όπως γονείς, δάσκαλοι, φορείς εξουσίας κ.α.  Μετά από αυτόν το διαχωρισμό προχωράμε στο να δούμε τον εαυτό μας αποκλειστικά με τα δικά μας μάτια κι όχι μέσα από τα μάτια αυτών των άλλων. Η ανάγκη για την αποδοχή αυτών των άλλων κρύβει την ανάγκη της αυτοαποδοχής. Αν δεν αποδεχόμαστε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, η αυτοπεποίθηση μας σαφώς θα υποστεί πλήγμα. Ένας ασφαλής, λοιπόν, τρόπος για να είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τη γνώμη των άλλων από τη δική μας, ώστε να μην επηρεάζεται η αυτοπεποίθησή μας, είναι να δουλέψουμε ενδελεχώς με την  αποδοχή του εαυτού μας αναγνωρίζοντας τα χαρίσματα μας, τα επιτεύγματά μας και γενικότερα τις επιτυχίες μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ένας άλλος τρόπος είναι να εντοπίσουμε τα δυσλειτουργικά μας πιστεύω όσον αφορά στην έγκριση συγκεκριμένων ατόμων που αποζητάμε συνέχεια στη ζωή μας, να αναγνωρίσουμε τι μας δημιουργεί ενοχές και στη συνέχεια να απαλλαγούμε από αυτά αναγνωρίζοντας τα αρχικά ως δυσλειτουργικά. 

            Συχνά συγχέουμε την έννοια της αυτοπεποίθησης με την έννοια της αυτοεκτίμησης. Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στις ικανότητές μας και η αυτοεκτίμηση είναι η πίστη στην αξία μας και πόσο τελικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ικανότητες. Η αυτοεκτίμηση μειώνεται κυρίως από αρνητικές γενικεύσεις που κάνουμε για τον εαυτό μας όπως για παράδειγμα «τα κάνω όλα λάθος», «κανένας δεν μ΄ αγαπάει», «δεν έχω καταφέρει τίποτα» κλπ. Οι αρνητικές αυτές σκέψεις είναι υποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για γενικεύσεις που ενώ είναι πλασματικές προκαλούν ένα τόσο πραγματικό κι αληθινό άγχος που μπλοκάρει τη λειτουργικότητά μας. Όταν αναγνωρίσουμε την αρνητική σκέψη, θα αναγνωρίσουμε και τις αρνητικές της συνέπειες που είναι το αρνητικό συναίσθημα και η αρνητική εκτίμηση εαυτού. Αν ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι αποδείξεις έχουμε για αυτήν την  αρνητική σκέψη, θα καταφέρουμε να την αμφισβητήσουμε και να απαλλαγούμε από αυτήν. Χρειάζεται εμβάθυνση και εκπαίδευση για τον εντοπισμό των αρνητικών σκέψεων, την αμφισβήτησή τους και την τελική τους τροποποίηση σε εναλλακτική θετική σκέψη. Όταν κατανοήσουμε ότι δεν εξυπηρετεί να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και σταματήσουμε να κατασκευάζουμε σενάρια και να κάνουμε αρνητικές γενικεύσεις, θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια θετική αυτοεκτίμηση.

            Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση επηρεάζουν η μια την άλλη. Η αυτοεκτίμηση, όμως, είναι σαφώς πιο σημαντική για το άτομο. Αναφέρεται στην αξία του, η οποία κρίνεται όχι από το πόσες ικανότητες έχει αλλά από το κατά πόσο αξιοποιεί αυτές τις ικανότητες. Έτσι καταφέρνει να υλοποιήσει τον στόχο του, να εκπληρώσει τις επιθυμίες του και να αγγίξει την προσωπική ευχαρίστηση μέσα από τη θετική αυτοεικόνα.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας – Life Coach

Ασημίνα Καραμαλέγκου/Facebook


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 110 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*