05/12/2023

Δήμητρα Παπαδήμα: Φοβάμαι τον εαυτό μου! Είμαι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο! – Συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο της «Βίος Βίας»

Βίος Βίας

Το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Βίος Βίας» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) δεν είναι λογοτεχνία, χωρίς αυτό να αναιρεί την αξία του. Είναι ένα δριμύ κατηγορώ κάθε ανθρώπου που η ζωή του αλλάζει όταν έχει υποστεί βία.

Παρά το γεγονός ότι η συγγραφέας στο κείμενο της έχει δομή και χαρακτηριστικά μυθιστορήματος, με ήρωες, δράση, ανατροπή και έχει καταφέρει να φτιάξει ένα κείμενο που δυστυχώς είναι τραγικά επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες και τα στόματα που άνοιξαν, πιστεύει και η ίδια ότι είναι περισσότερο χρονικό και λιγότερο μυθοπλασία, όπως κουβεντιάσαμε, στην επικοινωνία που είχαμε για να κάνουμε τη συνέντευξη.

Το βιβλίο «Βίος Βίας» περιγράφει την απολογία της ηρωίδας που σκότωσε τον προϊστάμενό της όταν την ανάγκασε να υποκύψει στις σεξουαλικές του ορέξεις, κρατώντας τη στο χέρι με έναν τρομερό εκβιασμό. Η απολογία αυτής της γυναίκας θα μπορούσε να είναι τα λόγια κάθε θύματος βίας, κάθε γυναίκας που πέφτει θύμα άρρωστων ορέξεων μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Υπάρχει, όπως είπαμε, η μυθιστορηματική κορύφωση και η ανατροπή αλλά επιμένω ό τι το βιβλίο έχει μεγάλη αξία ως μια «μαρτυρία».

Η Δήμητρα Παπαδήμα, συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός έχει ζήσει τον χώρο του θεάματος και η εμπειρία της, μαζί με την ευαισθησία της έχει αποτυπωθεί στο «Βίος Βίας».

Η κουβέντα που θα διαβάσετε παρακάτω δείχνει ότι η κυρία Παπαδήμα είναι ένας ειλικρινής άνθρωπος και μια ευαισθητοποιημένη καλλιτέχνης που μιλάει έξω από τα δόντια.

Πόσο δύσκολο είναι να περιγράψει ένα θύμα την κακοποίησή του;

Κατά την άποψη μου το ανήλικο θύμα ‘περιγραφει την κακοποίηση του’ σωπαινοντας! Κυριευμένο από τρόμο, εξ αιτίας της δυσκολίας να κατανοήσει τι του συμβαινει! Το ενήλικο πάλι θύμα μπορεί να περιγράψει αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθεί όπως θα ήθελε!

Αν υποθέσουμε ότι η περιγραφή είναι κάτι σαν αποδοχή του γεγονότος από το θύμα, η μετέπειτα επίσημη καταγγελία είναι δεδομένη ή όχι;

Η καταγγελία μετά την αποδοχή του συμβάντος ,ΟΧΙ , δεν είναι δεδομένη ! Πρώτον διότι η δικαιοσύνη απαιτεί γραφειοκρατεία και ανούσιο μπλα μπλα που περισσότερο φθείρει παρά βοηθάει και δεύτερον γιατί καταγγέλοντας αποκτας και ρετσινια . Κινδυνεύοντας να μείνεις και άνεργος! Γιατί η βία εξασκείται κυρίως από διεφθαρμένα άτομα που έχουν εξουσία!

Τι πιστεύετε γι’ αυτούς που  λένε «γιατί τώρα» όταν ένα θύμα αποφασίσει να καταγγείλει τι υπέστη;

Το «γιατι τωρα;» είναι δύο λέξεις για τα σκουπίδια! Γιατί τότε πριν μισό αιώνα γινόταν μάχη για το ποιος θα πρωτοφτασει στο φεγγάρι! Ε, τώρα που ξεχάσαμε το φεγγάρι αφού σπαταλήθηκε ηλίθια χρήμα και ενέργεια , και τίποτα καλό δεν προέκυψε γυρίσαμε στα γήινα ! Και αναζητάμε την ανθρωπιά σε αυτόν τον δολοφονημενό πλανήτη!

