Χρήστος Νικολαΐδης

Χρήστος Νικολαΐδης: Δεν αξίζει να ζούμε εάν δεν νιώθουμε δυνατά συναισθήματα – Συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο «Μια στιγμή. Η Μαρία»

«Μια στιγμή. Η Μαρία – Ένα βιβλίο για τον Έρωτα, τη Δημοσιογραφία αλλά και για τον έρωτα για την Δημοσιογραφία» Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε αρχές καλοκαιριού του 2023 με την υπογραφή του γνωστού δημοσιογράφου από τη Θεσσαλονίκη, Χρήστου Νικολαΐδη (Εκδόσεις Thessnews).

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα γεμάτο εικόνες και χαρακτήρες που είναι οικείες όχι μονο σε έναν δημοσιογράφο – που έχει ζήσει όσα περιγράφονται στο βιβλίο – αλλά και στους αναγνώστες που παρακολουθούν ειδήσεις, διαβάζουν ιστοσελίδες, διάβαζαν  ή αντέχουν ακόμη και διαβάζουν εφημερίδες.

Ο Χρήστος Νικολαΐδης, είναι συνάδελφός μου, είχαμε τη χαρά (ελπίζω και οι δύο…) να δουλέψουμε μαζί στην εποχή που εργαζόμασταν στο OPEN  και μάλιστα στην κάλυψη των πρώτων 37 ημερών του πολέμου στην Ουκρανία (με την συνεχή ροή ενημέρωσης).

Πεισματάρης και δουλευταράς ο Χρήστος ως επαγγελματίας μας παρέδωσε μια άλλη πτυχή του εαυτού του μέσα το «Μια στιγμή. Η Μαρία».
Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης. Εκείνης της αγάπης που δεν μπαίνει σε καλούπια και κανόνες, πονάει και ερεθίζει. Το σκηνικό είναι μια δημοσιογραφική αποστολή στα ταραγμένα Βαλκάνια με απώτερο στόχο όμως τη διάσωση εκείνου του έρωτα που άνθισε στα φοιτητικά χρόνια και μετά χάθηκε. Ο άντρας έγινε ένας μαχητικός δημοσιογράφος, η Μαρία ακολούθησε μια πιο κινηματική ζωή  και τώρα κινδυνεύει.
Ποτέ δεν κάνω σποϊλεριές, και έτσι θα σταματήσω εδώ σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του βιβλίου.
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα με ωραία κινηματογραφική ατμόσφαιρα που θα χαρίσει ωραίες στιγμές στους αναγνώστες του.
Και φυσικά μια αφορμή για να γνωρίσετε μια διαφορετική πτυχή ενός ανθρώπου που μπαίνει κάθε βράδυ σπίτι σας με τα ρεπορτάζ του.
Για μένα ήταν και μια αφορμή για μια μική «κουβέντα» ώστε να σας συστήσω τον συνάδελφό μου!

Ποια στιγμή ο δημοσιογράφος γίνεται συγγραφέας;

Την στιγμη που νιωθει οτι κάτι μεσα του τον καίει και πρεπει οπωσδήποτε να το πει…

Ποια ανάγκη σε έκανε να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία;

Η περιεργεια και η βαρεμάρα. Ειμαι γενικώς περίεργος και βαριέμαι πολύ εύκολα. Θέλω να βλέπω απο κοντά τα σημαντικά γεγονότα να μαθαίνω πώς γίνεται μία διεργασία, πώς νιώθουν καποιοι άνθρωποι όταν βιώνουν κάτι ακραίο, τι συμβαίνει σε έναν τόπο μετά  από θεομηνία ή γενικά μετά από μία ιδιαίτερη κατάσταση και λοιπά.

Επίσης βαριέμαι να κάνω τα ίδια πράγματα καθε μέρα. Στο ρεπορτάζ καμία μέρα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες!  Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι συνήθως παραιτούμαι μετά απο 3 χρόνια στην ίδια δουλειά! Νομίζω ότι αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι. Παρακάτω, υπάρχει μία λιγάκι αφελής διάθεση συμμετοχής και προσφοράς που με διακρινει όπως (για να είμαι ειλικρινής) και ενα επαρκές ψώνισμα, αφού μ αρέσει να με αναγνωριζουν…

Τι θα σε έκανε να αφήσεις τη δημοσιογραφία για τη συγγραφή ή για κάποιο άλλο επάγγελμα;

Άμα δεν περνουσα καλά, εάν είχα μία ανυπόφορη καθημερινότητα στην δουλειά θα την παρατούσα.Αλλά για μία άλλη ενασχόληση στην οποία θα περνούσα καλύτερα.

Πώς γεννήθηκε η «Μαρία» της ιστορίας σου;

Όταν γύρισα από την πρώτη πολεμική αποστολή μου, στο Κόσσοβο και το Βελιγράδι, είχα κολλήσει με μία ιδέα: ότι δεν αξίζει να ζούμε εάν δεν νιώθουμε δυνατά συναισθήματα! Αυτό με έκαιγε μέσα μου και ήθελα να το πω στον κόσμο! Έτσι σκάρωσα μία ερωτική ιστορία για να τα χωρέσω όλα μέσα.

Πόσο βιογραφικό είναι το μυθιστόρημά σου και πόση μυθοπλασία περιέχει;

Αρκετά βιογραφικό, αλλά όχι προσωπικό είναι δηλαδή περισσότερο καταγραφικό. Στο βιβλίο έχω βάλει πολλά πράγματα από αυτά που έχω ζήσει στη δουλειά και  στη ζωή μου, αλλά τα έχω μεταφερει κομματιαστά. Δηλαδή έχω βάλει στους ήρωες μου κομμάτια από συμπεριφορές και στιγμιότυπα που συνέβησαν σε πολλά και διαφορετικά πρόσωπα σε εντελώς άσχετες φάσεις.

Ποια συμβουλή σου έδωσαν όταν άρχισες να εργάζεσαι και ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο που θέλει να γίνει δημοσιογράφος ;

Η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσαν ήταν ότι ο Δημοσιογράφος δουλεύει πάντα όχι τόσο για την τωρινή όσο για την επόμενη δουλειά του!

Μαζί μ αυτήν δίνω στους νέους και το σοφό: καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες.

Τι άλλο να περιμένουμε – ετοιμάζεις κάποιο άλλο βιβλίο;

Όχι, με την εκδοση του βιβλίου ήθελα απλώς να το δω κι αυτό το έργο, δεν το σκέφτηκα ποτέ επαγγελματικά.

Τώρα ετοιμάζω ένα ιστορικό ντοκιμαντερ, που μ εχει κυριευσει και παθιάσει!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top