24/04/2024

Ενσυνειδητότητα

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Ενσυνειδητότητα

Τι βαθμό ενσυνειδητότητας έχω; Πόσο πραγματικά μπορώ να συγκεντρώνομαι; Έχω την ικανότητα να καταλαβαίνω και να γνωρίζω κάθε στιγμή τι σκέφτομαι, τι κάνω, τι βιώνω και τι αισθάνομαι; Αυτονόητο; Καθόλου!

          Συγκεντρώσου! Πόσες φορές δεν το ακούσαμε αυτό από γονείς και δασκάλους! Παρεξηγημένη έννοια η συγκέντρωση. Από παιδιά γαλουχηθήκαμε να μαθαίνουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που ακούμε. Σε αυτά που μας λένε. Δεν μας έμαθε κανένας να αφουγκραζόμαστε εμάς. Δεν μας έμαθε κανείς να συγκεντρωνόμαστε σ εμάς.

           Με ποιο τρόπο όμως  μπορώ πραγματικά να συγκεντρωθώ και να επικεντρωθώ σ εμένα; Ας δούμε λοιπόν πώς: Ξεκινάω και περιφέρομαι σαν μια κάμερα και καταγράφω τι ακριβώς βλέπω και ακούω. Εδώ θα προσθέσουμε και την αίσθηση της όσφρησης. Τι μυρίζω; Τώρα θα προσθέσουμε και το συναίσθημα. Πώς νιώθω ακριβώς. Τι με κατακλύζει; Ανησυχία, ηρεμία, χαρά, λύπη, ανία; Τι λείπει τώρα; Η σκέψη. Ηρεμώ χαλαρώνω και συγκεντρώνομαι στην απόλυτη σκέψη μου. Αρχίζω διάλογο με τον εαυτό μου. Τι διαπραγματεύομαι; Τι επιλύω; Απόρροια όλων των ενεργειών μου σήμερα μια ενδοσκόπηση, ένας εσωτερικός διάλογος. Χωρίς αυτό το διάλογο χωρίς αυτή την ενδοσκόπηση θα περάσει μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Έλα να κάνεις την κάθε μέρα σου διαφορετική. Την κάθε μέρα σου πιο ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη. Επικεντρώνομαι σ αυτό που με προβλημάτισε σήμερα ή που με χαροποίησε. Τι ακριβώς διαπραγματεύομαι και επιλύω; Ερωταποκρίσεις με τον εαυτό μου που θα με πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αν δω ότι σκέφτομαι όλο τα ίδια κι έχω κατά κάποιο τρόπο βαλτώσει θα θορυβηθώ και ίσως ξυπνήσω και αλλάξω οπτική. Είναι σαφές λοιπόν ως εδώ ότι η ενσυνειδητότητα με οδήγησε να αναρωτηθώ έτσι απλά τι σκέφτομαι και να ξεκολλήσω. Αυτό είναι μια προσωπική διεργασία που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση στην κάθε μου στιγμή, στο κάθε μου λεπτό, σε κάθε πτυχή του είναι μου.

          Έχουμε συνηθίσει να παρατηρούμε περισσότερο τους άλλους και τώρα καλούμαστε να ρίξουμε όλη μας την προσοχή σ’ εμάς.
Το μυαλό μας κατακλύζεται ασταμάτητα από σκέψεις, πολλές φορές ανησυχίες και αγωνίες για να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα που συνήθως έχουμε. Σπάνια όμως επικεντρωνόμαστε απόλυτα στη στιγμή μας, ενώ συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα όταν κάνουμε ένα έργο. Μάλιστα μπορεί να συλλάβουμε επανειλημμένα τον εαυτό μας να σκέφτεται την  επόμενη στιγμή μην ζώντας το τώρα και σχεδιάζοντας το επόμενο πλάνο. Έτσι όμως περνάει η ώρα, η μέρα, η εβδομάδα και πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν την καταλάβαμε. Αισθάνομαι ότι αν καταφέρει κάποιος να συγκεντρωθεί στον εαυτό του και τον παρατηρήσει μια εβδομάδα θα έχει κερδίσει μια ουσιαστική εβδομάδα ζωής. Θα αισθανθεί και θα καταλάβει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό. Θα διεισδύσει και στο συναίσθημα που πολλές φορές μας μπλοκάρει. Ομολογουμένως δεν είναι εύκολη διαδικασία. Μόνο έτσι όμως θα αποκτήσει την πλήρη ενσυνειδητότητα του τι πραγματικά επιθυμεί. Μια ενδοσκόπηση στις αξίες μας και στα κίνητρά μας πάντα βοηθάει στο να συνειδητοποιήσουμε αν κινούμαστε βάσει αξιών ή μιμητικά. Έτσι θα οδηγηθούμε στη συνειδητή πράξη και τη συνειδητή κατανόηση του τι είμαστε ακριβώς διατεθειμένοι να πράξουμε και τι όχι. Εμείς κάνουμε τη ζωή μας πολύπλοκη. Μια συγκεντρωμένη ματιά στο είναι μας μάς ξυπνάει και σταματάμε να αντιδρούμε αυτόματα. Γεννάμε νέες ιδέες, αλλάζουμε οπτική, διερωτόμαστε ακόμη και για τα αυτονόητα. Απαντώντας στα γιατί μας, γνωρίζουμε καλύτερα εμάς και απελευθερωνόμαστε, κατανοούμε τις επιθυμίες μας και λαμβάνουμε αποφάσεις που είναι πιο κοντά στην ψυχή μας. Πού μας οδηγεί όλο αυτό;

Μέσα από τον τροχό της επίγνωσης (παρατηρώ – σκέφτομαι – αισθάνομαι – επιθυμώ – πράττω) έρχομαι πιο κοντά στη ψυχή μου. Πιο κοντά σ εμένα, πιο κοντά σ αυτό που πραγματικά συνηγορεί στο καλύτερό μου αύριο. Πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Ελέγχοντας λοιπόν πού ακριβώς με εξυπηρετεί η ενσυνειδητότητα ανακαλύπτω τα βήματα για την ουσιαστική εξέλιξή μου. Και λέγοντας η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου εννοώ την απόλυτα επιλεγμένη από εμένα εκδοχή κι όχι βάσει προτύπων κι όχι βάσει προσδοκιών από τους άλλους κι όχι βάσει κοινωνικών επιταγών.

Θέλω; Ναι! Μπορώ; Tώρα πλέον ναι! Με την ενσυνειδητότητα και θέλω και μπορώ. Επειδή συγκεντρώθηκα, επειδή συνειδητοποίησα, επειδή δεσμεύτηκα. Σε ποιον; Μα φυσικά στον εαυτό μου.

Ασημίνα Καραμαλέγκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 112 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*