Η βία, που περιγράφετε και στο βιβλίο σας, είναι κάτι που μπορεί να το αντιμετωπίσει κάποιος μόνος του;

Μακάρι να μην χρειαζόταν να αντιμετωπίσει κάποιος τη βία μόνος! Μακάρι να υπήρχε άμεση δράση της πολιτείας για ανάλογα περιστατικά! Μακάρι…. Διαφορετικά μια μάνα, όπως στο βιβλίο μου αναλαμβάνει δράση!

Τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος. Χώροι που επαγγελματικά κινείστε. Ποιος είναι πιο άγριος, από τη δική σας εμπειρία;

Ο καλλιτεχνικός χώρος υπήρξε άγριος! Και είναι άγριος! Και διεφθαρμένος! Αν δεν ανήκεις σε φατρίες είσαι στην απέξω! Αν όμως είσαι αληθινός καλλιτέχνης πάντα προχωράς με τα δικά σου πόδια!

Στο βιβλίο σας «Βίος Βίας» επιλέξατε το πρόσωπό σας, σε μια φωτογράφιση για το εξώφυλλο. Γιατί;

Επέλεξα με την εκδότρια μου να είμαι εγώ στο εξώφυλλο του βιβλίου γιατί στις σελίδες του ουρλιάζω για την επιβαλλόμενη, μονότονη βία που έχω υποστεί και με έχει σημαδέψει!

Η δική σας εμπειρία κακοποίησης στο θέατρο σε ποια ηλικία συνέβη. Τι σας έχει αφήσει τόσα χρόνια μετά;

Για να αναφέρω περιστατικά βίας που δέχτηκα στα τριάντα κάτι χρόνια που είμαι στη δουλειά αυτή χρειάζεται να γράψω πολλά βιβλία! Οι άσχημες αυτές εμπειρίες μου έχουν αφήσει οργή που δεν καταλαγιάζει! Στις μέρες μας η οργή μου δυναμώνει όταν ακούω και διαβάζω κάποιους ακατανόμαστους να υποκρίνονται πως είναι με το μέρος των θυμάτων! Ενώ ονομάζουν ως θεσμική τη συμπεριφορά βίας στο χώρο! Άνθρωποι που κινούν τα νήματα κι τρέμουν μην αποκαλυφθούν πως είναι σαν τους άλλους, ή ακόμα πως τους στήριζαν με κάθε τρόπο, παραγκωνίζοντας όσους έκαναν την δουλειά τους σαν απλοί καλλιτέχνες! Σαπίλα!

Χωρίς να κάνουμε σπόιλερ στο βιβλίο – Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας και η Δικαιοσύνη είναι τελικά με το θύμα ή με τον θύτη;

Η κοινωνία είναι εντελώς μπερδεμένη και ανώριμη!  Όσο για την δικαιοσύνη ….δεν την εμπιστεύομαι! Δεν την είχα ποτέ στο πλευρό μου όταν τη είχα ανάγκη να με στηρίξει! Στιγμές σαν και αυτές που ζούμε σκέφτομαι πως πάμε προς εποχή Νεάντερνταλ κι ας πανηγυρίζουν πάτημα στον Άρη! Πεταμένα λεφτά ! Ματαιοδοξία και αλαζονεία !

Πώς ο εγκλεισμός και η καραντίνα σας έχουν επηρεάσει καλλιτεχνικά;

Ασφαλώς με έχει επηρεάσει αρνητικά η πανδημία και ο εγκλεισμός! Και σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη! Έχουν μεγαλώσει τα κενά μου και έχει θεριέψει η αμφιβολία μου για το ρόλο των ανθρώπων που κινούν τα νήματα αυτού του πλανήτη.

Τι ετοιμάζετε, τώρα που εκδόθηκε το βιβλίο σας;

Σχέδια έχω γιατί γράφω. Γράφω συνέχεια ! ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ η παράσταση μου που έμεινε στη μέση την προηγούμενη χρονιά θα συνεχιστεί (ιού θέλοντας) το καλοκαίρι φέτος . 16 Ιουλίου πρεμιέρα στο κηποθέατρο Παπάγου . Δικό μου κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Μποσταντζόγλου! Ενός ανθρώπου που πρέπει να γίνει παράδειγμα για το ήθος του!

Τι φοβάστε και πώς ξορκίζετε τους φόβους σας;

Φοβάμαι τον ιό! Αλλά περισσότερο φοβάμαι τον εαυτό μου! Είμαι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο! Ειλικρινά με φοβάμαι! Σας ευχαριστώ !

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2165 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*