Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας να σέβονται

Πόσα επεισόδια βίας κατά των γυναικών να ανεχτεί και να αντέξει ακόμη η κοινωνία μας; Ήταν και είναι μάστιγα που πρέπει να προβληματίσει και τις οικογένειες αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η βία κατά των γυναικών δε σχετίζεται μόνο με την ανατροφή των αγοριών. Σχετίζεται άμεσα και με την ανατροφή των κοριτσιών. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Υπάρχει η άποψη ότι η πατριαρχία ευθύνεται για όλα τα φαινόμενα βίας λόγω της πεποίθησης της δήθεν ισχύος του αντρικού φύλου σε σχέση με το γυναικείο. Εμείς ως κοινωνία έχουμε χρέος να εκπαιδεύσουμε και τα δύο φύλα αντιστοίχως. Είναι μείζονος σημασίας να μάθουμε στα αγόρια μας το σεβασμό και την εκτίμηση στον άνθρωπο γενικά, ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο άτομο που θα γίνει κακοποιητικός σύντροφος, το ίδιο θα κάνει και bullying στο σχολείο σε όποιον θεωρεί αδύναμο. Είναι σαφές λοιπόν ότι η παιδεία από την οικογένεια και το σχολείο είναι επιβεβλημένη ανάγκη και υποχρέωση. Με τον όρο παιδεία εννοώ την παιδαγωγική εκπαίδευση του ατόμου, από το δημοτικό ακόμη, όσον αφορά στο σεβασμό και την εκτίμηση του πλησίον του γενικότερα και όχι μόνο σε επίπεδο μόρφωσης. Η διδαχή μαθημάτων από μόνη της είναι μονόπλευρη εκπαίδευση. Μαθαίνω αφενός να αποδίδω και αφετέρου να ΑΠΑΙΤΩ και το σεβασμό αλλά και την εκτίμηση.

            Έτσι ερχόμαστε στο κορίτσι. Ερχόμαστε στη γυναίκα που πρέπει να μάθει να ΜΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ούτε το παραμικρό δείγμα ασέβειας, πόσο μάλλον βίας, και θα πρέπει να εκπαιδευτεί να απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό. ΔΕ ΔΙΝΩ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ σε καμία συμπεριφορά που με κάνει να αισθάνομαι άβολα ή υπερβαίνει ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΟΡΙΑ. Έτσι οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν και το αγόρι να σέβεται αλλά και το κορίτσι  να απαιτεί να το σέβονται. Αυτό εμπεριέχει και τη διδαχή του τι ακριβώς σημαίνει ΑΓΑΠΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Η αυτοαγάπη μας οδηγεί στο να μη γίνουμε ποτέ ούτε θύτης αλλά ούτε θύμα. Στο όνομα μιας λάθος άποψης του τι είναι αγάπη οι άνθρωποι καταπιέζουν, ελέγχουν, χειραγωγούν, κακοποιούν. Όταν εκπαιδεύσω ως κοινωνία το άτομο να μάθει να ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ, τα φαινόμενα βίας και πατριαρχίας θα εκλείψουν. Στην περίπτωση παρεκλίνουσας συμπεριφοράς θα πρέπει άμεσα να απευθυνόμαστε σε ειδικό. Γνωρίζουμε ότι  η πρόληψη στην Ιατρική σώζει ζωές. Κατά τον ίδιο τρόπο η πρόληψη σε φαινόμενα, που αφορούν στην ψυχική υγεία, σώζει επίσης ζωές: ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΤΗ!…

            Άλλη μια παγίδα της εποχής μας είναι τα στερεότυπα και τα πρότυπα που προβάλλονται και επιβάλλονται συνήθως από τη μουσική σκηνή. Αυτά τα πρότυπα γίνονται είδωλα για τα αγόρια υποβιβάζοντας τα κορίτσια σε αντικείμενα ηδονής μέσα από υποτιμητικό για το γυναικείο φύλο ρόλους. Το συναντάμε σε βίντεο κλιπς, περιοδικά και φυσικά στο διαδίκτυο. Τη σχέση των στερεότυπων με τα δυσάρεστα φαινόμενα πατριαρχίας  θα αναλύσω στο επόμενο μου άρθρο.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Life Coach

E-MAIL: [email protected]

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top