27/10/2021

Διαχείρηση αποτυχίας

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλεγκου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

Διαχείρηση αποτυχίας

Μετά το «γιατί αποτυγχάνουμε» ας υποθέσουμε ότι τελικά αποτύχαμε. Συμβαίνουν κι αυτά…και στα καλύτερα τα «σπίτια» πιστέψτε με… Τι ακολουθεί μια αποτυχία; Η στεναχώρια, η απελπισία; ΟΧΙ. Η διαχείριση της αποτυχίας και η «υπεράνθρωπη» προσπάθεια να βρούμε τα οφέλη της. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται …

ΝΑΙ η αποτυχία έχει οφέλη. Αυτό που θα με βοηθήσει να τη διαχειριστώ καλύτερα είναι να βρω αυτά ακριβώς τα οφέλη.      
Δανείζομαι μια αγαπημένη φράση «η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες , η αποτυχία όμως είναι ορφανή». Ποιος είναι ο γονιός της; Θα την αναλάβω, θα την πάρω υπό την προστασία μου, θα την αποκωδικοποιήσω, θα την αγκαλιάσω, θα την ερμηνεύσω για να μπορέσω τελικά να τη διαχειριστώ. Θα την αναγνωρίσω ως δική μου. Εγώ είμαι ο μοναδικός γονιός της και μοιραία θα σηκώσω το βάρος που αρμόζει σ αυτή την μονογονεϊκή κατάσταση. Η αποτυχία προκαλεί έναν κυκεώνα αντιδράσεων παρορμητικών και επιβαρυντικών για το άτομο. Έχει γκρεμιστεί ο κόσμος του, θέλει να κλάψει, να ουρλιάξει, ν αποδώσει ευθύνες, ν αυτομαστιγωθεί, να φύγει.
Η διαχείριση της αποτυχίας είναι ταλέντο. Είναι μάθημα ζωής. Θα έπρεπε να διδάσκεται στο σχολείο όπως έλεγε κι ο Λεό Μπουσκάλια για την αγάπη. Ίδιο πράγμα. Ας αλλάξω την οπτική κι ας μάθω ότι η αποτυχία μου έχει οφέλη. Καταρχάς θα πρέπει να την αναγνωρίσω ως απολύτως δική μου αποτυχία έτσι ώστε να καρπωθώ τα οφέλη της εξ ολοκλήρου. Δεν  είναι ορφανή η αποτυχία μου. Είναι δική μου. Είναι καρπός της μη επαρκούς προσπάθειάς μου, είναι αποτέλεσμα ενός οράματος που ίσως να μην ήταν δικό μου. Είναι ο λάθος τρόπος που προσπάθησα να επιτύχω το στόχο μου. Είναι η ευκαιρία να διδαχτώ από αυτό το λάθος τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσω τη γνώση μου ως πλεονέκτημα στον επόμενο στόχο, στην επόμενη προσπάθεια. 

         Αν το άτομο αντιληφθεί την ευθύνη του στην  αποτυχία του  θα μπορέσει πιο εύκολα να μπει στο δρόμο της διαχείρισής της και κατ΄ επέκταση της αυτοπραγμάτωσής του. Η επόμενη μέρα της αποτυχίας είναι η στιγμή της ανασυγκρότησης και η ευκαιρία για επανατοποθέτηση των αξιών του ατόμου. Ευκαιρία να σταθεί και να εξετάσει την παρούσα του κατάσταση και να επαναπροσδιοριστεί. Να εξετάσει τα αίτια. Τα πραγματικά αίτια αμερόληπτα κι όχι εγωιστικά. Η διαχείριση της αποτυχίας είναι χάρισμα. Είναι αυτό που θα κάνει τον άνθρωπο ξεχωριστό. Η διαχείριση της αποτυχίας χρειάζεται εσωτερικότητα, ωριμότητα και αυθεντικό κι ειλικρινή απολογισμό. Ελέγχουμε διεξοδικά όλα τα «γιατί αποτύχαμε» και διατηρώντας τον ίδιο στόχο, εάν και εφόσον ήταν ο διακαής μας πόθος, επανασχεδιάζουμε το πλάνο με τη σοφία που έχουμε πλέον κερδίσει από τη διαχείριση. 

