08/06/2023

Διπολική διαταραχή

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Life Coach

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, γνωστή παλαιότερα ως μανιοκατάθλιψη συμπεριλαμβάνεται στις διαταραχές διάθεσης. Το διπολικό άτομο βιώνει συναισθήματα εντός μη φυσιολογικού εύρους.

Η διάθεσή του διακυμαίνεται από φυσιολογικά επίπεδα όταν διανύει μια περίοδο νορμοθυμίας (φυσιολογική διάθεση) σε μη φυσιολογικά επίπεδα σε περιόδους μανίας, υπομανίας ή κατάθλιψης. Ο ένας πόλος αφορά στην καταθλιπτική φάση και ο άλλος στην μανιακή και ενδιάμεσα το άτομο διανύει μια περίοδο χωρίς συμπτώματα. Για να διαγνωσθεί ένα άτομο με διπολική διαταραχή πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον επεισόδιο μανίας ή υπομανίας και να βρίσκεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε καταθλιπτική διάθεση.

Συνήθως ζητούν βοήθεια όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη λόγω του αισθήματος του αβοήθητου που νιώθουν, ενώ όταν βρίσκονται σε μανία ή υπομανία δεν αισθάνονται ανυπόφορα συναισθήματα. Αντίθετα, διακατέχονται από ευφορία, είναι γεμάτοι ενέργεια, μιλούν ακατάπαυστα, τρώνε ανεξέλεγκτα, έχουν διαταραχές στον ύπνο και γενικότερα είναι υπερβολικοί στις αντιδράσεις τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης ταυτόχρονα (μικτό επεισόδιο). Τα μικτά επεισόδια είναι συχνά η πιο επικίνδυνη περίοδος της διπολικής διαταραχής.

            Πολλοί συγχέουν την διπολική σκέψη με τη διπολική διαταραχή. Η διπολική σκέψη είναι η ερμηνεία καταστάσεων με γνώμονα το όλα ή τίποτα, το άσπρο ή μαύρο. Το άτομο δυσκολεύεται να δει μια ενδιάμεση κατάσταση και αντιλαμβάνεται τα γεγονότα με ακραία κριτήρια. Η διπολική σκέψη δεν έχει καμία σχέση με την διπολική διαταραχή.

            Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της διπολικής διαταραχής θα εξασφαλίσει στο άτομο μια καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς θα το βοηθήσει να είναι λειτουργικό και παραγωγικό. Η αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την καταστολή των συμπτωμάτων και ψυχοθεραπεία για την καθοδήγηση πώς να καταφέρει το άτομο να αντιμετωπίσει τη διαταραχή του περιορίζοντας τα συμπτώματά του. Η επικοινωνία του θεραπευτή με την οικογένεια του ασθενή είναι μείζονος σημασίας.

Για να καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον δικό μας άνθρωπο που έχει διπολική διαταραχή αρχικά θα πρέπει να ενημερωθούμε λεπτομερώς για την πάθηση. Να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα ιδιαίτερα αυτά της κατάθλιψης για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Δημιουργούμε ένα σταθερό πρόγραμμα και ενθαρρύνουμε το άτομο να το ακολουθήσει. Μια ρουτίνα με γνώμονα την αυτοφροντίδα με σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή ενισχύει την υγεία του ασθενούς. Επικοινωνούμε τις ανησυχίες μας όντας υποστηρικτικοί και αποφεύγουμε τις επικρίσεις.

Επιβλέπουμε διακριτικά στο να λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή. Δεν ξεχνάμε να προσέχουμε τον εαυτό μας για να μπορούμε να είμαστε συναισθηματικά και σωματικά υγιείς ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας.

Η διπολική διαταραχή είναι μια νόσος που ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή. Με την κατάλληλη αγωγή και αρωγή μπορεί να ζήσει μια καλή, παραγωγική και λειτουργική ζωή.  

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

Ασημίνα Καραμαλέγκου/Facebook


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 107 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*