19/05/2024

Ενσυνείδητη Διατροφή (Mindful Eating)

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

Εσνυνειδητότητα

            H πανδημία περνάει, η καραντίνα τελειώνει, τα κιλά όμως μένουν. Ο περιορισμός στο σπίτι μάς έφερε πιο κοντά στην κουζίνα και πιο μακριά από τα αγαπημένα μας ρούχα. Το καλοκαίρι έφτασε και πολλοί άνθρωποι ξεκινούν σπασμωδικές δίαιτες με άγχος χωρίς συναισθηματικό υπόβαθρο.

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει για την ενσυνειδητότητα και την είχα αναλύσει ως μία προσωπική διεργασία που απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωσή μας στην κάθε μας στιγμή και σε κάθε πτυχή του είναι μας. Επιπρόσθετα, με την ενδυνειδητότητα διεισδύουμε στο συναίσθημα, που πολλές φορές μας μπλοκάρει και με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουμε τι πραγματικά επιθυμούμε. Στη συνέχεια κατανοούμε συνειδητά τι ακριβώς είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε και τι όχι. Απαντώντας στα γιατί μας γνωρίζουμε καλύτερα εμάς, απελευθερωνόμαστε από ενοχικά συμπλέγματα και αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές μας επιθυμίες. Φανταστείτε τώρα να επενδύσουμε όλη αυτήν την συνειδητή προσοχή μας στη διατροφή μας. Θα σταματήσουμε να τρώμε μηχανικά, θα συγκεντρωθούμε να καταλάβουμε ποια ακριβώς ανάγκη μας εξυπηρετεί η λιχουδιά που ετοιμαζόμαστε να φάμε. Μια δεύτερη σκέψη θα μας οδηγήσει αναλόγως και ίσως μας γλιτώσει από περιττές θερμίδες. Θα μάθουμε να ΜΑΣ ακούμε ώστε να μην μασουλάμε ούτε από αμηχανία, ούτε από βαρεμάρα, ούτε ψάχνοντας υποκατάστατα ψυχικής ευδαιμονίας.
Για να το πετύχουμε αυτό μαθαίνουμε να ΤΡΩΜΕ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. Μέσα από τον τροχό της επίγνωσης (παρατηρώ – σκέφτομαι – αισθάνομαι – πράττω) έρχομαι πιο κοντά στην ψυχή μου, πιο κοντά σε εμένα και φυσικά πιο κοντά στην ικανοποίηση των πραγματικών μου αναγκών.

ΑΠΟΚΤΩ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΤΡΩΩ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΩΩ. Με την ΕΠΙΓΝΩΣΗ μαθαίνω να ελέγχω το συναίσθημα που νιώθω όταν έχω μπροστά μου μια λιχουδιά. Ανάλογα με το αν αποφασίσουμε να το φάμε όλο, το μισό ή καθόλου θα είμαστε συγκεντρωμένοι να καταλάβουμε ποια ανάγκη μας ακριβώς  εξυπηρετήθηκε, ποια επιθυμία μας ικανοποιήθηκε, ποιο συναίσθημά μας καλύφθηκε.

Έτσι ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΑ. Επιπρόσθετα, αναζητούμε και άλλους τρόπους ώστε να καλύψουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες. ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ. Αν βάλουμε ως προτεραιότητα την καλή μας υγεία, η προσοχή μας και οι επιλογές μας συνειδητά θα συνηγορήσουν σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά , υιοθετούμε νέες συνήθειες και βελτιώνουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση απέναντι στον εαυτό μας μέσα από την ενίσχυση της ΑΥΤΟΑΓΑΠΗΣ. Ως coach αλλά και ως ψυχολόγος ξεκινάω πάντοτε με την ενίσχυση της αυτοαγάπης και μέσα από αυτή τη συμμαχική σχέση του ατόμου με τον εαυτό του ανοίγει ο δρόμος προς την ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Επαναπροσδιορίζουμε τις συνήθειές μας, αλλάζουμε την οπτική μας απέναντι στη διατροφή και τη φυσική μας κατάσταση, βρίσκουμε εναλλακτικές πηγές ευχαρίστησης που δεν θα μας βλάπτουν αλλά θα μας εξελίσσουν. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά ΔΙΑ ΠΑΝΤΌΣ. Ο στόχος μας δεν θα είναι απλά η απώλεια βάρους. Ο στόχος μας θα είναι η συνειδητή αλλαγή στάσης απέναντι στον ίδιο μας τον ΕΑΥΤΟ.  

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 113 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*