04/02/2023

Ευάγγελος Λάζος: Πέθανε ο εκδότης της «Δωδώνης»

Λάζος

Ο Ευάγγγελος Κ. Λάζος, εκδότης της Δωδώνης, πέθανε το Σάββατο 4 Απριλίου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα 6/4, στις 12.00 στη Στρατίνιστα Πωγωνίου σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Ευάγγελος Λάζος γεννήθηκε στη Στρατίνιστα Πωγωνίου το 1939. Το 1949, ήρθε στην Αθήνα, όπου ζούσαν ήδη τα αδέρφια του και ο πατέρας του. Το 1950, έφτασε στην Αθήνα και η μητέρα του ενώ ο ίδιος, σε ηλικία 10 ετών, βρήκε δουλειά σε βιβλιοπωλείο.
Αργότερα άρχισε να εργάζεται στο βιβλιοπωλείο Εστία που πέρασε την εφηβεία του μαθαίνοντας τη δουλειά του βιβλιοπώλη.
Ο Εκδοτικός Οίκος ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε το 1962 −παράλληλα με το ομώνυμο βιβλιοπωλείο− στην οδό Ιπποκράτους 17. Το 1970 μεταφέρθηκε στην Ασκληπιού 3, χώρος που συνδέθηκε με την εκδοτική και εμπορική δραστηριότητά του για τα επόμενα χρόνια. Με τη σύζυγό του, Μαρία Πορτολομαίου-Λάζου, επικεντρώθηκαν στην εκδοτική παραγωγή θεατρικών έργων και αργότερα φιλοσοφικών και ιστορικών βιβλίων, συμβάλλοντας με τον δικό τρόπο τους στην πολιτιστική-πνευματική δραστηριότητα της εποχής.
Η αγάπη για το χωριό του και την Ήπειρο καθόρισε τις αποφάσεις του· το 1981 ίδρυσε το ομώνυμο βιβλιοπωλείο στα Ιωάννινα· ταυτόχρονα, και ως Πρόεδρος της Αδελφότητας Στρατίνιστας Πωγωνίου, συνέβαλε στην καλλιέργεια πολιτιστικής ζωής στο χωρίο του.

Πηγή: Εκδόσεις Δωδώνη/facebook
Πηγή φωτογραφίας: diastixo.gr
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*