Η εποχή της αγένειας – Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας

    Την μετά κορονοιου εποχή παρατηρείται μια τάση οι ανθρωποι να συμπεριφέρονται με αγένεια ακόμη και όταν ζητούν μια εξυπηρέτηση. Τι συνέβη και γιγαντώθηκε η κακή συμπεριφορά; Ο εγκλεισμός επηρέασε τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενέτεινε τα θέματα που αφορούν στην  ψυχική υγεία. Τα απόνερα τα είδαμε στην έξαρση της ενδοικογενειακής βίας. Πέρα, ομως, από τα ακραία φαινόμενα βίας έχει παρατηρηθεί μια αγενής συμπεριφορά στην καθημερινότητά μας, που τείνει να γίνει κανονικότητα.

Ποιες συμπεριφορές παρατηρήθηκαν μετά τον εγκλεισμό μας;

            Τον  πρώτο μεταπανδημικό καιρό είχαν παρατηρηθεί επιθετικές συμπεριφορές καθώς το άτομο είχε κληθεί να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες και αυτό δυσκόλευε τη λειτουργικότητά του και κατ΄επέκταση τις σχέσεις του. Εκείνον τον καιρό επικρατούσαν συναισθήματα απόγνωσης κι απελπισίας καθώς ο άνθρωπος παρακολουθούσε ανήμπορος να πεθαίνουν συνάνθρωποί του. Επιπλέον, οι περισσότεροι περιφέρονταν θυμωμένοι κι αμυντικοί, με το συναίσθημα του θυμού να δρα ως προστάτης, νομίζοντας ότι ο ιός καραδοκούσε παντού και ο απρόσεκτος συνάνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα να τον μεταδώσει. Επιπρόσθετα, η άγνοια που επικρατούσε αρχικά για την μεταδοτικότητα και την ίαση του ιού μάς έκανε να νιώθουμε φοβισμένοι και καχύποπτοι. Όλα αυτά τα συναισθήματα ευαλωτότητας κι αβοηθητότητας είχαν ως συνέπεια να συμπεριφέρονται οι περισσότεροι άνθρωποι με αγένεια.

Για ποιο λόγο δεν παρατηρείται βελτίωση αυτού του φαινομένου;

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πρώτο εγκλεισμό μας και ακόμη δεν έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις και οι συμπεριφορές μας. Δυστυχώς αυτή η δυσάρεστη αλλαγή συνεχίζεται ακόμη και μετά την άρση των απαγορεύσεων κι επιπλέον ακόμη και μετά την αντιμετώπιση και θεραπεία του ιού. Αυτό που αλλοίωσε τον άνθρωπο ήταν ότι για πρώτη φορά ήταν ο καθένας για τον  εαυτό του. Ο εχθρός ήταν αόρατος και άγνωστος κι αυτό μετέτρεψε πολλούς ανθρωπους σε εγωκεντρικούς και αγενείς. Όταν δεν καταλαβαίνεις τι σου φταίει, σου φταίνε όλα. Άρχισε να χάνεται η εκτίμηση και ο σεβασμός. Τα νέα πολύ άσχημα δεδομένα κλόνισαν  βαθιές αξίες.

Τείνει η αγενής συμπεριφορά να πάρει τις διαστάσεις κανονικότητας;

            Το αγενές άτομο δεν νιώθει πλέον ενοχές για την κακή του συμπεριφορά. Με την αλλαγή στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο νευρικοί, χάνουν ευκολότερα την υπομονή τους και φέρονται σαν να τους χρωστάνε. Εχει εκλείψει η ενσυναίσθηση κι έχουν βγει στην επιφάνεια ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Επίσης, αυτό που είναι μείζονος σημασίας είναι οι αλλαγές που συνέβησαν στην επικοινωνία. Ο κόσμος για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επικοινωνούσε σχεδόν αποκλειστικά μέσω των social media, με αποτέλεσμα να ξεχάσει παροδικά τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που ενδεχομένως είχε. Είναι πιο εύκολο να εκφράζεται κάποιος γραπτώς παρά δια ζώσης. Το άχαρο αγενές γράψιμο μηνυμάτων άρχισε να γίνεται σιγά σιγά η νέα κανονικότητα στην επικοινωνία. Αυτό το φαινόμενο συνεχίστηκε και με την λήξη του εγκλεισμού στις επαφές που αρχίσαμε να έχουμε σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μπορούμε ως άτομα να θυμηθούμε τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά και να ενεργοποιήσουμε την ενσυναίσθηση, την ευγένεια και τον σεβασμό. Μπορεί να κλονίστηκε το αξιακό μας σύστημα, αλλά είναι θέμα επιλογής να θυμηθούμε τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την συμπεριφορά μας.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top