οραματισμού

Η δύναμη του οραματισμού

Ο οραματισμός είναι η διαδικασία εκείνη που βάζουμε τον εαυτό μας να οπτικοποιήσει μια κατάσταση πριν την πραγματοποιήσουμε.

Η φαντασία είναι το μέσο που μας οδηγεί στο να δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα. Ό,τι κι αν είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ξεκινάει πρώτα ως σκέψη και μετά γίνεται πράξη. Ενεργοποιούμε την ικανότητά μας να δούμε με τα μάτια της ψυχής μια κατάσταση πριν αυτή συμβεί. Αν καταφέρουμε να το κάνουμε με απόλυτη συγκέντρωση στη δική μας επιθυμία, αυτό που θα οραματιστούμε με επιτυχία θα είναι ο στόχος μας.

Από τη στιγμή που τον οπτικοποιήσουμε έχουμε μπει στη διαδικασία υλοποίησής του. Όλο μας το είναι συνηγορεί στο να πετύχουμε αυτό που οραματιζόμαστε. Αν, λοιπόν, έχουμε την ικανότητα να οραματιζόμαστε την επιτυχία μας σε κάποιον τομέα, δεν μπορεί παρά να πετύχουμε σε αυτόν τον τομέα. Αυτό γίνεται γιατί η επίμονη σκέψη του στόχου και η οπτικοποίηση του θα ενεργοποιήσει το μυαλό μας σαν να το ζει πραγματικά.

Η φαντασία έτσι είναι ένα βήμα πριν την πράξη. Ο οραματισμός είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται τόσο στην ψυχοθεραπεία όσο και στο coaching. Όλοι μας έχουμε οραματιστεί τον εαυτό μας σε μια κατάσταση όπως για παράδειγμα σε μια σχέση, σε μια θέση εργασίας , σε ένα ταξίδι κλπ. Αυτό που καταφέρνουμε είναι δημιουργήσουμε την κατάλληλη συναισθηματική μας κατάσταση αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μεταφέρουμε αυτή τη σκέψη στην πραγματικότητα. Δε γίνεται μαγικά. Αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό μας με συγκεκριμένες εικόνες. Επαναλαμβάνουμε τον ίδιο οραματισμό μέχρι να βγει αληθινός.
Όσα χρόνια σπούδαζα ψυχολογία εδώ στην Αθήνα πολύ συχνά σκεφτόμουν το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό. Εκείνα τα χρόνια αν κάποιος ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό έπρεπε να ακολουθήσει το δρόμο των αιτήσεων σε ξένα πανεπιστήμια. Δεν ήταν όμως μια απλή σκέψη. Με έβλεπα να κυκλοφορώ σε μεγάλες βιβλιοθήκες, σε campus και να συζητάω σε κύκλο με άλλους συμφοιτητές στ’ αγγλικά.
Τώρα που  πηγαίνω πίσω συνειδητοποιώ ότι ήταν ένα όραμα, ένα όνειρο που οπτικοποιώντας το, το κατάφερα υπερνικώντας ένα σωρό σκοπέλους για εκείνη την εποχή. Υποσυνείδητα είχα κάνει ένα σενάριο με εικόνες και επιθυμίες που αφορούσαν στο συγκεκριμένο στόχο.

Αν οραματιστείς τι πραγματικά θέλεις θα ενεργοποιήσεις τη σκέψη, η οποία με τη σειρά της θα γεννήσει εικόνες και οι εικόνες θα γίνουν ένα σενάριο με αρχή – μέση – τέλος. Επομένως, η σκέψη θα γίνει όραμα. Κατευθύνω τον εαυτό μου να φαντάζεται μόνο αυτά που θέλω και όχι αυτά που δεν θέλω να μου συμβούν.

Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να οραματίζονται αυτά που φοβούνται ή αυτά που δεν θέλουν με τίποτα να τους συμβούν. Επιλέγω να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου δημιουργικά και όχι καταστροφικά. Φτιάχνω το δικό μου όμορφο σενάριο και το γράφω. Κολλάω αυτό το σενάριο σε μια αφίσα και το ενισχύω με φωτογραφίες. Κρεμάω αυτή την αφίσα σε ένα εμφανές σημείο του δωματίου μου ώστε να το βλέπω καθημερινά. Έτσι περνάει στο συνειδητό. Στη συνέχεια επικεντρώνομαι μόνο στα θετικά και λειτουργώ σαν να το έχω ήδη αυτό που οραματίστηκα και όχι απλά να το θέλω.
Βάζω πάθος και ξεκινάω να δεσμεύομαι στα βήματα που θα με οδηγήσουν στο όραμα. Έχουμε τονίσει πόσο σημαντικό είναι ο στόχος να είναι συγκεκριμένος και σαφής. Μόνο έτσι θα γίνουν συγκεκριμένα και σαφή βήματα που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και σαφή αποτελέσματα.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Facebook: Ασημίνα Καραμαλέγκου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top