30/09/2023

Η διατροφή ως συνέπεια της νοητικής και συναισθηματικής μας κατάστασης

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου - Σύμβουλος ψυχικής υγείας-Life Coach

Διατροφή

Μια από τις συνέπειες της υπερανάλυσης (overthinking) είναι οι διατροφικές διαταραχές. Η κατάσταση που με υποβάλλω με την υπερβολική σκέψη με κάνει να υποφέρω με κίνδυνο να μην  τρώω και να αδυνατίζω υπερβολικά ή να τρώω πολύ για να αποφορτιστώ.

Αναζητώντας, λοιπόν, το αίτιο ανακαλύπτω ότι αυτό που με ελέγχει είναι δύο βασικά συναισθήματα: ο πόνος και η ευχαρίστηση. Πιο συγκεκριμένα θέλουμε να διώξουμε τον πόνο από τη ζωή μας και να νιώσουμε την ευχαρίστηση. Η παγίδα είναι ότι η ευχαρίστηση είναι πρόσκαιρη. Διαρκεί όσο διαρκεί και η επιδρομή στο ψυγείο. Μετά έρχονται οι σωματικές συνέπειες (αύξηση βάρους, αύξηση στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης κλπ.) αλλά και οι  ψυχολογικές συνέπειες (ενοχές, φόβος, άγχος κά). Τρώμε ανεξέλεγκτα γιατί διαπραγματευόμαστε ανάμεσα στον πόνο και την ευχαρίστηση με αποτέλεσμα να εγκλωβιζόμαστε ψυχαναγκαστικά σ΄ έναν φαύλο κύκλο.

Το άτομο που δεν ελέγχει την παρόρμησή του αναπτύσσει εξαρτητική συμπεριφορά με το φαγητό, την οποία επαναλαμβάνει εμμονικά και ψυχαναγκαστικά. Συνεχίζει αυτή την εξαρτητική συμπεριφορά ακόμη και όταν δεν τον ευχαριστεί ή ακόμη και όταν δεν το επιθυμεί. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Το άτομο αποζητά συνέχεια την ικανοποίηση της παρόρμησής του για να καταφέρει να αποφύγει τον πόνο που νιώθει σε σημαντικές στιγμές της ζωής του είτε στον προσωπικό είτε τον επαγγελματικό τομέα.

            Η αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων οδηγεί στον εθισμό. Ο εθισμός είναι συμπεριφορικός και ψυχολογικός. Συμπεριφορικός είναι όταν το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει εκείνη την παρορμητική συμπεριφορά που θεωρείται εθισμός, όπως εμμονή με το φαγητό,  με το διαδίκτυο, τον τζόγο, κλεπτομανία, πυρομανία κά.

Ψυχολογικός είναι ο εθισμός που το άτομο ψυχαναγκαστικά παίρνει ουσίες ή πίνει ως αντίδραση στο στρες του. Αμφότερες οι περιπτώσεις οδηγούν στην εξάρτηση και η αντιμετώπιση έγκειται στον εντοπισμό ποιου πόνου αποφεύγει το άτομο και ποια στρεσσογόνα κατάσταση πυροδοτεί αυτόν τον ψυχαναγκασμό. Ο ειδικός θα δουλέψει με τη σύγκρουση αξιών που έχει το άτομο, με τα κενά στην αναγνώριση, με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του και με την αντιμετώπιση του άγχους του. Η υπερφαγία είναι το αποτέλεσμα. Για να σταματήσει πρέπει να εξαλειφθεί το αίτιο που προκαλεί πόνο.

            Η υπερφαγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εκπαίδευση του ατόμου στην ενσυνείδητη διατροφή. Η ενσυνειδητότητα είναι μία προσωπική διεργασία που απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωσή μας στην κάθε μας στιγμή και σε κάθε πτυχή του είναι μας. Με την ενσυνειδητότητα διεισδύουμε στο συναίσθημα, που πολλές φορές μας μπλοκάρει και με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουμε τι πραγματικά επιθυμούμε. Στη συνέχεια κατανοούμε συνειδητά τι ακριβώς είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε και τι όχι. Απαντώντας στο τι μας εξυπηρετεί εμβαθύνουμε μέσα μας με αποτέλεσμα να απελευθερωθούμε από ενοχικά συμπλέγματα και να αφουγκραστούμε τις πραγματικές μας επιθυμίες.

Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν επενδύσουμε όλη αυτήν την συνειδητή προσοχή μας στη διατροφή μας. Θα σταματήσουμε να τρώμε μηχανικά, θα συγκεντρωθούμε να καταλάβουμε ποια ακριβώς ανάγκη μας εξυπηρετεί η λιχουδιά που ετοιμαζόμαστε να φάμε. Μια δεύτερη σκέψη θα μας οδηγήσει αναλόγως και ίσως μας γλιτώσει από περιττές θερμίδες. Θα μάθουμε να ΜΑΣ ακούμε ώστε να μην μασουλάμε πλέον από αμηχανία, βαρεμάρα, ή ψάχνοντας υποκατάστατα ψυχικής ευδαιμονίας. Για να το πετύχουμε αυτό μαθαίνουμε να ΤΡΩΜΕ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. Μέσα από τον τροχό της επίγνωσης (παρατηρώ – σκέφτομαι – αισθάνομαι – πράττω) έρχομαι πιο κοντά στην ψυχή μου, πιο κοντά σε εμένα και φυσικά πιο κοντά στην ικανοποίηση των πραγματικών μου αναγκών. Αποκτώ επίγνωση του τι τρώω, για ποιο λόγο το τρώω και πώς το τρώω. Με την επίγνωση μαθαίνω να ελέγχω το συναίσθημα που νιώθω όταν έχω μπροστά μου μια λιχουδιά.
Ανάλογα με το αν αποφασίσουμε να το φάμε όλο, το μισό ή καθόλου θα είμαστε συγκεντρωμένοι να καταλάβουμε ποια ανάγκη μας ακριβώς  εξυπηρετήθηκε, ποια επιθυμία μας ικανοποιήθηκε, ποιο συναίσθημά μας καλύφθηκε.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος ψυχικής υγείας-Life Coach

Ασημίνα Καραμαλέγκου/Facebook


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 108 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*