         Ας δούμε πώς γίνεται αυτή η διαχείριση. Εστιάζω στον κακό σχεδιασμό που ίσως έγινε, εντοπίζω τα κενά και τις αδυναμίες μου και αλλάζω τη στεναχώρια μου με γνώση. Ως άμυνα για τη διαχείριση της αποτυχίας πολλές φορές εστιάζουμε σε αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, στους εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν το αποτέλεσμα. Για να τη διαχειριστώ όμως πιο αποτελεσματικά θα πρέπει ν αναγνωρίσω τι πραγματικά μπορώ να ελέγξω και να επικεντρωθώ σε αυτό. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει το πόσο ανθεκτικός θα σταθεί στην αποτυχία του. Είναι ελεύθερος να επιλέξει να στενοχωρηθεί και ν αποσυρθεί ή να επιλέξει να επανακάμψει και να επιμείνει. Να διαχειριστεί την αποτυχία του με σοφία και σύνεση. Να μετατρέψει την αποτυχία σε εμπειρία ζωής και να βρει μέσα από αυτή εκείνο ακριβώς που θα ξαναδώσει νόημα στην ύπαρξή του. Μέσα από την ελεύθερη του επιλογή θα έρθει ο σκοπός, το νόημα, ο στόχος στη ζωή του. Αν όλα αυτά γίνουν απαλλαγμένα από εγωισμό και με διάθεση αυτοανακάλυψης θα καταφέρει το άτομο να προχωρήσει μπροστά κι αντί ν αναμασά το παρελθόν του να σχεδιάσει ένα πιο ώριμο και επιτυχημένο μέλλον. Σ εκείνο το μέλλον όπου το ολόδικό του όραμα θα πραγματωθεί και σ εκείνο το μέλλον όπου θα φανούν ξεκάθαρα τα οφέλη της αποτυχίας του. Γιατί αυτό που θα μας δυναμώσει τώρα – γιατί πάντα πρέπει να βρίσκουμε διεξόδους ενδυνάμωσης – είναι να αλλάξουμε οπτική και να δούμε ότι η αποτυχία έχει να μου δώσει δώρα! Δώρα που δεν είναι μόνο να καταλάβω σε τι ήμουν ανεπαρκής και να βελτιωθώ (πολύ μαμαδίστικο αυτό), αλλά δώρα στο τι μου συνέβη ακριβώς μετά την αποτυχία (γιατί σίγουρα κάτι ήρθε που δεν θα ερχόταν με την επιτυχία) και πώς θα το καρπωθώ καλύτερα αυτό. Το ταλέντο εδώ έγκειται στο να το δω ότι υπάρχουν δώρα και να μην το προσπεράσω. Εξετάζοντας πολύ προσεκτικά τι μου συνέβη από εκεί και πέρα μετά την αποτυχία, ξεχωρίζω κι απομονώνω τα θετικά που προέκυψαν (λίγα ή πολλά δεν έχει σημασία ακόμη και το ένα και μοναδικό θετικό μετράει ίσως καμιά φορά και περισσότερο) κι αυτά τα θετικά τα γράφω τα αναλύω και τα αναγάγω σε σημαντικό πόλο στη ζωή μου μέχρι το επόμενο εγχείρημα.

Διττό το κέρδος: και θυμάμαι ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό (αποτυχία) οπότε και δεν αυτοεπαναλαμβάνομαι και εντοπίζω και καρπώνομαι πλήρως τα οφέλη. Όσο δική μου είναι η αποτυχία τόσο δικά μου είναι και τα οφέλη της!

Ασημίνα Καραμαλέγκου

(Συνολικές Επισκέψεις 185, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 36 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*